Η δημιουργικότητα έχει στόμα: χρειάζεται τροφή! Πότε μπρόκολο (αντιοξειδωτική: βλέπε ρεπό), πότε σουφλέ σοκολάτας (ζαχαρίνη: βλέπε juicy κοινωνικοποίηση)! Ιδού λοιπόν δέκα συνήθειες που λειτουργούν ως σύμμαχοι στο να διατηρήσουμε σε φόρμα το μυαλό μας και την παραγωγικότητά του!
- Κράτα σημειώσεις όσα παρατηρείς
Έχουμε δύο σκηνικά. Το ένα: Είσαι στο γραφείο, σε ένα περιορισμένο χώρο, με πεντακόσια έγγραφα γύρω σου, το τηλέφωνο να βαράει και τον υπολογιστή μπροστά σου με emails να έρχονται ασταμάτητα. Το άλλο: Είσαι έξω στο δρόμο: βόμβα ερεθισμάτων! Επειδή όμως δεν μπορούμε να ζητήσουμε –φυσικά- να δουλεύουμε στο δρόμο, μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις όταν κάτι μας κάνει εντύπωση στον έξω κόσμο, από το κτίριο με την περίεργη αρχιτεκτονική, έως την κυρία που περιμένει δίπλα σου στο φανάρι με τα περίεργα γυαλιά.
- Στόχευε στην υστεροφημία
Σκέψου για ποια πράγματα θες να σε θυμούνται στη δουλειά σου. Για την καινοτομία σου, για τις πρωτότυπες ιδέες, για το σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα, για όλα αυτά μαζί; Σκέψου τι θα έγραφε ένα άρθρο σε μεγάλη εφημερίδα, με θέμα ένα project που ανέλαβες. Αυτοί οι συλλογισμοί τονώνουν την αυτοπεποίθησή σου και σου υπενθυμίζουν την πολυτιμότητα του έργου σου, ικανό κάθε φορά να σου αυξήσει τη φήμη!
- Πάρε ρεπό!
Αυτό που λένε για το γέμισμα των μπαταριών είναι ορθό: κανείς δεν απέδωσε δουλεύοντας twenty four sevenσε συνεχόμενη βάση. Εάν έχεις τη δυνατότητα, ζήτα λίγες μέρες άδεια μετά από ένα 3μηνο ή 6μηνο και δώσε στο μυαλό σου ρεπό: άσε το laptop στο σπίτι, μαζί με τις υποχρεώσεις. Διάβασε ένα βιβλίο, γνώρισε μια χώρα, πήγαινε για ψάρεμα, ξενύχτα σε ένα κέντρο διασκέδασης! Όταν επιστρέψεις στο γραφείο θα έχεις φρεσκάρει τις σκέψεις σου στο μάξιμουμ.
- Κάνε αξιολόγηση του project μετά την ολοκλήρωση παρουσίασής του
Συζήτα με την ομάδα σου όλα όσα κάνατε καλά και όσα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Εξέτασε την αποτελεσματικότητα του project λαμβάνοντας υπόψη την απήχησή του, φώτισε τα σημεία που υστερεί το έργο, ανακάλυψε τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της προσπάθειάς σας. Μια αξιολόγηση με παρατηρήσεις μετά το έργο, βοηθάει πάντα στη μελλοντική βελτίωση.
- Γράφε, γράφε, γράφε!
Η εξάσκηση στο γράψιμο είναι μεγάλο ατού – Το να γράφεις ειδικά σε διαφορετικά στυλ, μια σαν καλλιτέχνης, την άλλη σαν οικονομολόγος, σε βοηθάει να εξασκείς την πένα σου και να είσαι σε ετοιμότητα για το επόμενο δύσκολο έργο, παρουσίαση ή αναφορά!
- Κοινωνικοποιήσου με ενδιαφέροντες ανθρώπους
Ο κύκλος σου είναι καταλυτικός στις γνώσεις σου, στις εμπνεύσεις σου, στα ερεθίσματα που λαμβάνεις. Οι γνωστοί σου μπορούν να σε κρατάνε ενημερωμένο με τις τάσεις τις αγοράς, να σου αφήνουν στίγματα που σου δημιουργούν εικόνες με τον τρόπο ζωής τους, συντελώντας στη διεύρυνση των πόρων δημιουργικότητάς σου.
- Όταν κολλάς, ξεκόλλα χαλαρώνοντας
Και όταν λέμε χαλαρώνοντας, μπορεί να είναι μέσω μιας δεκάλεπτης διακοπής εκτός γραφείου, μακριά από τον υπολογιστή, ενός μικρού περιπάτου στον καθαρό αέρα, ή ακούγοντας ένα τραγούδι. Το μυαλό μας λειτουργεί πολύ αποτελεσματικότερα όταν χαλαρώνει μετά από έντονη πίεση.
- Προστάτευσε τον ύπνο σου με νύχια και με δόντια
Λάβε αυστηρά μέτρα για την εξασφάλιση του 8ωρου ύπνου, που θα σου επιτρέψει να αποδώσεις τα μέγιστα. Ο ελλιπής ύπνος, όπως καταλαβαίνεις, λειτουργεί εχθρικά εναντίον της δημιουργικότητας. Με το σώμα ξεκούραστο, αδειάζει το μυαλό μας και με κάποιον τρόπο γυμνάζεται η παραγωγικότητά μας – είναι σαν να δίνεις τροφή στον εγκέφαλο, είναι το απαραίτητο boostup για όλα τα καλά που βρισκόμαστε σε θέση να κάνουμε!
- Κάνε brainstorming…σε ένα μπαρ..!
Μάλιστα! Ακραίο; Τρελό; Ξέρεις γιατί λειτουργεί; Γιατί το περιβάλλουν λειτουργεί αγχολυτικά! Το μέρος δεν σε πιέζει να παράγεις, με αποτέλεσμα να φτάσεις στην παραγωγή ιδεών αβίαστα! Διαφορετικά λειτουργούμε σε ένα γραφείο που μας θυμίζει όλα όσα πρέπει να παραδώσουμε, διαφορετικά λειτουργούμε σε ένα μέρος που «δεν περιμένει κάτι από εμάς» – έτσι δημιουργούμε με μεγαλύτερη ελευθερία!
- Χώριζε το συλλογισμό σου σε κομμάτια
Παράγοντας μια ιδέα, κάποιο κομμάτι μπορεί να μας φαίνεται «λίγο», να μην μας κάνει. Η συνηθισμένη αντίδραση είναι να πετάμε όλο το συλλογισμό στα σκουπίδια, μαζί με τα καλά μέρη του. Δοκίμασε να χωρίζεις τη σκέψη σου σε κομμάτια, σε στάδια, ώστε αν κάποιο χρίζει αλλαγής ή απόρριψης, να το αντικαθιστάς με ένα άλλο, κολλώντας το στα υπόλοιπα άξια μέρη της ιδέας!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.