Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η Σκοτεινή Πλευρά Της Τεστοστερόνης!




Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η τεστοστερόνη έχει και μια σκοτεινή πλευρά.
Δεν αναφέρομαι στο στερεοτυπικό παράπονο για άνδρες που αφήνουν τις κάλτσες στο πάτωμα, που υπνωτίζονται από τα σπορ στην τηλεόραση ή που επικοινωνούν με γρυλίσματα. Η αλήθεια είναι ότι η τεστοστερόνη αρρωσταίνει τους άνδρες ή τουλάχιστον τους κάνει ασθενέστερους.


Πιο σωστά, η τεστοστερόνη σχετίζεται με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και με την ευπάθεια των αρσενικών σε πολλά σπονδυλωτά , μεταξύ των οποίων και στον άνθρωπο.
Αυτή η ορμόνη μπορεί να καταστείλει την ικανότητα ανάπτυξης άλλων κυττάρων, ιστών και οργάνων του ανοσοποιητικού συστήματος ή μπορεί ακόμα και να βοηθήσει να αναπτυχθούν μέσα στο σώμα παράσιτα, όπως οι σκώληκες.

Πιο έμμεσα, η τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων άλλων ορμονών, όπως της κορτιζόλης, μιας από τις αποκαλούμενες ορμόνες του στρες.
Η κορτιζόλη στη συνέχεια καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι άντρες κρυολογούν ή αρρωσταίνουν συχνότερα εάν έχουν στρες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άντρες με σταθερή αισθηματική σχέση εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους αδέσμετους άντρες.
Κάτι τέτοιο ταιριάζει με το γνωστό εύρημα ότι οι παντρεμένοι άντρες ζουν περισσότερο και είναι υγιέστεροι από τους ανύπαντρους.

Προφανώς, πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ευημερία των παντρεμένων σε σύγκριση με τους ανύπαντρους, αλλά αξίζει τουλάχιστον να αναλογιστούμε ότι η μείωση της τεστοστερόνης από τη στιγμή που ένας άντρας βρίσκει σύντροφο έχει ως επιπλέον όφελος τη βελτίωση της ανοσίας του.

Απόσπασμα από το βιβλίο Γεμάτοι Ζωή

της εξελικτικής βιολόγου Μάρλεν Ζουκ  

Εκδόσεις ΑΒΓΟ

dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα