Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ



Πως μπορείτε να προλάβετε την οστεοπόρωση με διατροφή

Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που ανανεώνονται διαρκώς και αντικαθίστανται συστηματικά στο σώμα μας. Η οστεοπόρωση είναι ουσιαστικά ατροφία των οστών και συντελείται όταν ο ιστός των οστών σπάει ευκολότερα απ’ότι σχηματίζεται. Όταν συμβαίνει αυτό, τα οστά εξασθενίζουν και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες θραύσης αυτών, κυρίως στη σπονδυλική στήλη και τους γοφούς.
Η οστεοπόρωση είναι συχνότερο φαινόμενο στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες και συνήθως σχετίζεται με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μετα την εμμηνόπαυση. Σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών παίζουν επίσης οι ορμόνες ανάπτυξης του φύλου. Η οστεοπόρωση, όπως και πολλές ακόμα παθήσεις παρουσιάζουν και γονιδιακό-γενετικό υπόβαθρο, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης σε άτομα που έχουν συγγενείς εξ αίματος που πάσχουν.

Ένας άλλος λόγος εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι η ακινησία (ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας ασθένειας) για μεγάλο χρονικό διάστημα ή η επί μακρόν χρήση ομάδας φαρμακευτικών ουσιών, των κορτικοστεροειδών (με κυριότερο εκπρόσωπο την κορτιζόνη) .
Αν και σε γενικές γραμμές η οστεοπόρωση αποτελεί ένα μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να επιβραδύνετε την εμφάνιση ή ακόμα και την εξέλιξή της.

* ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ήπιες σωματικές ασκήσεις με άρσεις βαρών μειώνουν την απώλεια οστών και μπορεί ακόμα και να αυξήσουν την οστική πυκνότητα. Μια εξίσου καλή μορφή άσκησης είναι το έντονο περπάτημα και το χαλαρό τρέξιμο. Προσπαθήστε να αθλείστε με μια ήπιας μορφής άσκηση περίπου για 30 λεπτά σε καθημερινή βάση αν είναι αυτό εφικτό.
Σε διατροφικό επίπεδο, πρέπει να αποφεύγετε τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και τα ανθρακούχα ποτά, αφού επισπεύδουν το ρυθμό απώλειας ασβεστίου από τα οστά. Ταυτόχρονα αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και μαγνήσιο, συστατικά απαραίτητα για τον υγιή σχηματισμό των οστών. Φυσικές πηγές των πολύτιμων αυτών συστατικών είναι τα πράσινα λαχανικά, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, τα θαλασσινά καθώς και οι σπόροι σουσαμιού.
* ΔΙΑΤΡΟΦΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κατά τη θεωρία της πρόληψης και ίασης με τη συμβολή των τροφών, έχει παρατηρηθεί μετά απο μελέτες ότι τα άτομα που έχουν στο σάλιο και τα ούρα τους αλκαλικό pΗ ( μεγαλύτερο του 6, 8 ) τείνουν να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε παθήσεις και να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αυτοθεραπείας. Οι τροφές που θα πρέπει να καταναλώνει κανείς προκειμένου να προλάβει οποιαδήποτε εκφυλιστική νόσο είναι εκείνες που οδηγούν σε παραγωγή αλκαλίων μέσα στον οργανισμό:
Η κυριότερη κατηγορία τροφών που παράγουν αλκάλια στο σώμα είναι τα εσπεριδοειδή, τα οποία αν και έχουν μια όξινη γεύση, γίνονται αλκαλικά όταν χωνεύονται και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αλκαλικής ισορροπίας στον οργανισμό. Προτιμήστε λοιπόν να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια , κίτρα και λεμόνια, τα οποία επίσης διεγείρουν την πεπτική δραστηριότητα, βοηθώντας στην ανακούφιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως τη δυσπεψία. Όμως όλες αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες μπορούν ν’αποδοθούν μόνο στα φρέσκα εσπεριδοειδή, αφού αν ο χυμός τους γίνει κονσέρβα ή εμφιαλωθεί σχηματίζει στον οργανισμό οξέα.
Άλλες τροφές που θα ήταν καλό να καταναλώνατε για να προάγετε την παραγωγή αλκαλίων είναι οι εξής:αγγούρια, αγκινάρες, αρακά φρέσκο, αχλάδια, βερίκοκα, γιαούρτι και γάλα αποβουτυρωμένο, ελιές, καρότα, κολοκύθια, κρεμμύδια ωμά, λάχανο, μανιτάρια, μέλι, μήλα, μπάμιες, μηλόξυδο, μούσμουλα, μπανάνες, μπρόκολο, ξινολάχανο, παντζάρια, πατάτες, πεπόνια, πι-κραλίδες, ραπανάκια, σέλινο, σπανάκι ωμό, σύκα φρέσκα, στρείδια, φασολάκια φρέσκα ή μαυρομάτικα, φουντούκια και αμύγδαλα.
Δοκιμάστε, τέλος, να πίνετε το ζωμό πράσινων λαχανικών που παρασκευάζεται ως εξής:
Πάρτε οποιαδήποτε πράσινη τροφή όπως σέλινο. πράσα, χόρτα, μαρούλι και κόψτε τα σε λωρίδες ή σε μικρά κομματάκια και ρίξτε τα σε 3 λίτρα νερό. Βράστε τα μέχρι να μείνει 1μιση λίτρο και πιείτε το στη διάρκεια της μέρας. Διατηρήστε το ζεστό σε ένα θερμός. Το ποτό αυτό είναι πολύ καλό αλκαλοποιητικό και δίνει επίσης στον οργανισμό χλωροφύλλη και μεταλλικά στοιχεία όπως ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.

* ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

-ΑΣΒΕΣΤΙΟ, δεδομένου ότι οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν στενή σχέση ασβεστίου-μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως γυναίκες με μεγάλη κατανάλωση ασβεστίου διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
-ΜΑΓΝΗΣΙΟ, αφου όσο πιο πλούσια είναι η διατροφή μας σε ασβέστιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα των οστών μας. Το μαγνήσιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών, αφού ενεργοποιεί ένα ένζυμο που σχετίζεται με την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, ενώ άτομα με οστεοπόρωση τείνουν να παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά μαγνησίου στο αίμα τους.
-D ΒΙΤΑΜΙΝΗ , η οποία παράλληλα με τα προηγούμενα συστατικά παίζει σημαντικότατο ρόλο στο σχηματισμό των οστών. Πιθανόν να χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D, όταν δεν εκτίθεστε αρκετά στο ηλιακό φως και/ή δεν τρέφεστε σωστά.
-ΒΟΡΙΟ, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη δύναμη των οστών, ενώ η παρουσία του στο σώμα φαίνεται να επιβραδύνει το ρυθμό έκκρισης ασβεστίου και μαγνησίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επίπεδο των οιστρογόνων στο αίμα, γεγονός που έχει με τη σειρά του θετική επίδραση στο σχηματισμό των οστών.
-ΒΙΤΑΜΙΝΗ C, η οποία έχει ρόλο ενεργοποίησης του ενζύμου που είναι απαραίτητο για την κατασκευή του κολλαγόνου του σώματος, βασικού συστατικού των οστών.
* ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
-ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- είναι μέθοδος που χρησιμοποιεί διαλύματα και δυναμοποιημενα ορυκτά και μεταλλοειδή με θεραπευτικό σκοπό. Σκοπεύει στην ανακούφιση του σώματος από ορισμένα μεταλλικά ιόντα όταν το «μπλοκάρισμα» οδηγεί σε παθολογικά συμπτώματα και σημάδια που απαιτούν θεραπεία και η δράση της γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της αναλογίας. Η μέθοδος αυτή, που ομοιάζει της ομοιοπαθητικής, δεν είναι τοξική, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ενώ δρα στη γενική σωματική κατάσταση του ασθενή και ο σκοπός της είναι να επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τα μονοπάτια εκείνα του μεταβολισμού που έχουν υποστεί εμπλοκή σε ενζυμικό επίπεδο. Η λιθοθεραπεία είναι κατάλληλη μέθοδος για οστεοπόρωση γενικευμένη, κρανιακή, μηρών, αλλά και οσφυϊκής μοίρας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα