Μπορεί το θέμα της βραβευμένης ταινίας «Argo» να είναι η προσπάθεια της αμερικανικής CIA να απαγκιστρώσει από το Ιράν έξι Αμερικανούς διπλωμάτες, παγιδευμένους στην πρεσβεία του Καναδά μετά την Ισλαμική Επανάσταση, λίγοι γνωρίζουν ότι ο αξιωματούχος της CIA, Τόνι Μέντεζ, που πρωταγωνίστησε στο θρίλερ, είχε σημαντική «προϋπηρεσία»…
Τη δεκαετία του 1970, είχε πρωταγωνιστήσει σε δυο υποθέσεις απαγκίστρωσης από την Ινδία οι οποίες ήταν μεγάλης ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας, με τους στόχους να μεταβαίνουν στην Αθήνα, στον δρόμο προς την ελευθερία και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου για την προσωπική τους ασφάλεια, αφού η σοβιετική KGB επιχειρούσε να τους εντοπίσει και να τους μεταφέρει στη Μόσχα για τα περαιτέρω, στα κρατητήρια της πλατείας «Λουμπιάνκα» και ποιος ξέρει μετά που αλλού…
Η πρώτη υπόθεση – κατασκοπευτικό θρίλερ αφορούσε την ίδια την κόρη του Στάλιν, ονόματι Σβετλάνα, η οποία είχε παντρευτεί Ινδό και μάλιστα τον θείο του Ντίνες Σινχ, μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας! Η Σβετλάνα, έφυγε ένα βράδυ το 1967 από τη σοβιετική πρεσβεία της Ινδίας χωρίς να γίνει αντιληπτή (βρισκόταν στη χώρα σε ταξίδι με αφορμή τον θάνατο του συζύγου της) και μετέβη κατευθείαν στην αμερικανική διπλωματική αποστολή ζητώντας άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ελευθερία της την οφείλει στη γρήγορη σκέψη ενός αξιωματούχου της CIA… Στην υπηρεσία εγέρθηκαν υποψίες με βάση το σκεπτικό ότι εάν ο Στάλιν είχε κόρη, δεν θα την είχε αφήσει να παντρευτεί Ινδό! Ο αξιωματούχος της CIA όμως συνειδητοποίησε, ότι εάν περίμενε τη διασταύρωση των στοιχείων που είχε δώσει η Σβετλάνα, θα ισοδυναμούσε με τη θανατική της καταδίκη.
Την αμέσως επόμενη ημέρα επιβιβαζόταν σε αεροσκάφος με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, γνωστό κέντρο κάθε λογής πρακτόρων λόγω της παραδοσιακής ελληνικής… χαλαρότητας στα θέματα ασφαλείας, αλλά και λόγω του ότι η ΝΑΤΟϊκή χώρα βρισκόταν στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων…
Η δεύτερη υπόθεση είναι αυτή Σοβιετικού φυγά, γνωστού με την κωδική ονομασία «Nestor», του οποίου η ταυτότητα, Αλεξάντροβιτς Μπεσμένοβ, έγινε αργότερα γνωστή. Είχε διαφύγει στην Ινδία και σκόπευε να γίνει… χίπη και να εξερευνήσει τον πολιτισμό της χώρας.
Λογάριαζε όμως χωρίς τους πρώην εργοδότες του, που ήθελαν απελπισμένα να τον εντοπίσουν πριν προλάβει και αποκαλύψει όσα γνώριζε σε κάποια υπηρεσία πληροφοριών της Δύσης. Η φωτογραφία του άρχισε να κυκλοφορεί στον ινδικό Τύπο με αποτέλεσμα να καταλήξει να ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών.
Η CIA τον φιλοξενούσε σε ένα «ασφαλές οίκημα» (safe house) στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών (κρησφύγετο) στο οποίο μετέβη εσπευσμένα ο Τόνι Μέντεζ, σταλμένος από τη CIA να οργανώσει την απαγκίστρωση, αφού θα μπορούσε να δώσει στη CIA πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις της σοβιετικής KGB στην κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ασία και ενδεχομένως ονόματα άλλων Σοβιετικών πρακτόρων…
Έφτασε στην Ινδία ως τουρίστας εν μέσω επιχείρησης ασφαλείας των ινδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό του πράκτορα με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στις δυτικές πρεσβείες και τα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας. Κατόρθωσε όμως να τον «μεταμορφώσει» σε… Γερμανό επιχειρηματία! Τόσο επιτυχημένη ήταν η μεταμφίεση που κατόρθωσε να κοροϊδέψει και έναν συνάδελφό του της KGB που είχε σταλεί στο αεροδρόμιο για να τον εντοπίσει αν επιδίωκε να διαφύγει (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1970).
Στο τέλος, ο Σιχ φρουρός που βρισκόταν στην τελευταία έξοδο πριν το αεροσκάφος, χαιρέτισε από μακριά χαμογελώντας τον ευγενικό και ομιλητικό «Γερμανό επιχειρηματία» ο οποίος την επόμενη ημέρα βρισκόταν στην Αθήνα πριν πάρει την επόμενη πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.