Ο νομπελίστας λογοτέχνης πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια - Πρόσφατα είχε νοσηλευτεί με πνευμονία- Είχε γράψει μεταξύ άλλων το «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς»
Τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο νομπελίστας λογοτέχνης Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πέθανε απόψε μετά από μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της οικογένειας, η Φερνάντα Φαμιλιάρ, στο λογαριασμό της στο Twitter.
Στις 3 Απριλίου ο Μάρκες είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Πόλης του Μεξικού με πνευμονία, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας. Ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 87χρονος συγγραφέας εισήχθη στο νοσοκομείο «λόγω παραληρήματος». Είχε πάρει εξιτήριο 6 μέρες μετά.
Ο Γκάμπο, όπως είναι το προσωνύμιό του, έστειλε το εξής μήνυμα στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το νοσοκομείο: «Είστε τρελοί; Για ποιον λόγο ξοδεύετε τόσο χρόνο εκεί έξω; Γυρίστε πίσω στη δουλειά σας».
Εδώ και αρκετά χρόνια δεν έκανε τακτικές δημόσιες εμφανίσεις καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις 6 του περασμένου Μαρτίου, την ημέρα των γενεθλίων του, όταν βγήκε από την πόρτα του σπιτιού του στην Πόλη του Μεξικού για να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους.
Μια νεκροφόρα μετέβη χθες το βράδυ στο σπίτι του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στη συνοικία Πεδρεγάλ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας του Μεξικού, για να παραλάβει τη σορό του. Το όχημα αναχώρησε συνοδευόμενο από ένα αυτοκίνητο με τους οικείους του και περιπολικά της αστυνομίας.
Οι αρχές του Μεξικού υποσχέθηκαν μια κηδεία «αντάξια» του αναστήματος του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, αλλά και ότι θα σεβαστούν τις επιθυμίες της οικογένειάς του.
Πολλά τα συλλυπητήρια μηνύματα για τον χαμό του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Μεταξύ αυτών και του νομπελίστα Περουβιανού Μάριο Βάργκας Γιόσα, του άλλοτε στενού φίλου του Μάρκες.
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (1927-2014)
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα, Διαμέρισμα Μαγδαλένα, Κολομβία. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση». Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 και το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, καθώς αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές.
Το 1982 του απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας
Άλλα έργα του είναι:
- Τα νεκρά φύλλα (1955)
- Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει (1961)
- Η κακιά ώρα (1962)
- Το φθινόπωρο του Πατριάρχη(1975)
- Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου (1981)
- Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας (1985)
- Η περιπέτεια του Μιγκέλ Λιττίν (1986)
- Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του (1989)
- Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα (1992)
- Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων (1994)
- Η είδηση μιας απαγωγής (1996)
- Ανεμοσκορπίσματα
- Ζω για να τη διηγούμαι
Επίσης, έγραψε άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.