Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Νέα, φθηνότερη μπαταρία με βάση χημικό συστατικό από φυτά



Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτό της αποθήκευσης - και οι υπάρχουσες λύσεις είναι συνήθως πανάκριβες και όχι ιδιαίτερα αποδοτικές ή αξιόπιστες. 
Γράφοντας στην επιθεώρηση Nature, αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως επινόησαν μια μέθοδο αποθήκευσης που, ακόμη και αν εφαρμοζόταν σε εμπορική κλίμακα, θα ήταν οικονομικά βιώσιμη, καθώς βασίζεται σε υλικά, τα οποία απαντώνται σε αφθονία στη φύση.


Η ομάδα του Χάρβαρντ κατασκεύασε μια συσκευή χωρίς ακριβά μέταλλα ως ηλεκτροκαταλύτες, αλλά με οργανικά συστατικά - τις κινόνες - όμοια με τα χημικά που αποθηκεύουν ενέργεια σε φυτά και ζώα. Έτσι, ενώ οι συμβατικές μπαταρίες θέλουν 700 δολάρια ανά κιλοβατώρα για να φορτιστούν, η συγκεκριμένη τεχνολογία στοιχίζει μόλις 27 δολάρια ανά κιλοβατώρα, όπως γράφουν οι επιστήμονες.


Οι ίδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς οι κινόνες είναι εξαιρετικά αποδοτικές και ασφαλείς. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι διαλύονται σε νερό, κάτι που σημαίνει ότι αντί για στερεές μπαταρίες, όπως αυτές που υπάρχουν στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μπαταρίες μέσα σε τεράστιες, φθηνές δεξαμενές.
«Το πρόβλημα αποθήκευσης στις διαλείπουσες ΑΠΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εκμετάλλευση της ενέργειας που αντλούμε από τον ήλιο και τον άνεμο», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του αμερικανικού πανεπιστημίου Μάικλ Αζίζ. «Μια ασφαλής και οικονομική μπαταρία θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη μετάβασή μας από τα ορυκτά καύσιμα στο ανανεώσιμο ηλεκτρικό ρεύμα και με ενθουσιάζει το γεγονός ότι έχουμε πολλές ελπίδες να τα καταφέρουμε.»




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα