Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Απεγκλωβισμός



Ερ: Ποιό ηταν το μεγαλύτερο σου πρόβλημα ολα αυτά τα χρόνια ;  
Απ: Ο Εγκλωβισμός.
Ερ: Ο Εγκλωβισμός σε τι ;
Απ: Σε κάθε λογής νοητικό σύστημα, το οποίο έπαιρνε την μορφή "Θεσμού" η εξουσίας .
Ερ: Γιατί ησουν εγκλωβισμένος ;
Απ: Γιατί τα συστήματα, ολα τα συστήματα, σε οδηγούν σε ατραπό ερμηνείας ανθρώπων και κατανόησης της γνώσης με γνώμονα την "επιφάνεια", το "φαίνεσθαι", τα χαρακτηριστικά που εχουν αποδοθεί σε αυτά και στους "πιστούς" τους. Γιατί τα συστήματα σε εγκλωβίζουν θέλοντας και μη και σε περιορίζουν τόσο νοητικά οσο και συναισθηματικά. 


Ερ: Παράδειγμα ; 
Απ: Χριστιανός, Παγανιστής, Βουδιστής, Μουσουλμάνος, Δημοκράτης, Αριστερός, Δεξιός, άθεος κ.ο.κ
Ερ:Πως ακριβώς σε εγκλωβίζουν αυτές οι "ταμπέλες" ;
Απ: Όταν κάποιος σου απαντάει πως είναι το Χ η το Ψ, είτε σε θρησκευτικό, είτε σε πολιτικό/ιδεολογικό επίπεδο, αυτόματα ο νους σου το μεταφράζει πως θα είναι κάποιος με τουλάχιστον τα βασικά χαρακτηριστικά του "τίτλου" , του "θεσμού", της "ιδέας" που επικαλείται. Δεν είναι καθόλου ετσι. Υπάρχουν Χριστιανοί , ισως και η πλειοψηφία, που μόνο κατ ονομα εχουν κατανοήσει τα βαθύτερα νοήματα της θρησκείας τους και συμπεριφέρονται ως ειδωλολάτρες η ακραίους υλιστές (τους αποκαλείς και τυπολάτρες), οπως και άθεοι που η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που φέρονται είναι βαθύτατα Ένθεος και προσανατολίζεται σε Φως και Αγάπη, στο Χριστικό πρότυπο Ανθρώπου, ασχετα εαν δεν εχουν κάποια "πυξίδα" η κάποιον "Θεό" να τους καθοδηγεί. Υπάρχουν κατ ονομα δεξιοί που είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και απο εναν ένθερμο αριστερό και αριστεροί που είναι συντηρητικότεροι του πιο σκληροπυρηνικού δεξιού. 
Ερ: Τι σημαίνει αυτό ;
Απ: Σημαίνει οτι οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που νομίζουν , σκέφτονται,  δηλώνουν, η θεωρούν πως είναι, αλλά αυτό που οι πράξεις τους, τα αντανακλαστικά τους, η έμφυτη ροπή τους "εκπέμπει". Αυτό που ακτινοβολούν τα ονειρα και οι καρδιές τους. Το τραγικότερο ολων είναι πως δεν το αντιλαμβάνονται.
Ερ: Υπάρχει κάποιο σύστημα, θρησκευτικό η πολιτικο/ιδεολογικό, η φιλοσοφικό που να κατέχει απόλυτη αλήθεια ; 

Απ: Σίγουρα οχι. Υπάρχουν Πρότυπα. Σύμβολα. Νοήματα. Διδαχή. Πράξεις. Τα συστήματα δημιουργήθηκαν απο ανασφάλεια, φόβο , ανάγκη των ανθρώπων να "αυτοπεριοριστούν", να θέσουν πυξίδα, να μην "τρελαθούν". Ο άνθρωπος, αν δεν εχει "βάσεις", κάτι σταθερό να πιστεύει η να λατρεύει, μπορεί να χαθεί, να τρελαθεί. Χρειάζεται μια υλική η "νοητή" εστία να τον οδηγήσει στην Ιθάκη του, ασχετα αν αυτή η Εστία είναι σωστή, λάθος, δίκαιη, ευφυής η προιόν ακραίας ανοησίας η φανατισμού. Βλέπουμε ομως πως σιγά σιγά πολλοί άνθρωποι αρνούνται την "Εστία". Επιλέγουν το χάος, τον αυτοπροσδιορισμό, δεν θέλουν ταμπέλες, δεν αντέχουν "Κανόνες" και "Τάξη" κι αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι ολα τα συστήματα που υπήρξαν ως τώρα, είναι δομημένα λάθος, δεν εξηγούν το Ολον, αποτυγχάνουν να ενώσουν το Πάζλ της πνευματικής η ιδεολογικής αλήθειας και σε μια εποχή οπου η επιστήμη προοδεύει με ταχύτητες φωτός, το χάσμα "παρελθόντος" και μέλλοντος είναι ολο και μεγαλύτερο.. Το αποτέλεσμα ολων αυτών των συστημάτων του παρελθόντος; Διχόνοια, κατακερματισμός, ανοησία, πόλεμοι, μίσος, δεινά, κάθε λογής φανατισμός.Αυτό θα πρέπει κάποτε να πάψει να συμβαίνει.
Ερ: Και πως θα συμβεί αυτό ; Με θεωρία ; Με νέες ιδεολογίες ; Με νέα "Δόγματα" ; Με νέες θρησκείες ; Με νέα πρότυπα ;
Απ: Τα περισσότερα εχουν ηδη "δοθεί" στην ανθρωπότητα απο τα μεγαλύτερα πνεύματα εκάστοτε εποχής. Δεν είναι πολλά αυτά που πρέπει να "δοθούν" ακόμη θεωρητικά η σε φιλοσοφικό επίπεδο. Η επιστήμη πλέον είναι η ώρα να δώσει απαντήσεις και να ανακαλύψει ολες τις αλήθειες που μέχρι χθές, ηταν νοητές και συμβολικές.Με προβληματίζει και ενίοτε με εξοργίζει μόνο που οι περισσότεροι των ανθρώπων δείχνουν να μην εχουν αλλάξει ιδιαίτερα απο παλαιότερες εποχές. Ιδιαίτερα στον τρόπο που σκέφτονται - νιώθουν και αντιδρούν.Τόση γνώση, τόση πρόοδος, για το τίποτα ; Οικονομική κατάρρευση βιώνει η χώρα και ολοι δείχνουν να "ξεχνάνε" η να "πετάνε"  κάθε ιδέα, κάθε φιλοσοφική, ασκητική η επιστημονική αλήθεια στα σκουπίδια και επενδύουν μόνο στην αγωνία για το αύριο, λες και το χρήμα είναι το Α και το Ω της ζωής τους η το κλειδί του επίγειου "παραδείσου".Κοιτάς το βράδυ τον έναστρο ουρανό και μένεις εκθαμβος απο το μεγαλείο της ύπαρξης και συζητάς η διαβάζεις την "πραγματικότητα" των ανθρώπων και μένεις εκθαμβος με το πόσο λάθος πάνε ολα, η με το πόσο ανόητο είδος είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
Ερ: Το κλειδί του επίγειου παραδείσου μπορεί να μην είναι το χρήμα, αλλά σίγουρα είναι αναγκαίο στην σημερινή εποχή ετσι δεν είναι ; Εαν δεν εχεις να φας , να πληρώσεις το ρεύμα σου, τις βασικές σου ανάγκες. Οι καταστάσεις οπως είναι δομημένες σου λένε εκβιαστικά "η θα ζήσεις στον 21ο αιώνα εαν εχεις χρήματα και κάνεις αυτό που θέλουμε, η θα ζήσεις σε προηγούμενο αιώνα, ενω ο γείτονας σου θα απολαμβάνει τα αγαθά και τα προνόμια του σύγχρονου τρόπου ζωής". Τι εχεις να πεις σε αυτό ; Πως μπορείς να κατηγορήσεις την αγωνία των ανθρώπων ; Ακόμα και την οργισμένη τους εκρηξη, η τον φανατισμό τους. Κι εσυ δεν εξοργίζεσαι ; Κι εσυ δεν προσπαθείς να πεις την γνώμη σου ; Να συγκρουστείς, να διαφωτίσεις και να διαφωτιστείς ; 
Απ: Δεν εχεις άδικο. Ζούμε σε μια εποχή εκρηκτικής προόδου της τεχνολογίας και των ανέσεων που προσφέρει, με πάρα πολύ λάθος τρόπο . Έχουμε θεοποιήσει τις ανέσεις αυτές, τα Gadjets , εχουμε εθιστεί στον υλισμό κι αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οπως ηδη γνωρίζεις, λατρεύω την τεχνολογία, για οσα μπορεί να προσφέρει, για οσα "φορτία" μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο. Αλλά τον μετατρέπει σε υποχείριο της , τον σκλαβώνουν, τα αγαθά αυτά. Αντί ο άνθρωπος να χειρίζεται αυτά οφέλιμα, με μέτρο και σύνεση, εκείνα τον ορίζουν και τον καθοδηγούν. Το κτήνος απέκτησε μηχανές που μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους με το πάτημα ενός κουμπιού, η το πάτημα μιας σκανδάλης. Κι αυτό ακρίβως είναι το πρόβλημα. Οτι παραμένει κτήνος. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι εξελίσσονται , ας μην τα ισοπεδώνουμε ολα. Πολλοί αντιστέκονται στον "πειρασμό" και δείχνουν ισχυρό χαρακτήρα. Για πόσο και ως πότε ; Η πραγματικότητα οδηγεί σε τρομερά αδιέξοδα. 
Απ: Ας γυρίσουμε στην αρχή των σκέψεων μας. Τα συστήματα, προέρχονται απο τις πράξεις και τις διδαχές φωτισμένων ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι, οι σχεδόν η ισως και θεικοί άνθρωποι, δεν ζήτησαν ποτέ να λατρευτούν. Δεν ζήτησαν ποτέ τα απλά τους λόγια να γίνουν κανόνες . Δεν ζήτησαν ποτέ απο κανέναν να εξιδανικευτούν. Βασικά δεν ζήτησαν τίποτε. Μόνο εδωσαν. 
Ερ: Αν υπήρξαν. Πιστεύεις πλέον πως υπήρξαν ; Ο Βούδας ; ο Ιησούς ; ο Απολλώνιος ο Τυανέας ; Η ακόμα παλαιότερα, ο Ορφέας, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ; 
Απ: Εαν τυχόν δεν υπήρξαν ποτέ , τότε σίγουρα επρεπε να εφευρεθούν αυτά τα ανθρωποπρότυπα. Είναι απαραίτητες νοητές και πνευματικές πυξίδες στην πορεία ολων μας. Λοιπόν κάποτε θα σου έλεγα πως είναι ακρως σημαντική λεπτομέρεια η ιστορική αλήθεια. Δηλαδή το αν υπήρξαν, το πως υπήρξαν, αν εδρασαν οπως λένε τα διάφορα κείμενα ιστορικά και μη. Πλέον θα σου απαντήσω πως δεν εχει καμία σημασία. Είναι άνθρωποι σύμβολα, είτε περπάτησαν στην γη, είτε οχι. Ακριβώς οπως ηταν οι Θεοί κάποτε. Ηταν το προσωποποιημένο και προσαρμοσμένο στα θνητά δεδομένα σύμπαν. Είτε ως χαόδες άγριο και άναρχο οπως ηταν οι Τιτάνες, είτε ως εξελιγμένο, δομημένο με τάξη αρχές και κανόνες Σύμπαν οπως το εκφράζουν οι μετέπειτα Θεοί του Ολύμπου. Είτε υπάρχουν οι Άγγελοι είτε οχι. Είτε υπάρχουν οι Δαίμονες είτε οχι. Είτε υπήρξε το κάμελοτ είτε οχι. Είτε υπήρξε η Ατλαντίδα είτε οχι. Είτε υπήρξε, είτε υπάρξει η ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα. Είναι ολα τους πλέον πυξίδες της ανθρωπότητας. Είναι σύμβολα, κι ως τέτοια αθάνατα. Το να εγκλωβιζόμαστε , λοιπόν, σε "πίστη" του ενός η του άλλου. Το να αποκλείουμε ανθρώπους-πρότυπα με κριτήρια φυλετικά, ιδεολογικά, θρησκευτικά είναι ανοησία και μικρότητα. Δες για παράδειγμα τον Θάνατο. Αυτό τον μέγιστο Θεό της ύλης. Είτε τον αποκαλέσεις Σατανά, είτε Άδη, είναι το ιδιο πράγμα. Πάντα θα εκπροσωπεί την φθορά, την ανυπαρξία, την αντίθεση στην ζωή, τον αντίπαλο. Πάντα θα εκπροσωπεί το ψεύδος, την υποκρισία την ματαιότητα. Πάντα θα μας θυμίζει ως δράκος οτι πραγματικά αξίζει, οτι είναι πράγματι αληθινό και αιώνιο, οπως η Αγάπη, η δικαιοσύνη, ο Έρωτας. Εκει που υπάρχει το Ον (είτε τον πεις ΙΧΒΧ, είτε Ζήνα/Δία) πάντοτε θα υπάρχει και το Μη Ον (Σατανάς/Αδης). Ενω κατ ουσίαν είναι η ίδια δύναμη σε αντίθετη ροπή. Οι άνθρωποι είμαστε υπερβολικά "ανόητοι". Θέλουμε λεπτομέρειες, νομίζουμε πως οι κοσμικές δυνάμεις είναι σαν εμάς, η δρούν σαν εμάς. Είναι δυνατόν η Γαία, ως ζωντανός οργανισμός να είναι, η να λειτουργεί οπως εμείς ; Είναι δυνατόν η αόρατη κοσμική ενέργεια που διέπει ολη την ύπαρξη, να λειτουργεί η να "σκέφτεται" κατα τα δικά μας πρότυπα ; Ζούμε στο "τερραίν" των θεών, η του Θεού που είναι 1 και μη 1. Που είναι πολλά και Εν μαζί. Αναπνέουμε εντόςαυτού του γιγάντιου οργανισμού , μαζί με χιλιάδες άλλες φυλές στο σύμπαν. Ενα σύμπαν γεμάτο ζωή , ακριβώς οπως ο οργανισμός μας είναι γεμάτος κύτταρα και ζωή. 
Ερ: Ο Ιησούς Χριστός πιστεύεις πως υπήρξε ;
Απ: Τι σημασία εχει ; Με ενδιαφέρει το πρότυπο του , οι αντιδράσεις του, η πραότητα του, τα μηνύματα που δίνει η μορφή του. Είναι σαφέστατα ο Υιός του ανθρώπου, η μορφή εκείνη που θα πρέπει να γίνει ο άνθρωπος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτός ο ανέραστος, εκδικητικός, υιός του Δημιουργού που θέλει να τον προσκυνήσω. Κανείς θεός δεν μου ζητάει να τον προσκυνήσω. Άνθρωποι μου ζητάνε να προσκυνήσω Θεούς και μέσο αυτών τους αντιπροσώπους τους. Εαν τυχόν υπάρχει Θεός και δεν είναι παρά μια συμβολική μορφή σε πνευματικό επίπεδο , σίγουρα είναι Εν και 0. Σίγουρα είναι Εν και 12. Σίγουρα είναι Όλα και Τίποτα. Σίγουρα είναι το κέντρο της Ύπαρξης. Ως Πυρ. Ως Λόγος. Ως ΑντίΛογος. Ως Αρσενικό ,ως Θηλυκό αλλά και ως Ουδέτερο.
Ερ: Και που κατοικεί ;
Απ: Μέσα μας και μόνο μέσα μας. Αλλά σαφώς και σε ολα οσα βλέπουμε και δεν βλέπουμε.Όλα είναι Ένα. Και ολα, Κανένα.

K.C


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα