Η τελευταία καινοτομία σε 3D εκτύπωση , τεχνητών αυτιών , που αισθάνονται, δείχνουν και συμπεριφέρονται πανομοιότυπα με εκείνα του ανθρώπου. Το νέο προϊόν που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς που τους λείπουν όλα ή μόνο ένα μέρος του αυτιού τους με επανορθωτική χειρουργική.
Οι επιστήμονες βιοϊατρικής τεχνολογίας του Cornell και οι γιατροί του Weill Cornell Medical College δημοσιοποίησαν την μελέτη τους σε απευθείας σύνδεση στο περιοδικό PLoS One, την Τετάρτη.
Παρουσίασαν πώς ανάπτυξαν ένα αυτί κατά τη διάρκεια τριών μηνών με την εισαγωγή ζωντανών κυττάρων σε ένα καλούπι έγχυσης και κατόπιν αυξάνοντας τον χόνδρο στο σχήμα του καλουπιού του.
"Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία τόσο για την ιατρική όσο και τη βασική επιστήμη, αποδεικνύοντας τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν δουλεύουμε μαζί," είπε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Lawrence Bonassar, αναπληρωτής καθηγητής της βιοϊατρικής μηχανικής στο Cornell.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρώτο εμφύτευμα μπορεί να δοκιμαστεί σε περίπου τρία χρόνια.
Οι Ερευνητές άρχισαν την έρευνα δημιουργώντας μία ψηφιοποιημένη 3D εικόνα ενός ανθρώπινου αυτιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ενός διαμορφωμένου καλουπιού χρησιμοποιώντας έναν 3D εκτυπωτή.
Τότε έγχυσαν ένα πήκτωμα από ζωντανά κύτταρα αυτιών αγελάδας και κολλαγόνου (μία ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει ζελατίνη) μέσα στο καλούπι και το αυτί έγινε.
Το τμήμα παραγωγής χρειάστηκε λιγότερο από δύο ημέρες: μόνο μισή ημέρα για να χτίσει το καλούπι, μια ημέρα για να το εκτυπώσει, 30 λεπτά για να τοποθετήσει το τζελ, στη συνέχεια, περίμενε 15 λεπτά και τα πάντα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα τεχνητά αυτιά εμφυτεύοντας τα στις πλάτες αρουραίων και πήρε έναν έως τρεις μήνες ώστε τα αυτιά να αναπτυχθούν. Τα τρωκτικά συχνά χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να ελέγξουν την ανάπτυξη των τεχνητών αυτιών.
"Κοψαμε το αυτί και στη συνέχεια το αφήσαμε να καλλιεργηθεί για αρκετές ημέρες σε θρεπτικό μέσο καλλιέργειας κυττάρων πριν από την εμφύτευση," είπε ο Banassar.
Η ανάγκη για το προϊόν είναι μεγάλη. Χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με δυσμορφίες του αυτιού αλλά και εκείνων που έχουν χάσει ένα αυτί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία.
Η πιο κοινή δυσμορφία είναι η μικρωτία, όταν το εξωτερικό αυτί δεν αναπτύσσεται πλήρως. Στις ΗΠΑ , ένα έως τέσσερα παιδιά ανά 10.000 έχουν γεννηθεί με μικρωτία, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με μικρωτία συνήθως έχουν ένα εσωτερικό τμήμα του αυτιού πλήρως λειτουργικό, αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα ακοής, επειδή λείπει μέρος του εξωτερικού τμήματος του αυτιού τους.
"Μια Βιο-μηχανική αντικατάσταση αυτιού θα βοηθήσει επίσης τα άτομα που έχουν χάσει μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού τμήματος του αυτιού τους σε ένα ατύχημα ή από καρκίνο», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Jason Spector στο Live Science.
Οι Ερευνητές εντόπισαν ότι καλύτερος χρόνος για εμφύτευση στα παιδιά είναι γύρω στην ηλικία των πέντε ή έξι, όταν τα αυτιά είναι στο 80 τοις εκατό του μεγέθους των ενήλικων.
Η μελέτη αναφέρει ότι μια πιθανότητα απόρριψης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφύτευσης θα μπορούσε δυνητικά να μειωθεί με την χρήση ανθρώπινων κυττάρων από τον ίδιο ασθενή κατά την κατασκευή του Βιο-μηχανικού αυτιού.
Πριν από αυτό το σημείο, η τεχνολογία μπορούσε να αντικαταστήσει αυτιά, είτε κατασκευάζοντας τεχνητά αυτιά με ένα αφρώδες υλικό , είτε χρησιμοποιώντας πλευρό του ασθενούς, με το τελευταίο να είναι μια επίπονη διαδικασία και με τα αυτιά συχνά να φαίνονται αφύσικα και να μην λειτουργούν σωστά.
Από RT
Απόδοση Κειμένου dorieas
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.