Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

140 Πρακτικές Λύσεις στα Καθημερινά Προβλήματα στο Σπίτι!


(κείμενο και συλλογή πρακτικών λύσεων στο σπίτι από Δρ. BZάνου). Στην παράδοσή μας βρίσκουμε από πολύ παλιά πρακτικές με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ανακύπτουν κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τη φροντίδα του σπιτιού ή και από τυχαία περιστατικά. Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες και απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε εύκολα, γρήγορα και οικολογικά καθημερινά προβλήματα στο σπίτι. Για παράδειγμα, πως αντιμετωπίζουμε μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Πως καθαρίζουμε ορισμένους λεκέδες. Πως αστράφτουν τζάμια και καθρέπτες. Φροντίδες καθαριότητας, απολύμανσης και υγιεινής. Και για όλα αυτά οφείλουμε να έχουμε πάντοτε στο σπίτι: σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια, πίτουρο, φίτρο σταριού, μαγία μπύρας σε σκόνη, γύρη, δαμάσκηνα, αμύγδαλα. Το καθένα από αυτά θα μας βοηθήσει να λύσουμε καθημερινά προβλήματα που ανακύπτουν στο σπίτι από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τη φροντίδα του σπιτιού.
Αιμοστατικό: Αν κοπήκατε σταματήστε το αίμα  και με σόδα φαγητού.
Ακόνισμα: Τα ψαλίδια και τα μαχαίρια ακονίζονται με σμυριδόπανο. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείσετε γυάλινο δοχείο ή μπουκάλι και να τα λυμάρετε στριφογυρίζοντας τα στο στόμιο τους. Για να ακονίσετε τα μαχαίρια από το μπλέντερ σας, βάλτε 5-6 παγάκια και λειτουργήστε το για 1 λεπτό.
΄Αλατα: Τα άλατα του νερού στα ποτήρια, βάζα κ.λ.π εξαφανίζονται αν τα γεμίσετε με κοκα-κόλα για 24 ώρες ή αν τα ξεπλύνετε με διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού ή διάλυμα  νερό και ξύδι.
Τα άλατα στα ανοξείδωτα σκεύη, κατσαρόλες, μαχαιροπήρουνα, βραστήρα θα εξαφανιστούν αν τα .........(για ολόκληρο το κείμενο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ κλικ)

γεμίσετε και βράσετε νερό και ξύδι (ή χυμό λεμονιού) σε ίση ποσότητα και τα αφήσετε με το διάλυμα αυτό όλο το βράδυ. (Μην ξεχάσετε: την άλλη μέρα, στον βραστήρα, το πρώτο βραστό νερό πετάξτε το). Τα άλατα στη ντουζιέρα απομακρύνονται σε διάλυμα σόδας ή και με διάλυμα ξυδιού.
Αλάτι στο φαγητό:  Αν σας έπεσε πολύ αλάτι στην σούπα, στο μαγειρεμένο κιμά κ.λ.π. ρίχτε στην κατσαρόλα μια ωμή ξεφλουδισμένη και χαραγμένη σε διάφορα σημεία πατάτα. Η πατάτα απορροφάει το αλάτι. Επίσης αντί για πατάτα μπορείτε να βάλετε 1/4 ψωμί μπαγιάτικο.
Ανοξείδωτα σκεύη: Τα φαγητά ή οι σαλάτες που περιέχουν ξύδι ή τα φαγητά που έχουν ντομάτα δεν θα πρέπει να φυλάγονται μέσα σε αλουμινένια σκεύη, διότι το ξύδι και η ντομάτα περιέχουν οξύ και η χημική αντίδραση που δημιουργείται μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας.
Ανθότυρο και μυζήθρα:  Τα τυριά αυτά διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε γυάλινο τάπερ με αλατόνερο.
Αποσμητικό:  Για αποσμητικό χώρου χρησιμοποιείστε την σόδα φαγητού.
Αποχέτευση:  Για να εξαφανιστούν οι δυσάρεστες μυρωδιές της αποχέτευσης στο νεροχύτη σας ρίξτε στο σιφώνι κατακάθι ελληνικού καφέ και αφήστε το να δράσει για λίγη ώρα.
Ασημένια αντικείμενα: Τα ασημένια είδη που δεν χρησιμοποιούνται συχνά δεν θα μαυρίσουν αν τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Τα ασημικά που έχετε σε βιτρίνα θα αργήσουν να μαυρίσουν αν τοποθετείσετε στο ίδιο χώρο 1 κομμάτι κιμωλία.
Τα ασημένια κοσμήματα καθαρίζουν αν τα βράσετε σε νερό με μαγειρική σόδα ή απορρυπαντικό πιάτων ή αν τα τρίψετε με παλιά βούρτσα δοντιών που έχετε βρέξει με χυμό λεμονιού και αλάτι.
Τα ασημένια μαχαιροπήρουνα θα καθαρίσουν αν τα βάλουμε σε μια κατσαρόλα που έχουμε ντύσει με αλουμινόχαρτο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό βραστό και 1 χούφτα αλάτι και τα αφήνουμε εκεί για 10’.
Αυγά: Για να διαπιστώσετε πόσων ημερών είναι τα αυγά βάλτε τα σε ένα μπώλ  με νερό και αν παραμείνουν τα αυγά στον πάτο τότε είναι φρέσκα, αν σταθούν κατακόρυφα είναι 5-6 ημερών και αν επιπλέουν είναι μπαγιάτικα. Οταν βράζετε αυγά προσθέστε αλάτι για να ξεφλουδίσουν πιο εύκολα και ρίχτε λίγο ξύδι για να μην ραγίσουν ή 2 σταγόνες γάλα ή αλείψτε τα με λεμόνι και να μην τα βάλετε να βράσουν κατευθείαν από το ψυγείο.
Οταν κάνετε ομελέτα προσθέστε στο μείγμα σόδα μαγειρικής, λίγο γάλα και ελάχιστο νερό για να γίνει πιο αφράτη. Για να φύγει η μυρωδιά του αυγού π.χ από πάγκο κουζίνας, από χαλί κ.λ.π. ρίξτε λίγο αλάτι.
Για να μην μυρίζουν τα ποτήρια σας και τα πιάτα, αυγό πριν τα πλύνετε ξεπλύντε τα με το κατακάθι από ελληνικό καφέ ή ξύδι.
Αυπνία: Έγχυμα χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)
Αφέψημα: Στο αφέψημα τα βότανα βράζουν μαζί με το νέρο, σε αντίθεση με το έγχυμα (βλ.έγχυμα). Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανα για 1 φλυτζάνι νερό.
Αφρόλουτρο: Οταν κάνετε αφρόλουτρο προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού, η σόδα βοηθά στο να αποβάλονται από το σώμα οι τοξίνες.
Βάζα: Για να μην μυρίζουν τα βάζα όταν μένουν άδεια και κλειστά βάλτε τους μέσα φύλλα δάφνης.
Τα κρυστάλινα βάζα και οι καράφες νερού καθαρίζουν αν τα πλύνετε  με ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι και χονδρό αλάτι.
Βήχας:  Γαργάρες: 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό (χλιαρό) νερό. Φάτε ζεστή κοτόσουπα. Ο βήχας περνάει αν πιείτε χυμό αγγουριού ή αν πιείτε τον ζωμό από  βρασμένα κουκούτσια κυδωνιών στα οποία θα προσθέσετε και λίγη ζάχαρη και κανέλλα. Επίσης μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ουϊσκυ το οποίο έχετε βράσει με τσάϊ και αφού βράσουν έχετε διαλύσει μέλι. 
Ζεστή λεμονάδα (1/2 λεμόνι) με 2 κουταλιές μέλι (αντισηπτικές ιδιότητες μελιού για καταπολέμηση μικροβίων) ή ρίξτε σε βραστό νερό λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας και εισπνεύστε.
Επίσης πιείτε έγχυμα μέντας (αλλοιώς πίπερμαν) ή ευκάλυπτου ή τίλιου ή θυμαριού ή δυόσμου (βλ.έγχυμα).
Βιβλία: Τα μυγάκια από τα βιβλία, που δεν χρησιμοποιούνται, θα εξαφανιστούν αν βάλετε μέσα στα βιβλία φύλλο δάφνης.
Βιταμίνες: Μπορούμε να παίρνουμε όση ποσότητα θέλουμε από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (CB) ενώ από τις λιποδιαλυτές (ADEK) πρέπει να προσέχουμε διότι αν η δόση είναι μεγαλύτερη από τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού είναι πιθανό να έχουμε πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές κλπ. Στη συνέχεια αναφέρονται ενδεικτικά προβλήματα λόγω έλλειψης βιταμινών και τροφές που μας παρέχουν βιταμίνες.
· Έλλειψη βιταμίνης Α: ξηροδερμία, πιτυρίδα, ευαισθησία ματιών στον ήλιο, στη κούραση κλπ
® τρώτε: μπρόκολα, κολοκύθια, καρότα βραστά, συκώτι, σπανάκι, πεπόνια, βερύκοκκα, χυμούς φρούτων και λαχανικών
· Έλλειψη συμπλέγματος βιταμινών Β: άγχος, νεύρα, κούραση, πονοκέφαλο, καταρράκτη, αδυναμία συγκέντρωσης
® τρώτε: μήλο, αχλάδι, σκόνη μαγιάς μπύρας, δαμάσκηνα, καρύδια, δημητριακά, γιαούρτι, ψάρια
· Έλλειψη βιταμίνης C: στους καπνιστές, συχνά κρυολογήματα, εύκολες μελανιές, κλπ
® τρώτε: πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, λεμόνια, ακτινίδια, πιπεριές, μαϊντανό, σπανάκι, γάλα
· Έλλειψη βιταμίνης D: προβλήματα στην υγεία των οστών (κυρίως στη κλιμακτήριο των γυναικών) και δοντιών      ® τρώτε: σολομό, τόνο
· Έλλειψη βιταμίνης E: αναιμία και συνίσταται για πρόληψη καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων, φλεβίτιδας            ® τρώτε: γάλα, αμύγδαλο άψητο, μαρούλι
· Όσον αφορά για τη βιταμίνη Κ ο οργανισμός παράγει τη ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά .....ε! ας κάνει και αυτός κάτι όλα έτοιμα θα τα βρίσκει!
Βούρτσες:  Για να καθαρίζετε τις βούρτσες των μαλλιών σας χρησιμοποιήστε χλιαρή σαπουνάδα με λίγη αμμωνία.
 Γάλα: Για να μην κολλήσει  στο μπρίκι το γάλα που βράζετε βρέξτε το μπρίκι (πριν βάλετε το γάλα) με κρύο νερό. Επίσης για να μην σας ξεχυλίσει το γάλα όταν βράζει αλείψτε τα χείλη του μπρικιού με βούτηρο.
Γρίπη: Εγχυμα ευκάλυπτου, θυμάρι, βασιλικού, φασκόμηλου, μέντας, χαμομηλιού (βλ. έγχυμα)
Γάτα: Για να μην πλησιάζει πράγματα που θέλετε να τα έχετε!!!!! ρίξτε γύρω νυφάδες σαπουνιού (πχ γύρω στο χριστουγεννιάτικο δένδρο) ή σκόρδο ή γαρυφαλόλαδο (αλείψτε πόδια τραπεζιού) ή κόκκους πιπέρι (γύρω από τα φυτά). 

Δυσκοιλιότητα: Φάτε ακτινίδιο, πίτουρο (στο γιαούρτι), μαϊντανό, πεπόνι, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα, αφέψημα μολόχας ή φασκόμηλου (30 γρ σε 1 λίτρο νερού) και πιείτε πολύ νερό.
Διατροφή: Καλή διατροφή: πίτουρο, μαγιά μπύρας σκόνη στο γάλα ή στο γιαούρτι, γύρη και βασιλικό πολτό, φίτρο σταριού, σολομό, σκουμπρί, μυζήθρα νωπή ανάλατη, κοτόσουπα. 
Διάρροια: Πιείτε χυμό λεμονιού στον οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλάκι καφέ ελληνικό και φάτε μόνο ρύζι λαπά με λεμόνι.    
Δοσολογία: Αν δεν έχετε ζυγαριά τότε η αντιστοιχία των υλικών είναι:
α) για υγρά υλικά (νερό, βούτηρο, λάδι, κρασί, γάλα κλπ): 1 ποτήρι κρασιού = 100 γρ. και 1 φλυτζάνι = 200 γρ. 
β) για στερεά υλικά: 1 φλυτζάνι αλεύρι = 100 γρ., 1 φλυτζάνι ζάχαρη = 200γρ, 1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη = 140γρ και 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο = 100γρ.
Δερμάτινα: Το αντηλιακό λάδι του καλοκαιριού αδιαβροχοποιεί τα δερμάτινα παπούτσια και τσάντες. Αν δε λερώθηκε το δερμάτινο σας τρίψτε το με το εσωτερικό της φλούδας μιας μπανάνας και μετά με βαμβακερό πανί (δοκιμάστε πρώτα σε εσωτερικό σημείο του δερμάτινου).
Εγκαύματα: Εαν καείκατε βάλτε στην πληγή οδοντόκρεμα ή αλεύρι. Για τα εγκαύματα από ήλιο χρησιμοποιείστε το χυμό αγγουριού ή και ώριμης ντομάτας.
Επιπλα: Σημάδια στα ξύλινα έπιπλα από καυτά σκεύη φεύγουν αν τα περάσετε με μείγμα  οδοντόκρεμας και λίγης σόδας. Για να τα γίνουν ξανά καινούργια τα έπιπλα σας περάστε τα με ένα πινέλο βουτηγμένο σε διάλυμα λαδιού και πετρελαίου και μετά τρίψτε τα με μάλλινο ύφασμα  ή χρησιμοποιείστε κερί μέλισσας και λινέλαιο.
Εγχυμα ή ρόφημα: Για να κάνουμε έγχυμα βάζουμε τα βότανα σε γυάλινο ποτήρι ή κεραμικό (1 κουταλιά του γλυκού για 1 φλυτζάνι νερό) και τους ρίχνουμε βραστό νερό, σκεπάζουμε το ποτήρι για 10΄ μέχρι 1 ώρα (όσο περισσότερο μείνει τόσο το καλύτερο) και μετά το πίνουμε. 
Το ρόφημα είναι έγχυμα με λαχανικά ή χόρτα που χρειάζονται πολύ χρόνο έγχυσης (πχ ραδίκια). 
Εστίες κουζίνας: Για να καθαρίσουν να τις περνάτε με λίγο λάδι όταν είναι ακόμα ζεστές. 
Έρπις στόματος: Μίγμα οινόπνευμα με τάλκ
Ζάχαρη: Αν σας έπεσε πολύ ζάχαρη στο γλυκό σας χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού.
Ζυμαρικά: Για να μην ξεχυλίζει το νερό όταν βράζετε ζυμαρικά και για να μην κολλήσουν ρίξτε στην κατσαρόλα λίγο λάδι. Για να τα ξαναζεστάνετε (αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων) χρησιμοποιείστε γάλα.
Θερμός: Το θερμός θα ξεμυρίσει αν βάλετε διάλυμα νερού και σόδας ή διάλυμα νερού και ζάχαρης το ανακινήσετε και το αφήσετε με το διάλυμα όλο το βράδυ.

Κακοσμία στόματος: Μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο ή μέχρι να κάνετε εξετάσεις μήπως έχετε αμυγδαλίτιδα κ.λ.π., ανακατέψτε μια κουταλιά ζάχαρη με λίγες σταγόνες λεμονιού και πιείτε το σιγά-σιγά ή ακόμη καλύτερα μασήστε μαϊντανό ή διόσμο.
Κάρβουνα: Ανάβουν γρηγορότερα αν χρησιμοποιείσετε πιστολάκι μαλλιών.
Κάλτσες: Οι αθλητικές σας κάλτσες θα γίνουν πάλι άσπρες αν τις βράσετε σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λεμόνι.
Κατσαρίδες: Φλούδα από αγγούρι στα σημεία που τις εντοπίσατε.
Κατσαρόλα: Αν κάηκε και κόλλησε το φαγητό, η κατσαρόλα θα καθαρίσει αν βράσετε μέσα στην κατσαρόλα νερό στο οποίο έχετε προσθέσει 3 κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα).  Επίσης μπορείτε να βράσετε στην καμμένη κατσαρόλα σόδα και ξίδι ή νερό και ζάχαρη ή ρίξτε άσπρο αρετσίνωτο κρασί και αφήστε το να πάρει λίγες βράσεις σε χαμηλή φωτιά.
Καφές: Ο καφές φίλτρου νοστιμίζει αν ρίξετε στο φίλτρο μαζί με τον καφέ λίγο κακάο ή σκόνη βανίλια και κανέλλα. Επίσης αν ο καφές φίλτρου σας φαίνεται πικρός προσθέστε στο φίλτρο λίγο αλάτι. Για τον φραπέ προσθέστε λίγο ασπράδι και καραμέλλα.
Κέϊκ: Οταν προσθέσετε σταφίδες να τις πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι για να μην πάνε στο πάτο. Για να το διακοσμήσετε με σοκολάτα: κόψε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, βάλτε την σε σακουλάκι, δέστη την καλά με σπάγγο και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμμάτων και μετά κόψτε μια γωνία (κορνέ) για να ρίξετε την λειωμένη σοκολάτα. 
Κεραμικά: Τα κεραμικά σας δεν θα μυρίζουν αν τα πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χονδρό αλάτι και ξύδι.
Κερί: Για να βγάλετε το κολλημένο κερί από το κηροπήγιο βάλτε το κηροπήγιο σε μπώλ με καυτό νερό. Για να βγάλετε κερί από το χαλί βάλτε πάνω στο κολλημένο κερί παγάκια και αφού σκληρύνει το κερί  βάλτε στυπόχαρτο και σιδερώστε το. 
Για να μην καούν γρήγορα τα κεριά ρίξτε λίγο αλάτι γύρω στο φυτίλι και τοποθετείστε τα κεριά στο ψυγείο 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε.
Για να μην στάζουν τα κεριά, πριν τα ανάψετε, βουτήξτε τα στο αλατόνερο για 10 λεπτά.
Αν τα κεριά είναι πιο μεγάλα από το κηροπήγιο βουτήξτε τα σε βρασμένο νερό για 2 λεπτά και ξαναπροσπαθείστε.
Κεφτεδάκια: Για κεφτεδάκια αφράτα και πικάντικα προσθέστε σόδα που την έχετε διαλύσει σε λίγο ούζο και ξύδι. Για να μην ανοίξουν οι κεφτέδες στο τηγάνισμα βάλτε στην φωτιά το τηγάνι χωρίς λάδι και μόλις κάψει (για το καταλάβετε ρίξτε μια σταγόνα νερό) ρίξτε το λάδι και βάλτε τους κεφτέδες δίπλα δίπλα, χωρίς κενά.
Οταν βάζετε έτοιμο κιμά για μπιφτέκια στην κατάψυξη μην βάλετε κρεμμύδια και σκόρδα, γιατί αποκτούν βαριά μυρωδιά. Προσθέστε πριν τα ψήσετε.
Κοκτέϊλ: Για να υπολογίσετε πόσα μπουκάλια ποτά θέλετε ανάλογα με τους καλεσμένους σας να έχετε υπόψη σας ότι: 1 μπουκάλι ουϊσκυ, τζιν και βότκα δίνουν 30 δόσεις, 1 μπουκάλι λικέρ είναι 15 δόσεις και 1 μπουκάλι κρασί 5 δόσεις. Επίσης για τους καλεσμένους σας μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και όμορφα κοκτέϊλ όπως:
1) Σανγκριά: Βάλτε σε μιά κανάτα: 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο, 1 κούπα κουαντρό, τον χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 λεμόνια και λίγη ζάχαρη. Μέσα στην κανάτα μπορείτε να ρίξετε φέτες από πορτοκάλι και λεμόνι.
2) Φρούτ πόντς: Βάλτε σ΄ένα μπώλ 1 μπουκάλι κρασί ροζέ, 1μπουκάλι σπράϊτ ή λεμονάδα, χυμό μήλου, φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού,  κομμάτια φράουλες και παγάκια. 
3) Κιρ (γαλλική προέλευση): Σε ποτήρι σαμπάνιας βάλτε σαμπάνια ή καλό άσπρο κρασί και λίγο κρεμ ντε κασίς. ή χυμό φραγκοστάφυλου.
4) Κοκτέϊλ με κονιάκ: Ισες δόσεις κονιάκ, σαμπάνια και χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη.
5) Κοκτέϊλ με τζίν: Χτυπήστε στο σέϊκερ τζίν με χυμό λεμονιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με φέτα πορτοκαλιού και κερασάκι.
6) Κοκτέϊλ με βότκα: Ανακατέψτε στο σέϊκερ: 
α) 3 μέρη βότκα, 1 μέρος κουαντρώ και χυμό λεμονιού ή
β) Ισες ποσότητες βότκα, μπακάρντι, σάουθ-εντ-κόμφορτ και προσθεστε χυμό πορτοκάλι και λίγη γρεναδίνη, ή
γ) 1 δόση βότκα, χυμό μισού λεμονιού, 3 δόσεις τόνικ, 1 δόση νερό και γαρνίρετε το ποτήρι με 1 φέτα λεμονιού ή
δ) 1 δόση βότκα, 3 δόσεις λευκό ξηρό κρασί, 5 δόσεις χυμό τροπικών φρούτων, φρέσκες φράουλες και τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε το ποτήρι με φράουλα. 
7) Κοκτέϊλ με τεκίλα:
 α) Αλείψτε το ποτήρι με χυμό λεμονιού και ζάχαρη και βάλτε το ποτήρι για λίγο στο ψυγείο. Ανακατέψτε στο σέϊκερ τεκίλα με χυμό πορτοκαλιού και λίγη γρεναδίνη. Γαρνίρετε το ποτήρι με φέτα πορτοκαλιού, ή
β) Χτυπήστε στο σέϊκερ ίσα μέρη τεκίλα, χυμό λεμονιού και κουαντρώ.
8) Κοκτέϊλ λεμόνι: Χτυπήστε στο σέϊκερ 1/ 4 ποτηριού χυμό λεμονιού, 2 κουταλάκια ζάχαρη, 1/ 4 ποτηριού μεταλλικό νερό, 1/ 4 τόνικ και 1 μεζούρα καπακιού του σεικερ βότκα.
9)  Κοκτέϊλ φράουλα: Βάλτε στο σέϊκερ φρέσκες φράουλες, λευκό ξηρό κρασί,βότκα και τριμμένο πάγο.
Κόλλα:  Για να κολλήσετε χαρτί με χαρτί χρησιμοποιείστε ασπράδι αυγού. Για να κολλήσετε μέταλλο με ύφασμα βάλτε σιλικόνη.
Κοσμήματα:  Αν έχουν θαμπώσει τα κοσμήματα σας βράστε τα σε νερό με αμμωνία και απορρυπαντικό πιάτων ή σόδα. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τα κοσμήματα σας αν τα τρίψετε με παλιά οδοντόβουρτα στην οποία έχετε βάλει οδοντόπαστα ή χυμό λεμονιού και αλάτι και μετά τα ξεπλύνετε.
Οι αλυσίδες ξεμπερδεύουν με τάλκ ή αλεύρι.
Κοτόπουλο: Για να μην μυρίζουν το κοτόπουλο και το κουνέλι πριν τα μαγειρέψετε πλύντε τα με ξίδι ή τρίψτε τα εσωτερικά και εξωτερικά με μισό λεμόνι στο οποίο θα έχετε ρίξει αλάτι.
Για το βραστό κοτόπουλο φτιάξτε σάλτσα με κρέμα γάλακτος και μουστάρδα.
Μαρινάρισμα: Για 24 ώρες το κοτόπουλο σε μίγμα λαδιού, ξιδιού, καφέ, ζάχαρης, σκόρδου, μουστάρδας, χυμού λεμονιού και αλάτι
Κουβερτούρα: Αν δεν έχετε σοκολάτα κουβερτούρα βάλτε σε αναλογία με ένα πλακάκι κουβερτούρα: δύο κουταλιές της σούπας κακάο και μισή κουταλιά της σούπας βούτηρο.
Κούραση: Για να ξεκουραστείτε φτιάξτε έγχυμα βασιλικού ή ματζουράνας ή δενδρολίβανου ή φασκόμηλου (βλ. έγχυμα) και φάτε σαλάτα παντζάρια και μαϊντανό. 
Για να σας φύγει το άγχος πιείτε έγχυμα λεβάντας ή φασκόμηλου.
Για να ξεκουράσετε τα πόδια σας βάλτε τα σε λεκάνη με ζεστό νερό και μια χούφτα δενδρολίβανο.
Κουνούπια: Θα αποφύγετε να σας τσιμπήσουν όλα τα κουνούπια!!!!! αν έχετε στη τσέπη σας φύλλα μέντας ή διόσμου ή βάλετε δίπλα σας ένα βαθύ μπώλ με ξίδι ή καρφώσετε σε ένα λεμόνι κομμένο κλωναράκια γαρύφαλλο. Επίσης βάλτε στην βεράντα σας γλάστρα με βασιλικό ή διόσμο ή γεράνια.
Κουνουπίδι: Οταν βράζετε κουνουπίδι για να μην μυρίζει το σπίτι προσθέστε στο νερό της κατσαρόλας μια φέτα ψωμί ή φύλλα δάφνης και μια φλούδα πορτοκάλι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα βάλτε στο καπάκι της χύτρας μπαμπάκι με ξύδι. Για να πλύνετε το κουνουπίδι προσθέστε στο νερό και ξίδι, θα γίνει άσπρο και θα εξαφανιστούν τυχόν ζωΰφια.
Για να μην διαλύετε όταν το βράζετε βάλτε το στην κατσαρόλα με τα κοτσάνια προς τα κάτω. Το κουνουπίδι αλλάζει χρώμα ανάλογα με το σκεύος που το μαγειρεύεται. Αν χρησιμοποιείτε κεραμικό ή πυρέξ θα παραμείνει λευκό.
Κουρκούτι: Στα τηγανητά σας (αν και το καλύτερο είναι να τα αποφεύγετε) θα έχετε κρούστα πιο τραγανή αν προσθέσετε στο κουρκούτι 3 σταγόνες ξύδι και αντί για νερό μπύρα.
Κρασί: 
· Οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος των κρασιών είναι
Τα πλούσια κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία 16-18οC π.χ τα Bordeaux σερβίρονται σε θερμοκρασία 18 οC και τα Boulogne σε 16 οC.
Τα κόκκινα γλυκά κρασιά σε θερμοκρασία 14-16 οC και τα ελαφρά αρωματικά κόκκινα 12-14 οC
Τα λευκά κρασιά 11-13 οC, τα  ξηρά λευκά και τα ξηρά ροζέ 8-10 οC. Η σαμπάνια στους 8 οC.
· Οι τύποι των κρασιών που συνοδεύουν τα φαγητά είναι:
Λευκά ξηρά: Για ψάρια, κρύο κρέας, ψητά και γενικά λευκά κρέατα, κινέζικο φαγητό, καπνιστό σολωμό, ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και φοντύ.
Λευκά ημίγλυκα: Τα ορεκτικά.
Ροζέ ξηρά: Σαλάτες, ψάρια, κρέας και τα μη πικάντικα τυριά.
Κόκκινα ξηρά: Τα πικάντικα τυριά, κόκκινα κρέατα και πίτσα.
Κόκκινα ελαφρά: Τα ορεκτικά, το κρέας  κυνηγιού και τα ψητά, τον μουσακά, το συκώτι, τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια με κόκκινη σάλτσα.  
· Όταν σερβίρεται το κρασί υπάρχει κίνδυνος να λερώσετε το τραπεζομάντηλο γι’αυτό φτιάχτε γύρω από το στόμιο ένα φιόγκο με μία πετσέτα.
Κρέας: Το κρέας θα γίνει πιο μαλακό αν το αλατίσετε αφού ψηθεί και την ώρα που βράζει ρίξετε λίγο ζάχαρη. Επίσης πριν το μαγειρέψετε βάλτε το για 2 ώρες στο ψυγείο σε λεκάνη με γάλα ή με κρασί ή φτιάξτε μαρινάτα: 1 μέρος λάδι, 1/ 4 ξύδι, 1/ 4 κρασί. αλάτι, πιπέρι, σκόρδο τριμμένο και μπαχαρικά αρεσκείας σας. 
-Το κρέας μπορεί να γίνει πιο μαλακό αν το αλείψετε με ακτινίδιο και το αφήσετε να απορροφήσει για 20 λεπτά.
-Πρίν βάλετε το κρέας στην κατσαρόλα αφήστε το 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και αφού το πλύνετε και το σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
-Οταν το βράζετε προσθέστε λίγο ξύδι και όταν το ψήνετε ή το τηγανίζετε προσθέστε ροδέλες μήλων.
-Οταν το γυρνάτε πλευρά μην το τρυπάτε με το πηρούνι γιατί χάνει τους χυμούς του, χρησιμοποιείστε λαβίδα. 
-Οταν βάζετε το κρέας στον φούρνο για να μην στεγνώσει σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο στο οποίο θα έχετε ανοίξει τρύπες και βάλτε και ένα πυρέξ με νερό για να υπάρχει υγρασία στο φούρνο.
Κρέμα γάλακτος: Αν σας τελείωσε η κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείστε 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος με  ½ φλυτζανι βούτηρο και 2/3 φλυτζανιού γάλα.
Κολοκυθόπιτα: Πιέστε τα κολοκύθια στο σουρωτήρι ώστε να βγεί το νερό και προσθέστε στο μείγμα φρυγανιά τριμμένη που θα τραβήξει το νερό που έμεινε
Κρεμόριο: Αν η συνταγή σας αναφέρει κρεμόριο και δεν έχετε χρησιμοποιήστε αντίστοιχη ποσότητα μπέϊκιν πάουντερ.
Λαχανικά: Για να ξεκολήσουν τα χώματα και να φύγουν τυχόν ζωΰφια από τα λαχανικά σας αφήστε τα για λίγο μέσα σε λεκάνη με νερό και αλάτι ή και με ξυδόνερο.
Λίμα: Αν δεν έχετε λίμα χρησιμοποιείστε σπιρτόκουτο.
Λάχανο: Όταν βράζετε λάχανο για να μην μυρίζει προσθέστε φύλλα δάφνης.
Λεκέδες: Στα  ευαίσθητα υφάσματα καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τα πιο κάτω αναφερόμενα, καταρχήν σε κάποιο σημείο που δεν φαίνεται.
από άγνωστη πηγή: τρίψτε τον λεκέ με πανί που έχετε βουτήξει σε διάλυμα νερού και αμμωνίας (3:1).
αίμα: βάλτε στο σημείο εκείνο κρύο γάλα και ξεπλύντε με νερό ή χρησιμοποιείστε βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα ή κρύο νερό με αλάτι.
άρωμα : τρίψτε τον λεκέ με διάλυμα γλυκερίνης και ξεπλύντε τον με νερό.
αυγό : βγάλτε τον λεκέ με διάλυμα αμμωνίας και νερού ή κρύο αλατόνερο.
βερνίκι : χρησιμοποιείστε πανί βουτηγμένο σε νέφτι.
γράσο : βάλτε στον λεκέ ελαιόλαδο και  μετά τρίψτε τον λεκέ με βαμβακερό ύφασμα στο οποίο έχετε βάλει νέφτι. Αν το ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιήστε νερό και χλωρίνη.
γκαζόν: τρίψτε το μαλακά με μπλέ οινόπνευμα, ξεπλύντε με κρύο νερό και πλύντε το κανονικά. Αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο μουλιάστε το σε κρύο νερό
ιδρώτα : τρίψτε τον λεκέ με σαμπουάν μαλλιών ή τρίψτε τον με πανί ποτισμένο με διάλυμα νερού και ξίδι.
ιώδιο: ρίξτε στον λεκέ λίγο οινόπνευμα και όταν αρχίσει και διαλύεται το ιώδιο πλύντε το.
καφέ: τρίψτε πάνω στο λεκέ σαπούνι ή σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και βάλτε σόδα εμφιαλωμένη. Αν το ρούχο είναι άσπρο χρησιμοποιείστε οινόπνευμα και ξύδι σε ίση ποσότητα.
κεράσι:  βαμβακερό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα λεμόνι και ξύδι.
κερί : σιδερώστε βάζοντας ανάμεσα στον λεκέ και στο σίδερο χάρτινη σακούλα.
κραγιόν: τρίψτε τον λεκέ με οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό πιάτων 
κρασί: ο λεκές από κρασί  στο ρούχο θα φύγει αν απορροφήσετε όση ποσότητα μπορείτε με μια πετσέτα και μετά ρίξετε αλάτι. Ο λεκές από κρασί στο χαλί θα φύγει με εμφιαλωμένη σόδα ή αν ρίξετε αλάτι ή σόδα και αφού απορροφήσει το σκουπίσετε  με την ηλεκτρική σκούπα. Για τον λεκέ από κόκκινο κρασί στο λευκό τραπεζομάντηλο ή χαλί χρησιμοποιείστε λευκό κρασί ή ξύδι και ξεπλύντε τον με νερό και σαπούνι. Ο λεκές από κόκκινο κρασί δεν πρέπει να στεγνώσει στο ρούχο αλλά να το ξεπλύνε τε με χλιαρό νερό να το σκουπίσετε και μετά καλύψτε το με τάλκ και βουρτίστε το μετά από 5΄.
κόλλα:  με ασετόν αλλά όχι σε ευαίσθητα χρώματα.
λίπη: (λάδι, βούτηρο), ρίξτε αλάτι ή τάλκ και πλύντε το λεκέ με απορρυπαντικό πιάτων και μετά όλο το ρούχο σε ζεστό νερό με 2 κουταλιές ξύδι. Αν σας έπεσε λιπαρή ουσία στο χαλί καθαρίζει με οινόπνευμα και μετά το πλένετε με απορρυπαντικό πιάτων.
λάδι μηχανής: ελαιόλαδο για να μαλακώσει και μετά τρίψτε το δυνατά.
μαρμάρινο τραπέζι: τρίψτε το απαλά με μισό λεμόνι πάνω στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι και πλύντε το τραπέζι με νερό και σαπούνι πιάτων.
μελάνι: Βάλτε οδοντόκρεμα στον λεκέ και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια πλύνετε το.
μπογιά: αν ο λεκές είναι από πλαστικό χρώμα ή νερομπογιά ξεπλύντε με άφθονο νερό, αν όμως είναι λεκές από λαδομπογιά χρησιμοποιείστε νέφτι (αν το ύφασμα δεν ξεβάφει).
μουστάρδα ή μαγιονέζα:  στο χαλί με οινόπνευμα και απορρυπαντικό.          `
ντομάτα: τρίψτε το με υγρό απορρυπαντικό και αφήστε το για λίγο 
ξύδι: βάλτε νερό με λίγη αμμωνία.
πίσσα: βγάλτε όση πίσσα μπορείτε και περάστε το με οινόπνευμα.
σοκολάτα: τρίψτε το σε πολύ αλατισμένο νερό ή  ρίξτε στο λεκέ διάλυμα αμμωνίας (4 κουταλιές νερό και 1 κουταλιά αμμωνία), ή χυμό λεμονιού.
σκουριά: η σκουριά από μάρμαρα και ρούχα βγαίνει με χυμό λεμονιού μαζί με αλάτι (διάλυμα).
στυλού μελάνι: βάλτε στο λεκέ κρύο γάλα, αφήστε το για λίγο και ξεπλύντε με νερό ή χρησιμοποιείστε  βαμβάκι με οινόπνευμα ή τρίψτε τον λεκέ με οδοντόκρεμα. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό χρησιμοποιείστε λεμόνι.
τσάϊ: βγάλτε τον λεκέ με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει κρόκο αυγού και μετά ξεπλύντε. Αν σας έπεσε τσάϊ στον καναπέ πλύντε το με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.
τσίχλα: βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη ή βάλτε του παγάκια.
Λεμόνια: Για να έχετε χυμό λεμονιού κάθε στιγμή στίψτε λεμόνια και βάλτε τα σε πλαστικές παγοθήκες. Το λεμόνι μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι στο κρέας που τρώτε.
Λουλούδια: Διατηρούνται περισσότερο στο βάζο αν βάλετε μέσα στο νερό ζάχαρη ή χυμό λεμονιού ή ασπιρίνη. Στη γλάστρα για λίπασμα βάλτε όλο το φίλτρο του καφέ (φίλτρο και υπόλοιπο καφέ).
Μανταλάκια: Χρήσιμο να έχετε στην τσάντα σας ένα μανταλάκι για να στερεώσετε το χάρτη στον καθαριστήρα του αυτοκινήτου, για να κλείσετε τις κουρτίνες του ξενοδοχείου, όταν φυσάει ή για να κλείσετε τη τσάντα σας αν χαλάσει το φερμουάρ.
Μαρέγκα: Για να φτιάξετε μαρέγκα χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με 2 σταγόνες νερό.
Μαρμελάδα: Οταν βράζετε τη μαρμελάδα βάλτε ένα καθαρισμένο μήλο, κομμένο στα 4.
Μάσκες προσώπου : Φτιάχτε μόνη σας εύκολες μάσκες προσώπου:
Καθαρίστε ένα αγγούρι και χτυπήστε το στο μπλέντερ ή χτυπήστε στο μπλέντερ ανανά και αλείψτε με το πολτό το πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά, κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύντε.
Μέλι: Αν το μέλι σας έχει πήξει βάλτε το βάζο σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το για 10 λεπτά.
Μεντεσέδες: Οι μεντεσέδες στις πόρτες δεν τρίζουν αν, όταν δεν έχετε το ειδικό λάδι, τους περάσετε με μπαμπάκι βουτηγμένο στο λάδι ή χρησιμοποιείστε το γυαλιστικό σπρέϊ για έπιπλα. 
Μήλα: Τα καθαρισμένα μήλα δεν θα μαυρίσουν αν τα βάλετε σε αλατισμένο νερό ή αν τα περιχύσετε με χυμό λεμονιού.
Μπάρμπεκιου: Αν τα κάρβουνα του μπάρπεκιου άρπαξαν φωτιά σβήστε την ρίχνοντας αλάτι. Επίσης, σαν συνοδευτικό στο κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα βάλτε στην χόβολη πατάτες ακαθάριστες και καλά πλυμένες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.
Μοκέτες: Καθαρίζουν αν τις ψεκάσετε με διάλυμα νερού με ξύδι και τις περάσετε μετά με την ηλεκτρική σκούπα. Αν έχει κολλήσει τσίχλα βάλτε παγάκι και όταν σκληρύνει βγάλτε την τσίχλα με ένα μαχαίρι.
Μπαμπού: Τα έπιπλα μπαμπού καθαρίζουν αν τα τρίψετε με βούρτσα ποτισμένη με ζεστό αλατόνερο και μετά τα σκουπίσετε με βαμβακερό πανί
Μπανάνα: Η καθαρισμένη μπανάνα δεν μαυρίζει αν τις ρίξετε λίγο λεμόνι.
Μπανιέρα: Αν έχει βάψει η μπανιέρα σας ρίξτε χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχετε προσθέσει αλάτι.
Μπογιά: Η μπογιά από τα τζάμια θα φύγει αν την τρίψετε με διάλυμα νερού και ξύδι.
Μπρούτζινα: Καθαρίζουν με παλιά βούρτσα δοντιών ποτισμένη με οινόπνευμα ή με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή αν τα τρίψετε με διάλυμα από ίσα μέρη αμμωνία - ξύδι - νερό. Γιαλίστε με βαμβακερό ή μάλλινο ύφασμα..
Μυγάκια: Τα μυγάκια από τα ντουλάπια θα εξαφανιστούν αν βάλετε φύλλα δάφνης ή λεβάντας.
Μύκητες ποδιών: Μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό, βάλτε στο πόδολουτρο αφέψημα θυμαριού (30 γρ. θυμάρι το βράζετε σε 1 λίτρο νερού) ή και διάλυμα βορικού οξέως.
Μύγες: Για να απομακρυνθούν οι μύγες βάλτε δίπλα σας δεματάκι με δυόσμο ή λεβάντα ή βάλτε στο τραπέζι ένα ποτήρι με ξύδι ή ένα πιάτο με φλούδες πορτοκαλιού. Επίσης έχετε στο μπαλκόνι σας γλάστρες με βασιλικό, δυόσμο, γεράνια. Η ναφθαλίνη στον σκουπιδοντενεκέ απομακρύνει τις μύγες.
Επίσης, για να μην μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο, αν δεν έχετε σίτα, κρεμάστε στην μπαλκονόπορτα φαρδιές πλαστικές λουρίδες στηριγμένες με πινέζες. Αλείψτε τις κορνίζες των παραθύρων με λάδι από λεβάντα.
Μυρμύγκια: Αποφύγετε τα μυρμήγκια ρίχνοντας χονδρό αλάτι ή χρησιμοποιώντας φύλλα δυόσμου ή δάφνης και σφουγγαρίζοντας τον χώρο που είδατε τα μυρμύγκια με χλιαρό αλατόνερο ή ξύδι. Στα πόδια του τραπεζιού βάλτε ένα κεσέ γιαούρτι στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι. 
Μυρωδιές: Για να μην μυρίζει το σπίτι όταν τηγανίζετε βάλτε στο τηγάνι φυλλαράκια μαϊντανού ή βάλτε στο διπλανό μάτι σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό και τσάϊ ή φτιάξτε καραμέλα (3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας νερό) ή βάλτε πάνω στο καλοριφέρ (τον χειμώνα!!) νερό με μέντα ή κανέλλα ή γαρύφαλλο.
Τα ανοξείδωτα σκεύη δεν θα μυρίζουν από το ψάρι (ωμό ή μαγειρεμένο) αν τα αλείψετε με μουστάρδα πριν τα πλύνετε. 
Τα πλαστικά τάπερ ξεμυρίζουν αν τα αφήσετε όλο το βράδυ σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα.
Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας βενζίνα τρίψτε τα με νερό και αλάτι, για να μην μυρίζουν κρεμύδι ή σκόρδοτρίψτε τα με μαϊντανό και για να μην μυρίζουν αυγό ή ψάρι τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα ή χυμό λεμονιού.. 
Για να μην μυρίζει το τηγάνι από το ψάρι που τηγανίσατε βράστε μέσα στο τηγάνι τσάϊ (βλ. και Ψάρι).
Για να μην μυρίζουν τα ντουλάπια ψεκάστε τα με  διάλυμα νερό και οινόπνευμα.
Για να μην μυρίζουν τα ρούχα σας τσιγάρα βουρτσίστε τα με βούρτσα ποτισμένη  με διάλυμα νερού και λίγης αμμωνίας.
Για να ξεμυρίσει πιο γρήγορα το δωμάτιο ή η ντουλάπα που βάφετε βάλτε στον χώρο αυτό μπώλ με γάλα ή μπώλ με νερό και κομμένα κρεμμύδια ή μπώλ με ψύχα ψωμιού ή όλα μαζί.
Ντομάτες: Οι ντομάτες ξεφλουδίζουν πιο εύκολα αν τις βουτήξετε σε βραστό νερό και μετά σε κρύο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που θέλετε να ξεφλουδίσετε.
Νεροχύτης: Για να μην βουλώνει να του ρίχνετε βραστό νερό με λίγη σόδα (προσοχή στα πλαστικά σιφώνια).
Ξεσκόνισμα: Για να ξεσκονίσετε υφασμάτινα λουλούδια χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Οδοντόκρεμα: Αν σας τελείωσε η οδοντόκρεμα βάλτε στην οδοντόβουρτσα σόδα μαγειρικής και ξύσμα πορτοκαλιού.

Παγάκια: Μπορείτε να χρωματίσετε τα παγάκια σας κόκκινα αν βάλετε σε κάθε θήκη της παγοθήκης μια σταγόνα γρεναδίνη. Επίσης για να πρωτοτυπίσετε στα κοκτέϊλ σας μπορείτε να βάλετε στις θήκες της παγοθήκης σας μαζί με το νερό κομμάτια φρούτων (κεράσι, φράουλα, λεμόνι, σταφύλι κ.λ.π.)
Για παγοθήκες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαστικό από τα σοκολατάκια που έχουν διάφορα σχέδια. Έτσι τα παγάκια σας θα έχουν σχήμα καρδιάς ή καρυδιού κ.λ.π.
Πάγκος κουζίνας: Οταν έχετε ζυμώσει πάνω στον πάγκο για να καθαρίσει πασπαλίστε τον με αλάτι και σκουπίστε με βρεγμένο πανί.
Παιχνίδια: Για να καθαρίσετε τα χνουδωτά παιχνίδια ρίξτε τους τάλκ, αφήστε τα για λίγο και μετά βουρτίστε τα.
Πανέ: Τα πανέ σας θα γίνουν πιο τραγανά αν στην φρυγανιά πού θα αλείψετε προσθέσετε τριμμένο πικάντικο τυρί.
Παπούτσια: Αν τα κανούργια σας παπούτσια γλιστράνε καθαρίστε μια πατάτα και τρίψτε τα ή χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο. Για να αδιαβροχοποιήσετε τα παπούτσια σας αλείψτε τα με βαζελίνη. Για να μαλακώσουν τα παπούτσια που βράχηκαν περάστε τα με κρέμα χεριών. Αν ξεβάφουν στο εσωτερικό βάλτε λάκ. Αν μυρίζουν, πασπαλίστε τα με βορικό οξύ σε φολίδες.
Πατάτες: Οι βραστές πατάτες καθαρίζουν εύκολα αν στο νερό που βράζουν ρίξετε μια κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής και όταν είναι ακόμα ζεστές τις βουτήξετε στο κρύο νερό. Για να μην μαυρίσουν όταν βράζουν προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι. Για να γίνουν πιο γευστικές προσθέστε στο βράσιμο μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο.
Πατατοσαλάτα: προσθέστε άσπρο κρασί στις πατάτες όταν είναι ακόμα ζεστές
Πατάτες φούρνου: βράστε τις πριν (5 λεπτά) με κρεμμύδι και κύβο βοδινού.
Εαν έχετε φούρνο μικροκυμμάτων ψήστε πατάτες με την φλούδα. Τρυπήστε τις σε δύο τρία σημεία με το πηρούνι και ψήστε τις για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά κόψτε τις στην μέση και προσθέστε αρωματικό βούτηρο. 
Ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να φτιάξετε και στην χόβολη του μπάρμπεκιου.
Πουρές: Προσθέστε τριμμένο τυρί. Αν δεν είναι να τον σερβίρετε αμέσως καλύψτε την επιφάνεια με γάλα και μετά ανακατέψτε το (βλ. πουρές).
Τις καθαρισμένες πατάτες αν δεν τις τηγανίσετε αμέσως βάλτε τις σε αλατισμένο νερό για να μην μαυρίσουν ή αν έχετε χρόνο καθαρίστε τις και αφήστε τις για 2 ώρες σε γαβάθα με μπύρα και μετά ουρώστε τις.
Αν θέλετε οι πατάτες που αγοράζετε να διατηρηθούν περισσότερο βάλτε 1-2 μήλα μεταξύ τους και τοποθετείστε τις μακριά από τα κρεμμύδια.
Μην χρησιμοποιείτε παλιές πατάτες που έχουν φύτρες μπορεί να πάθετε δηλητηρίαση.
Πάτωμα: Οι πέτρες δαπέδου καθαρίζουν αν τις πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα. 
Τα μάρμαρα θα ξεκιτρινίσουν αν τα περάσετε με διάλυμα λεμονιού, ξυδιού και χονδρού αλατιού.
Για το παρκέ χρησιμοποιήστε κερί μέλισσας και για τα πλακάκια λινέλαιο.
Ολα τα πατώματα καθαρίζουν αν στο νερό του σφουγγαρίσματος προσθέσετε λίγες σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και 2 ποτήρια ξύδι λευκό. Αν τηγανίζετε και πέσει λάδι στο πάτωμα σας πλύντε το με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και ξύδι. 
Πετσέτες: Αν μυρίζουν οι πετσέτες της κουζίνας σας πλύντε τις σε χλιαρό διάλυμα νερού και σόδας.
Πινέλα: Αν έχουν ξεραθεί τα πινέλα σας βάλτε τα για μερικές ώρες σε διάλυμα ζεστού νερού και ξιδιού. Για να καθαρίσετε τα πινέλα βαψίματος  (προσώπου!!!!) βουτήξτε τα σε καθαρό οινόπνευμα.
Πλακάκια: Τα πλακάκια θα λάμπουν αν τα περάσετε με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.
Πλαστελίνη:  Φτιάχτε πλαστελίνη για τα παιδιά σας αναμειγνύοντας 2 φλυτζάνια αλεύρι με 1 φλυτζάνι νερό, αλάτι και ξύδι.
Πλαστικά υφάσματα: Θα τα γαζώσετε εύκολα αν ρίξετε λίγο τάλκ.
Πονόδοντος: Μασήστε γαρύφαλλο ή χρησιμοποιείστε ούζο ή νερό στο οποίο έχετε βράσει γαρύφαλλο ή πιείτε έγχυμα μολόχας (βλ. έγχυμα).
Πονοκέφαλος: Πιείτε, με μικρές γουλιές, χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλιά μέλι και έχετε στίψει μισό λεμόνι ή πιείτε έγχυμα δενδρολίβανου (βλ.έγχυμα).
Ποτήρια:  Αν έχουν κολλήσει το ένα ποτήρι μέσα στο άλλο θα ξεκολήσουν αν βουτήξετε το κάτω ποτήρι στο ζεστό νερό και συγχρόνως βάλετε κρύο νερό ή παγάκια στο πάνω ποτήρι.
Πουρές: Αν ο πουρές σας δεν είναι πηχτός προσθέστε τριμμένο τυρί (βλ. πατάτες).  
Ρούχα: Η γυαλάδα από τα ρούχα θα φύγει αν το τρίψετε με μαλακή βούρτσα την οποία έχετε βουτήξει στο νέφτι. Τα χρωματιστά ρούχα που πλένεται στο πλυντήριο να τα γυρίζετε από την ανάποδη για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να τα απλώνετε από την ανάποδη.
Ρύζι: Για να είναι το ρύζι σας πιο σπυρωτό και άσπρο και για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα προσθέστε όταν το βράζετε ξύδι ή λεμόνι.
Σαλάτα: Η πράσινη σαλάτα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντί για λεμόνι προσθέσετε γκέϊπ-φρούτ.
Επίσης να αποφεύγετε το ξύδι στην πράσινη σαλάτα όταν πίνετε κρασί, διότι η γεύση του ξιδιού αλλοιώνει την γεύση του κρασιού. Το αλάτι να το προσθέτετε στην σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα για να μην μαραθούν τα φύλλα της σαλάτας και το κρεμμύδι να το βάζετε και αυτό λίγο πριν σερβίρεται την σαλάτα για να μην μυρίζει έντονα η σαλάτα.
Σάλτσα: Αν έπεσε πολύ αλάτι στην σάλτσα πού μαγειρεύετε προσθέστε ζάχαρη και λίγη ψύχα ψωμιού ή μια πατάτα ολόκληρη. Τρίψτε λίγο ξυνόμηλο στη σάλτσα κρέατος. 
Οταν σας περισσεύει σάλτσα βάλτε την σε παγοθήκες. Για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα βάλτε τη στην καφετιέρα.
Σαπουνόφουσκες: Για να παίζουν τα παιδιά φτιάξτε σαπουνόφουσκες με λίγη ζάχαρη και λίγο νερό στο απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε και πάρτε μια μικρή ποσότητα στο κουταλάκι του γλυκού.
Σαντιγύ: Προσθέστε ελάχιστο αλάτι.
Σίδερο: Για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου σιδερώστε χαρτί στο οποίο θα έχετε ρίξει χονδρό αλάτι.
Σκορδαλιά: Για να μην μυρίζετε όταν έχετε φάει σκορδαλιά πιείτε πριν φάτε νερό και μετά το φαγητό φάτε μαϊντανό ή πιείτε ελληνικό καφέ.
Σκουλαρίκια: Αν χάσατε το κλίπ από τα τρυπητά σκουλαρίκια χρησιμοποιείστε λίγη γόμα μολυβιού.
Στρίφωμα: Για να φύγει το σημάδι από το παλιό στρίφωμα βουρτσίστε το με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο ξύδι και σιδερώστε το (μέτρια θερμοκρασία το σίδερο)
Συνάχι:  Για να ξεβουλώσει η μύτη καθίστε πάνω από τον ατμό νερού στο οποίο έχετε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δυόσμου.
Σφήκες: Αν σας τσιμπήσει σφήκα βάλτε ξύδι.
Σφουγγάρια φυσικά: Για να πλύνετε τα φυσικά σφουγγάρια χρησιμοποιείστε ξύδι και νερό.
Ταπετσαρία: Για να ξεκολήσετε την ταπετσαρία ψεκάστε την με καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει μαλακτικό και αφήστε την για λίγο να ποτίσει. Για να βγούν οι δακτυλιές από την ταπετσαρία χρησιμοποιείστε γόμα μολυβιού.
Ταψί: Για να μην κολλήσει ο μουσακάς ή το σουφλέ σας αλείφετε το ταψί με βούτηρο και αλεύρι. Αντί για αλεύρι μπορείτε να βάλετε φρυγανιά τριμμένη.
Τζάμια: Για να καθαρίσετε τα τζάμια περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι και σκουπίστε τα με εφημερίδα.
Τζατζίκι: Για να μην μυρίζετε μασήστε δυόσμο
Τηγανητά: Για να μην πετάει το λάδι όταν τηγανίζετε ρίξτε στον πάτο του τηγανιού πριν βάλετε λάδι, αλάτι. Επίσης για να γίνουν τα τηγανητά ελαφρύτερα προσθέστε και 2 κουταλάκια ξύδι.

Τραυμαπλάστ: Για να ξεκολλήσει η γάζα, χρησιμοποιείστε οξυζενέ
Τσαγιέρα: Για να καθαρίσετε την τσαγιέρα σας και τα φλυτζάνια του τσαγιού τρίψτε τα με μαλακό πανί βουτηγμένο στο ξύδι και στο αλάτι και αφήστε μέσα μια κουταλιά του γλυκού σόδα και ζεστό νερό
Τσιμπούρια: Το ζώο σας θα απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά τσιμπούρια αν προσθέσετε στο φαγητό του (ή όταν μαγειρεύετε) μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο. 
Για να βγάλετε το τσιμπούρι από το ζώο ή από πάνω σας πλησιάστε αναμένο τσιγάρο (ξεκολάει λόγω θερμοκρασίας) ή βάλτε βούτηρο ή βαζελίνη (δεν αναπνέει και μετά από 2-3 ώρες βγαίνει έξω).
Όταν έχετε σκύλο στον κήπο σας, να απομακρύνεται τις χελώνες, καθώς στις μασχάλες των ποδιών τους συγκεντρώνουν τσιμπούρια.
Τσίμπημα από έντομο, μέδουσες: Για να περάσει ο πόνος από το έντομο που σας τσίμπησε ταμπονάρετε το σημείο εκείνο με  ένα πανί βουτηγμένο σε σόδα (βλ. και σφήκα). 
Αν σας τσιμπήσει μέδουσα βάλτε ξύδι. Ποτέ να μην τρίψετε την πλγή με άμμο. 
Τρύπες στον τοίχο: Οι τρύπες στον τοίχο θα κλείσουν με στόκο ή οδοντόκρεμα.
Υγρασία: Η παλιά υγρασία από τα ντουλάπια θα φύγει αν βάλετε σκόνη κιμωλίας. Σε τοίχους η παλιά υγρασία αντιμετωπίζεται με διάλυμα χλωρίνης (για κάθε νέα υγρασία φωνάξτε υδραυλικό για να εντοπίσει τη διαρροή).

Φελλός: Αν ο φελλός από το κρασί που ανοίξατε δεν μπαίνει στο μπουκάλι βάλτε το σε καυτό νερό.
Φερμουάρ: Αν το φερμουάρ δεν ανοίγει χρησιμοποιείστε στεγνό σαπούνι.
Φόρμα ζελέ ή γλυκού: Για να ξεφορμάρετε το ζελέ ή το γλυκό βάλτε την φόρμα σε μπώλ με ζεστό νερό ή χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.
Φούρνος μικροκυμμάτων: Για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμμάτων βάλτε στον φούρνο να βράσει μπώλ με νερό και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (ή μια φέτα λεμονιού) για 1 λεπτό και μετά σκουπίστε τον φούρνο με υγρό πανί.
Φρουτοσαλάτα: Για να μην μαυρίσουν τα φρούτα στην φρουτοσαλάτα σας (μήλα, μπανάνα) ρίξτε μιά ταμπλέτα βιταμίνης C ή σκεπάστε τα με φέτες από λεμόνι.
Φυτά: Για να μην σαπίζουν οι ρίζες των φυτών στις γλάστρες σας να αδειάζετε το νερό που μένει στο πιάτο της γλάστρας μετά το πότισμα. Επίσης να βάζετε στον πάτο της νέας γλάστρας περλίτη ή χονδρή άμμο κάτω από το χώμα.
Τα σκουλήκια φεύγουν από την γλάστρα σας αν ρίξετε φασκόμηλο ή καπνό από τσιγάρο.
Τα βρασμένα φύλλα από τσάϊ βουνού είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. 
Για τα φυτά του κήπου σας χρησιμοποιείστε για λίπασμα την στάχτη από το τζάκι (βλ. και λουλούδια). 
Χαλιά: Τα χαλιά σας θα γίνουν σαν καινούργια αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη με νερό και ξύδι ή αν ρίξετε διάλυμα σόδας πριν τα σκουπίσετε.
Χάλκινα σκεύη: Τα χάλκινα σκεύη θα καθαρίσουν αν τα τρίψετε με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή με λεμονόκουπα βουτηγμένη στο ξύδι και στο αλάτι.
Χοληστερίνη: Για λιγώτερη χοληστερίνη, μαζί με το κρέας να τρώτε κρεμμύδι,σαλάτες και να βάζετε αρκετό λεμόνι.
Χορτόπιτα: Το τυρί εμποδίζει τα υγρά των χόρτων να ποτίσουν τα φύλλα.
Χωνευτικό: Μετά από πολύ φαγητό βάλτε σε ένα ποτήρι 1 λεμόνι και πιείτε το, ή αν δεν βιάζεστε!!! σε ποτήρι με βραστό νερό ρίξτε χαμομήλι και σκεπάστε το. Αφήστε το 1 ώρα, σουρώστε το και πιείτε το σιγά- σιγά.

Ψάθινα είδη: Τα ψάθινα είδη καθαρίζουν αν τα περάσετε με βούτσα βουτηγμένη σε διάλυμα χλιαρού νερού-χυμού λεμονιού και αλατιού.
Ψάρι: Για να βγάλετε τα λέπια από το ψάρι πιο εύκολα βάλτε το στο ψυγείο αφού το έχετε τρίψει με ξύδι. Για να μην γεμίζετε τον τόπο λέπια καθαρίστε τα ψάρια μέσα στο νερό και για να μην λερώνετε τον χώρο με αλεύρι αλευρώστε τα μέσα σε σακούλα. Επίσης για να μην ανοίξει την ώρα που τα τηγανίζετε προσθέστε στο λάδι αλάτι.
Οταν ψήνετε μεγάλα ψάρια χαράξτε τα για να τραβήξουν την μαρινάτα (λάδι -χυμό λεμονιού - μαϊντανό - σκόρδο - κρεμμύδι) και βάλτε μέσα στο ψάρι τυρί ή δενδρολίβανο.
Για το ψάρι στο αλουμινόχαρτο-φούρνο: Μην ξεχάσετε να αλείψετε με λάδι και το ψάρι και το αλουμινόχαρτο. (βλ. και Μυρωδιά).
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα