Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σέλινο και ευεργετικές ιδιότητες


ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΟ, το σέλινο είναι και φαρμακευτικό βότανο. Η ιατρική της Ανατολής το κατατάσσει στα γλυκόπικρα βότανα άρα είναι υγρό και δροσιστικό και συνεπώς κατάλληλο για να εξισορροπεί τα θερμά, πικάντικα φαγητά. Ολόκληρο το φυτό είναι ήπια διεγερτικό, θρεπτικό και βοηθό στην αποκατάσταση από την αδυναμία. Παλαιότερα, το σέλινο καλλιεργούνταν ως λαχανικό για το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, λόγω των αντιτοξικών του ιδιοτήτων ήταν ένα αποκαθαρτικό τονωτικό μετά την αδράνεια του χειμώνα. Το εκχύλισμα των σπόρων χρησιμοποιείται από την ομοιοπαθητική στη Γαλλία για να ανακουφίσει την κατακράτηση ούρων.

Το φυτό αυτό είναι ένα από τα βότανα που τρώγονται την άνοιξη για να γλυκάνουν και να καθαρίσουν το αίμα. Nicholas Culpeper, 1653.

Χαρακτήρας
Ελαφρά δροσιστικό, υγρό, γλυκόπικρο.

Συστατικά
Πτητικό έλαιο. γλυκοσίδες. φουμαροκουμαρίνες, φλαβονοειδή.

Δράσεις
Αντιρρευματικό, κατασταλτικό. αντισηπτικό του ουροποιητικού, αυξάνει τις εκκρίσεις ουρικού οξέος μειώνει την πίεση του αίματος και έχει αναφερθεί και κάποια αντιμυκητιακή δραστηριότητα.

Χρησιμοποιούμενα Μέρη του Φυτού

ΣΠΟΡΟΙ 
Οι σπόροι (σπέρματα) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σύστημα και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), στην οποία κρύσταλλοι ουρικού οξέος μαζεύονται στις αρθρώσεις, και για την αρθρίτιδα. Ελαφρά πικροί, δρουν ως ήπιο διεγερτικό της πέψης. Συλλέξτε αφού ανθίσει το φυτό για δεύτερη χρονιά.

ΡΙΖΑ
Σήμερα χρησιμοποιείται σπάνια, αλλά είναι αποτελεσματικό διουρητικό και έχει χρησιμοποιηθεί για τους λίθους και για την άμμο του ουροποιητικού. Δρα επίσης ως πικρό γιατρικό του πεπτικού και ως διεγερτικό του συκωτιού.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
Καθώς εκχυλίζεται από τους σπόρους, το αιθέριο έλαιο είναι πιο ισχυρό θεραπευτικό μέσο. Χρησιμοποιείστε το με προσοχή.

ΒΛΑΣΤΟΣ
Ο βλαστός μοιράζεται, αν και σε μικρότερο βαθμό, τις θεραπευτικές ιδιότητες του υπόλοιπου φυτού. Οι βλαστοί όταν τρώγονται νωποί μπορούν υα βοηθήσουν στη ροή του γάλατος μετά τη γέννα. Αν και το αγριοσέλινο είναι πιο αποτελεσματικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η ποικιλία που διατίθεται στο εμπόριο.






Εφαρμογές

ΣΠΟΡΟΙ

ΕΓΧΥΜΑ Για τη ρευματική αρθρίτιδα και την ποδάγρα, αναμίξτε 2 κουταλιές σπόρων σέλινου με μία κουταλιά lignum vitae, και προσθέστε μισή κουταλιά οε μία κούπα με βραστό νερό.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
ΕΛΑΙΟ Για τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας στα πόδια ή στα δάχτυλο κάντε ποδόλουτρο με 15 σταγόνες λάδι οε ένα μπολ χλιαρό νερό.
ΛΑΔΙ ΜΑΣΑΖ Διαλύατε 5-10 σταγόνες ελαίου σέλινου σε 20 ml αμυγδαλέλαιο ή ηλιέλαιο και κάντε μασάζ στις αρθριτικές αρθρώσεις.

ΡΙΖΑ

ΒΑΜΜΑ Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως ως διουρητικό στην υπέρταση και στις διαταραχές του ουροποιητικού, ως συστατικό στα γιατρικά για τα αρθριτικά ή ως ενεργειακό διεγερτικό των νεφρών και για την κάθαρσή τους.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΦΥΤΟ ΧΥΜΟΣ Υγροποιείστε ολόκληρο το νωπά φυτό (σπόρους, ρίζα, βλαστούς και φύλλα) και πιείτε το χυμό για φλεγμονές των αρθρώσεων και του ουροποιητικού όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κυστίτιδα ή η ουρηθρίτιδα, για αδυναμία και για εξάντληση των νεύρων.


ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

  • Το μπερκαπτένιο που υπάρχει στους απόρους θα μπορούσε να αυξήσει τη φωτοευαισθησία, έτσι μην χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο εξωτερικά σε δυνατό ήλιο.
  • Αποφύγετε το έλαιο και τις μεγάλες δόσεις των σπόρων στην εγκυμοσύνη επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας.
  • Μην αγοράζετε επεξεργασμένους σπόρους του εμπορίου, γιατί έχουν μυκητοκτόνα.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα