Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η ΨΥΧΗ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ



Στις κοινωνίες μας σήμερα κοινή είναι η γνώση ότι ο άνθρωπος καταστρέφεται «από τα μέσα», από ό,τι δηλαδή προκαλεί αναταράξεις, διαταραχές και ανωμαλίες στην εσωτερική λειτουργία όχι μόνο του οργανισμού του, αλλά κυρίως του πνεύματος και της ψυχής του. 
Και αναταράξεις προκαλεί η άγνοια. 


Ο άνθρωπος είναι το ευφυές σύνολο της διανοίας του, των ιδεών του, της εργασίας του για την πραγμάτωση των ονείρων του, της φυσικής του κατάστασης, της οργανικής του δομής και της ψυχικής του συγκρότησης και ως ευφυές σύνολο χρειάζεται και αυτός τις παραμέτρους που δομούν την λειτουργία του.


Υπάρχει μία και μόνη φυσική παράμετρος, που διατρέχει και διαπνέει όλα τα επιμέρους συστήματα και υποσυστήματα, τις δομές και τα επιμέρους στοιχεία των δομών, τα λειτουργικά υποσυστήματα και τα κέντρα ελέγχου, τους σταθμούς παρατήρησης και τα παρατηρητήρια, τους μηχανισμούς άμυνας και τους μηχανισμούς επίθεσης, τις ομαλές ροές και τις διακλαδώσεις τους, αυτού του ανώτερου όντος που είναι ο άνθρωπος. Η Γνώση και τίποτα άλλο. 



Στην σημερινή εποχή που κατά κανόνα είναι υλιστική, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Από την μία έχουμε την αυθόρμητη και ακατανίκητη τάση του ανθρώπου να επικοινωνήσει με την διάνοιά του, την αυθύπαρκτη και ουσιαστική διάνοια που διαθέτει εδώ στη γη και δια αυτής να μεταφερθεί στους χώρους της συλλογικής διανοίας, όπου η αγάπη, η γαλήνη και η ηρεμία επικρατούν, όπου η συνύπαρξη είναι αυτονόητη και η δημιουργία κοινό αίτημα του συνόλου. Από την άλλη έχουμε όλους τους περισπασμούς που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος από τον καθημερινό του αγώνα για την επιβίωση, ένα αγώνα άδικο, σκληρό και καταστροφικό για την αληθινή του φύση, αυτήν που επιδιώκει την αγάπη και την αρμονία. 


Οι Έλληνες διέθεταν κατά την αρχαιότητα, μια ιδιότητα, που σήμερα έχει χαθεί, δεν είναι όμως αργά για να την ξαναβρούμε. Επικοινωνούσαν εύκολα και γρήγορα με τον χώρο της Ελληνικής διανοίας. Ήταν τόσο ωραίο το θέαμα, που όσοι το παρακολουθούσαν δεν μπορούσαν παρά να επηρεαστούν από αυτό και να ενσωματώσουν στοιχεία του, μετασχηματίζοντας έτσι την εσωτερική τους πραγματικότητα και ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής, όσο μπορούσαν συμβατό με την Ελληνική Διάνοια.


Οι Έλληνες είχαν ισχυρές αποδείξεις ότι «η αιτία παντός θανάτου ήταν η ψυχή», γιατί κάθε φορά που επέλεγαν να αγνοήσουν όσα η ψυχή τους υπαγόρευε να κάνουν, είτε αρρώσταιναν οι ίδιοι, είτε κάποια συμφορά συνέβαινε στην κοινωνία τους, είτε σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μια μεγάλη καταστροφή έβρισκε την χώρα τους. Έλεγαν λοιπόν, με την απλή, ξεκάθαρη λογική που τους κυριαρχούσε στα του βίου τους, ότι αν η ψυχή έχει την δύναμη να «αρρωστήσει» έναν άνθρωπο, έχει και τις δυνάμεις να τον κάνει καλά.


Είχαν την σοφία να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια ποσότητα στο Σύμπαν που ονομάζεται «ψυχή των Ελλήνων» και είναι μια τεράστια υλική δύναμη που τους υποκινεί και τους παροτρύνει, που τους κρατάει ζωντανούς, όταν όλα γύρω τους προδικάζουν τον θάνατο, που τους κρατάει όρθιους να αγωνίζονται και ενίοτε ανατρέπει την ζωή τους, προκαλώντας ένα ή περισσότερα θαύματα. 


Γιατί το θαύμα τελικά μπορεί να είναι αυτό που περίμενε κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μας, για να ιαθεί από τα δεινά που το ανοίκειο περιβάλλον επισωρεύει πάνω του. Και μπορεί να είναι η ίαση της κοινωνίας από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει πάνω της η λογική των όπλων και του ανταγωνισμού, τόσο αντίθετη με την έννοια της επ’ αγαθώ συνύπαρξης των ανθρώπων, που είναι απαραίτητη όμως για την ψυχική υγεία.


( Προέρχεται από το βιβλίο: Η κατάθλιψη προκαλείται από την έλλειψη διανοίας )

Εκδόσεις: Εταιρεία Γνώσης ΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα