Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία με στόχο πυραύλους της Χεσμπολάχ



Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες το Ισραήλ επιτέθηκε με πυραύλους στα συριακά εδάφη, με στόχο πυραύλους από το Ιράν με τους οποίους προμηθεύει την Χεσμπολάχ, όπως αναφέρουν πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στις παρυφές της Δαμασκού τα ξημερώματα της Κυριακής και, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, χτυπήθηκε στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις σημαντικές για την προστασία του καθεστώτως.
Στιγμιότυπο από την συριακή τηλεόραση, που φέρεται να απεικονίζει τον ουρανό μετά την έκρηξη στο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο της Δαμασκού τα ξημερώματα της 5ης Μαίου 2013 / REUTERS με πηγή τα Social Media Όπως μετέδωσε το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, η έκρηξη στην περιοχή Τζιμράγια, που είναι προάστιο της Δαμασκού και απέχει 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, έπληξε στρατόπεδα της Τετάρτης Μεραρχίας και της Δημοκρατικής Φρουράς καθώς και το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο ανέφερε ως στόχο και η κρατική τηλεόραση της Συρίας. “Η τελευταία ισραηλινή επίθεση αποτελεί μια προσπάθεια να ενισχύσει το ηθικό των τρομοκρατικών ομάδων”, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Η Δημοκρατική Φρουρά καθώς και η Τέταρτη Μεραρχία, αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που έχουν ως στόχο την προστασία του καθεστώτος κατά πιθανών πραξικοπημάτων.
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι «οι πολίτες στην περιοχή της Κιουντσάγια επιβεβαίωσαν πως είδαν αεροπλάνα να πετούν την ώρα της έκρηξης, η οποία έπληξε το επιστημονικό κέντρο και αποθήκες πυρομαχικών στις περιοχές Τζιμράγια και αλ-Χαμέ».
Σε στιγμιότυπα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές, φαίνονται τεράστιες φλόγες να υψώνονται στο βραδινό ουρανό.


 


 

Το Ιράνκαταδίκασετηνεπίθεσηκαικάλεσετιςχώρεςτηςπεριοχήςνααντιδράσουν,σύμφωνα μετοπρακτορείο Fars. Παράλληλα, το πρακτορείο Irna μετέδωσε ότι ο διοικητήςτωνιρανικώνχερσαίωνδυνάμεωνστρατηγόςΑχμαντ-ΡεζάΠουρνταστάν,δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκπαιδεύσειτονσυριακόστρατόανυπάρξειανάγκη, αλλά «δεν θα συμμετάσχει ενεργά στις συριακές επιχειρήσεις». 
Το Ιράν καταδίκασε την, όπως την χαρακτήρισε, “ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας” και κάλεσε τις χώρες στην περιοχή να ταχθούν εναντίον της ενέργειας αυτής, μετέδωσαν σήμερα το ιρανικό δίκτυο Press TV και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ραμίν Μεχμανπαράστ, η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει το Ισραήλ “να δημιουργήσει αστάθεια και έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή. (…).Το σιωνιστικό καθεστώς και οι σύμμαχοί του επιζητούν να δημιουργήσουν εθνικές και θρησκευτικές έριδες μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών”.
Σε σημερινή του δημόσια εμφάνιση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκεστις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία,αλλά επισήμανε την δέσμευσή του στο να παραμείνει το Ισραήλ ασφαλές. Λίγο αργότερα υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβίωσε τις επιθέσεις, λέγοντας ότι στόχοι ήταν όπλα και πύραυλοι που προορίζονταν για την Χεσμπολάχ.
Η προηγούμενη επίθεση
Είχε προηγηθεί άλλη ισραηλινή επιδρομή με πυραύλους που έπληξαν συριακά εδάφη την Πέμπτη και την Παρασκευή.  Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στουςNew York Times, είχε αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επίθεση στο εσωτερικό της Συρίας είχε ως στόχο ένα φορτίο πυραύλων από το Ιράν, το οποίο προοριζόταν για αντάρτες της Χεζμπολάχ στο γειτονικό Λίβανο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή η ισραηλινή εναέρια επιδρομή χτύπησε μια αποθήκη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου πιστεύεται ότι υπήρχαν πύραυλοι τύπου Fateh-110, οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί στο Ιράν.
Η προχτεσινή επιδρομή εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μυστικής συνεδρίασης που πραγματοποίησε το συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος. “Πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή. Ο στόχος δεν ήταν οι εγκαταστάσεις χημικών όπλων. Στόχος ήταν πύραυλοι που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ”, αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν σχολίασε το κατά πόσο οι εναέριες επιθέσεις έλαβαν χώρα, αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ κατέχει το δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ. “Αυτό που έχω πει στο παρελθόν και εξακολουθώ να πιστεύω είναι ότι οι Ισραηλινοί δικαιολογημένα πρέπει να αμύνονται κατά της μεταφοράς εξελιγμένων όπλων προς τη Χεζμπολάχ”, δήλωσε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.
Πάλι για τους πυραύλους της Χεσμπολάχ 
“Η επίθεση τη νύχτα (σ.σ. τα ξημερώματα της Κυριακής), όπως και η προηγούμενη, είχε στόχο τους πυραύλους Φάτεχ-110 που μεταφέρονται από το Ιράν στην Χεζμπολάχ”, δήλωσε πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίθεση. “Δεν σχολιάζουμε αυτές τις πληροφορίες”, τόνισε εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων. Νωρίτερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετάδωσε, επικαλούμενο την συριακή αντιπολίτευση, πως μέσα σε μισή ώρα ακούστηκαν οκτώ διαδοχικές εκρήξεις στη Δαμασκό.
Η επίθεση της Κυριακής αποτελεί τη τρίτη αεροπορική επίθεση συριακού στόχου μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν το Ισραήλ χτύπησε πάλι το ερευνητικό κέντρο στην περιοχή της Τζαμάργια.
Πηγή: ΑΠΕ

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη νέα αεροπορική επιδρομή στη Συρία

Το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικά πλήγματα σε διάστημα τριών ημερών στην Συρία εναντίον όπλων που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος. Επιβεβαίωσε, έτσι τις πληροφορίες που έδιναν στη δημοσιότητα δυτικοί αξιωματούχοι μετά τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Αμερικανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στο Λίβανο περιπολούν στα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ στις 5/5/2013 REUTERS/Ali Hashisho Αμερικανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στο Λίβανο περιπολούν στα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ στις 5/5/2013 REUTERS/Ali Hashisho
Πριν από αυτές τις δύο επιθέσεις, είχε προηγηθεί επιδρομή τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο το ίδιο στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο που χτυπήθηκε σήμερα.
Επιβεβαίωση από Ισραήλ
Ο  ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η επιδρομή της Μ. Παρασκευής έγινε κατά όπλων που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, στο νοτιοανατολικό τμήμα της συριακής πρωτεύουσας. Για την δεύτερη, σημερινή, επιδρομή στα βόρεια της Δαμασκού είπε ότι “είχε στόχο ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ“.
“Κάθε φορά που θα φτάνουν πληροφορίες στο Ισραήλ για την μεταφορά πυραύλων ή εξοπλισμών από την Συρία στον Λίβανο, θα δέχονται επίθεση”, σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
“Η πολεμική αεροπορία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο συναγερμού, όπως δεν ήταν για χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε ενδεχόμενο”, συνέχισε ο ίδιος, την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στην γειτονική Συρία.
Πρόλ΄αυτά, επισήμως ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνούνται να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε πληροφορία όσον αφορά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία.
“Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επωφεληθεί από το χάος στην Συρία για να ενισχυθεί“, δήλωσε στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο βουλευτής του Λικούντ, Τζάχι Χανεγκμπί, ο οποίος πρόσκειται στον Νετανιάχου, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ούτε αυτός την πραγματοποίηση επιδρομών.
Πληροφορίες από τη Συρία
Για την τελευταία επίθεση δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα κάποιος απολογισμός. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Sana, έγινε με πυραύλους και είχε στόχο το κέντρο επιστημονικών ερευνών της Τζαμράγια, βορειοδυτικά της Δαμασκού, περίπου 15 χλμ από τα σύνορα με τον Λίβανο.
Η πραγματοποίηση της προηγούμενης αεροπορικής επιδρομής, την Μεγάλη Παρασκευή, δεν επιβεβαιώθηκε από τις συριακές αρχές. Αρχικά γνωστοποιήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στο Λίβανο μια διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η επίθεση κατέστρεψε πυραύλους εδάφους-αέρος οι οποίοι είχαν παραδοθεί πρόσφατα από την Ρωσία και είχαν αποθηκευτεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.
πηγή:enet.gr
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα