Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι 10 συνήθειες που «μαρτυρούν» ένα δημιουργικό άτομο

Οι 10 συνήθειες που «μαρτυρούν» ένα δημιουργικό άτομοΟι καλλιτέχνες και τα άτομα με δημιουργικότητα βλέπουν τη ζωή με άλλη ματιά… πιο μυστηριώδη και ίσως πιο παράδοξη από έναν συμβατικό πολίτη! Μπορεί να φαίνεται ότι οι ιδέες «φυτρώνουν» ξαφνικά στο μυαλό τους, αλλά η αλήθεια κρύβεται πίσω από το «μπέρδεμα του μυαλού τους», όπως ισχυρίζεται ο ψυχολόγος Scott Barry Kaufman. Η νευροεπιστήμη, πάντως, δεν έχει λύσει απολύτως το γρίφο των ξαφνικών ιδεών, καθώς υπεύθυνο είναι το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα και τη δημιουργικότητα. Παρακάτω θα βρείτε 10 συνήθειες των δημιουργικών ανθρώπων που τους ξεχωρίζουν από το πλήθος, όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα Huffington Post…

Εργάζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ
Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως άκρως δημιουργικά εμπνέονται, είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Vladimir Nabokov έγραφε στις 06.00 το πρωί, ενώ ο Frank Lloyd Wright ξυπνούσε για δουλειά στις 03.00 το βράδυ.
Παρατηρούν τον κόσμο… για να καταλάβουν τον εαυτό τους!
Η συγγραφέας Joan Didion έχει πάντα στην τσάντα της ένα σημειωματάριο και γράφει μέσα τις παρατηρήσεις για τους ανθρώπους και τα γεγονότα, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τις αντιφάσεις του μυαλού της. Συνήθως, οι δημιουργικοί άνθρωποι τείνουν να καταγράφουν ευσυνείδητα ο,τι συμβαίνει γύρω τους με την επιθυμία να καταλάβουν τον εαυτό τους.
Κατευθύνονται προς το: «Πιο καλή η μοναξιά»
Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Rollo May: «Δεν μπορεί να είναι κάποιος δημιουργικός, χωρίς να ξεπεράσει πρώτα το φόβο της μοναξιάς». Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των καλλιτεχνών κατευθύνονται προς τη μοναξιά, βλέποντας μια τέτοια συνήθεια ως το «όπλο» για νέες ιδέες. Με άλλα λόγια, έρχονται σε επαφή με το «είναι» τους και δίνουν χρόνο στον εαυτό τους, ώστε να ψάξουν βαθιά την εσωτερική φωνή τους.
Ονειροπολούν συχνά και «προκαλούν» τη φαντασία τους
Για τα δημιουργικά άτομα, η ονειροπόληση δεν είναι χάσιμο χρόνου! Το μυαλό περιπλανιέται μέσα σε φανταστικές ιστορίες και «τρέφει» την ανάγκη για δημιουργικότητα, σύμφωνα με τη ψυχολόγο Rebecca L. McMillan. Έρευνα του 2012 απέδειξε ότι η αφηρημάδα συνδέεται με την ανάκληση αναμνήσεων, με τους νευροεπιστήμονες να δηλώνουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία που σχετίζεται άμεσα με τη φαντασία.
Οι 10 συνήθειες που «μαρτυρούν» ένα δημιουργικό άτομοΛένε «ναι» στο ρίσκο και τα στοιχήματα ζωής
Η διαφορετικότητα δεν ευδοκιμεί μέσα σε μια ήρεμη και σταθερή ζωή, αλλά απαιτεί ρίσκο και κινδύνους. Όπως έγραψε ο Steven Kotler στο Forbes:«Υπάρχει βαθιά σύνδεση ανάμεσα στην ανάληψη κινδύνου και τη δημιουργικότητα. Αυτή δεν πρέπει να παραλείπεται, καθώς ενεργοποιεί τη φαντασία».
Δεν σταματούν να αναζητούν νέες εμπειρίες
Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των δημιουργικών ανθρώπων. Λατρεύουν τις νέες εμπειρίες και τα ταξίδια, αφού εκεί βρίσκουν καινούριες συγκινήσεις για να τροφοδοτήσουν τη φαντασία τους. Δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στη μονοτονία και τη ρουτίνα, καθώς η λέξη «δοκιμή» βρίσκεται στη πρώτη θέση του λεξιλογίου τους.
Βλέπουν τα εμπόδια της ζωής… ως τη νέα έμπνευσή τους!
Πόσα βιβλία, τραγούδια ή έργα έχουν γραφτεί εξαιτίας του πόνου και της θλίψης; Και όμως, οι δημιουργικοί άνθρωποι αντιστρέφουν τις πληγές της ζωής σε θετικές εμπειρίες, βλέποντας παράλληλα τη ζωή με διαφορετικό μάτι. Άλλωστε, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένα ψυχικό τραύμα οδηγεί προς την ανάπτυξη των προσωπικών σχέσεων, της εκτίμησης για τη ζωή και της πνευματικότητας.
Χάνουν εύκολα την αίσθηση του χρόνου
Όταν ζωγραφίζουν, χορεύουν ή γενικά προσπαθούν να εκφραστούν μπαίνουν σε ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι, τον γνωστό και ως «οίστρο», με αποτέλεσμα να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Ξεπερνούν τη συνειδητή σκέψη και προχωρούν κατευθείαν προς την ηρεμία και την αβίαστη συγκέντρωση. Με άλλα λόγια, δεν επηρεάζονται καθόλου από τους εξωτερικούς περισπασμούς ή το πέρασμα του χρόνου.
Βλέπουν τα πάντα ως μια ευκαιρία… για αυτο-έκφραση!
Μια τέτοια προσωπικότητα δεν μπορεί να μείνει στάσιμη, αλλά ψάχνει διαρκώς ευκαιρίες για να εκφραστεί μέσα στο 24ωρο. Η πλειοψηφία των δημιουργικών ατόμων βλέπουν τη ζωή με την οπτική του Νίτσε, ο οποίος πίστευε ότι η ζωή και ο κόσμος αποτελούν ένα έργο τέχνης.
Έχουν αναπτύξει το αισθητικό κριτήριο στη ζωή τους
Οι καλλιτέχνες ή οι ποιητές έχουν την τάση να απολαμβάνουν την ομορφιά στη φύση ή το σπίτι τους. Ειδικότερα, πρόσφατη μελέτη στο Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μουσικοί, ως δημιουργικά άτομα – έχουν αναπτύξει αρκετά το αισθητικό κριτήριο σε σχέση με όσους κινούνται με βάση τη λογική.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα