Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ψυχολογία της ντουλάπας


Τι υπάρχει σε μια ντουλάπα; Αφόρετα ρούχα, φορέματα με τα καρτελάκια ακόμα να κρέμονται, ένα πουλόβερ του πρώην ή ένα ασφυκτικά στενό τζιν; Πολύ συχνά όσα περιέχει η ντουλάπα μιας γυναίκας ομολογεί πολλά για την προσωπικότητα, την ψυχολογία και τη διάθεσή της, του φόβους και τους πόθους της.
Τι αποκαλύπτει στους άλλους για εμάς και το κυριότερο όσα κρύβει αντιστοιχούν στις πραγματικές μας δυνατότητες;

Η κάτοχος phD στην Ψυχολογία του Ενδύματος από το UCLA και ιδρύτρια του site Tradesy.com, Tracy DiΝunzio, το οποίο συγκεντρώνει και πουλά επώνυμα ρούχα second hand και παροτρύνει τις γυναίκες να βγάλουν χρήματα τους κρυμμένους θησαυρούς της ντουλάπας τους, ερμηνεύει όσα καταλαμβάνουν τις κρεμάστρες μας.

1. Ένα σωρό αφόρεταΕρμηνεία: Μήπως δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συνηθισμένο από μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα που δεν φοριούνται. Αυτός ο σωρός αντιπροσωπεύει την απροθυμία μας να ξεχάσουμε το παρελθόν. Είτε πρόκειται για τις μαμάδες που φυλάνε όσα φορούσαν πριν μείνουν έγκυος, είτε για εκείνες που πιστεύουν πως κάποιες τάσεις επιστρέφουν και δεν πετάνε τίποτα, πρόκειται για αγχωμένες προσωπικότητες που γενικά μένουν κολλημένες στα παλιά όποια κι αν είναι αυτά (απωθημένα, θυμοί και φόβοι).

2. Ένα σωρό αφόρετα με τα καρτελάκιαΕρμηνεία: Μπορείς να φορέσεις το μέλλον, αλλά όχι και να το χτίσεις.

Σε αυτή την περίπτωση όσα απλά μεταφέρθηκαν από τις κρεμάστρες του μαγαζιού στις δικές μας αντικατοπτρίζουν μια γυναίκα που έχει στο νου τους πως θα ήθελε να είναι το μέλλον της, αλλά η πραγματικότητα δεν αντιστοιχεί στο ιδανικό της. Αντί να ψάχνει το δρόμο προς το μέλλον που προσδοκά, απλά στοιβάζει στη ντουλάπα της τα ρούχα που θα το έντυναν αν το ζούσε. Για την Tracy το μόνο που χρειάζεται είναι να αρχίσει να τα φοράει έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο από το να μένουν αμεταχείριστα, αφού που ξέρεις μπορεί τελικά και να κάνουν τον παπά.

3. Άχρωμες επιλογέςΕρμηνεία: Ίσως υποσυνείδητα θέλεις να κρυφτείς.

Μια γυναίκα που φοράει αποκλειστικά ουδέτερα χρώματα δημιουργεί την αίσθηση πως θέλει να εξαφανίζεται, που δεν θέλει να την κοιτάζουν. Μπορεί αυτό να κρύβει πρόβλημα αυτοεκτίμησης ή να δηλώνει έναν κλειστό χαρακτήρα που νιώθει άνετα μόνο στον δικό του περίγυρο και τον τρομάζουν οι καινούργιοι άνθρωποι και οι κοινωνικές συναναστροφές.

4. Μόνο παντελόνιαΕρμηνεία: Μήπως έχεις φτιάξει τη δική σου ασπίδα;

Οι γυναίκες που δεν φοράνε φορέματα και έχουν κολλήσει στα παντελόνια, αν και συνήθως είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες περσόνες, ίσως νιώθουν πως χρειάζεται να υποβαθμίσουν τη σεξουαλικότητά τους για να ενταχθούν στο εργασιακό ή το κοινωνικό περιβάλλον.

5. Τα ίδια και τα ίδιαΕρμηνεία: Το ίδιο πουλόβερ σε όλα τα χρώματα.Είναι ο φόβος της αλλαγής;

Εντάξει, υπάρχουν κομμάτια που μας βολεύουν καλύτερα, αλλά η ίδια μπλούζα σε περισσότερες από τρεις αποχρώσεις είναι εξίσου κόλλημα με τη στολή μαύρο παντελόνι-άσπρη μπλούζα. Όσες ντύνονται τόσο προβλεπόμενα μάλλον φοβούνται να προχωρήσουν σε αλλαγές στη δουλειά ή τις σχέσεις τους. Η εύκολη δικαιολογία τους είναι πως ψωνίζουν τα ίδια και τα ίδια επειδή δεν θέλουν να σπαταλούν χρόνο και φαιά ουσία. Κατά την Tracy αυτή είναι η υποσυνείδητη αντίδρασή τους στα άλυτα προβλήματα της καριέρας ή της σχέσης τους. Ο ανεκπλήρωτος πόθος την αλλαγής ή η δειλία τους μπροστά στο ρίσκο της καινούργιας κατάστασης συνεπάγεται μια γκαρμταρόμπα με αρτηριοσκλήρωση.

Νέα ντουλάπα, νέα ζωή
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; "Προτείνω να μην ξεκαθαρίσετε τη ντουλάπα σας μόνες -συχνά χρειαζόμαστε δεύτερη γνώμη" λέει η DiNunzio. "Είναι δύσκολο να δούμε καθαρά τον εαυτό μας, οπότε η παρουσία μιας έμπιστης φίλης που θα έμπαινε στον κόπο να είναι αντικειμενική με εμάς και τα ρούχα μας είναι πολύτιμη. Σκεφτείτε δεν υπάρχει πιο συμβολική κίνηση από το να χωρίσετε τα ρούχα σας σε όσα σας αρέσει να φοράτε συχνά και σε εκείνα που μένουν στα αζήτητα. Πουλήστε τα. Χαρίστε τα. Ξεφορτωθείτε τα. Και ύστερα αποφασίστε ποια θέλετε να είστε ιδανικά και πως θα ντυνόταν το ιδανικό σας και φορέστε τα ανάλογα".
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα