Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Εξαπλώνονται τα επεισόδια στην Τουρκία

Τουρίστρια τραυματίστηκε στα επεισόδια στην Ταξίμ

Επεισόδια στην Ταξίμ -φωτ: @EzgiKoksal
Ζωντανή μετάδοση βίντεο από την Κων/πολη

Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το πρωί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το Reuters, υποβλήθηκε σε επέμβαση καθώς διασπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία. Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 12 διαδηλωτές τραυματίες.

(Ζωντανή κάλυψη από το τουρκικό κανάλι DHA)
Επεισόδια στην Ταξίμ -φωτ: @EzgiKoksalΕπεισόδια στην Ταξίμ -φωτ: @EzgiKoksalΕν τω μεταξύ δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που προσπαθούν να προσεγγίσουν το αρχηγείο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα εξαπέλυσε η αστυνομία μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
φωτ:Algan Sezgintüredi @AlganSezφωτ:Algan Sezgintüredi @AlganSezφωτ: Sefa Özkaya @sefaozkayasefaφωτ: Sefa Özkaya @sefaozkayasefa
Οι διαδηλωτές, κυρίως νεαροί υποστηρικτές του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις ενάντια στη νέα νομοθεσία που περιορίζει την πώληση αλκοόλ και τραγουδούσαν «Παντού αντίσταση, Παντού Ταξίμ» σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
φωτ: Sefa Özkaya @sefaozkayasefaφωτ: Sefa Özkaya @sefaozkayasefaφωτ:Reutersφωτ:ReutersΣυνολικά 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί για να διαλύσουν τους περίπου 1.000 πολίτες οι οποίοι παρέμεναν συγκεντρωμένοι επί τέσσερις ημέρες στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαδηλωτές έπεσαν αναίσθητοι για αρκετή ώρα καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες από σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να τους απομακρύνει. Aύμφωνα με φωτογράφο του πρακτορείου, δύο άτομα νοσηλεύονται με κατάγματα καθώς διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν -στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την αστυνομία- κατέρρευσε σκαλωσιά πάνω στην οποία είχαν ανέβει.
φωτ: Emek Bizim ‏@EmekBizimφωτ: Emek Bizim ‏@EmekBizimΑυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ποσότητες των χημικών ήταν τόσο μεγάλες που έφτασαν μέχρι και τον υπόγειο και διαπερνούσαν τα κλειστά παράθυρα των οχημάτων. "'Εριχναν δακρυγόνα αδιακρίτως σε παιδιά, ηλικιωμένους και τουρίστες" ανέφεραν μέσω Twitter.
Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την "εκτεταμμένη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών" όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με τη σημερινή του επίδοση, δικαιούται τον τίτλο ‘χημικός Ταγίπ’ σχολίασε η αντιπολίτευση  για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών που είχαν στήσει σκηνές. 
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Ιλχάν Τζιχάνερ είπε σχετικά ότι «οι πολίτες υπερασπίζονται το δίκιο τους και η αστυνομία κάνει χρήση βίας». Μήνυση εναντίον του Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.
Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι τα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της πλατείας Ταξίμ, θα την μετατρέψει σε μια αμιγώς εμπορική περιοχή και θα υποχρεώσει τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν ενώ επί σειρά ετών έχει καταστεί στη συνείδηση των πολιτών ως σημείο συνάντησης, διαδηλώσεων και φυσικά αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες.
(Πηγή: AFP, ΑΜΠΕ, Reuters) 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα