Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Φαντάσματα των δρόμων, της θάλασσας και του αέρα (μέρος 2ο)

                  ghostship


Δεν είναι μόνο οι δρόμοι που φιλοξενούν φαντάσματα. Όπως λέγαμε και προηγουμένως λίγο πολύ όλα τα μεταφορικά μέσα μπορούν υπό δεδομένες συνθήκες να “στοιχειώσουν”. Η θάλασσα, με την απεραντοσύνη της, από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αποτελέσει ένα τεράστιο νεκροταφείο ψυχών που βρήκαν το θάνατο στα σκοτεινά νερά της και, όπως πολύ γλαφυρά περιγράφει η Αποκάλυψη του Ιωάννη, θα δώσει κι εκείνη τους νεκρούς της στην κατάλληλη στιγμή για να κριθούν. Έως τότε, τα φαντάσματα πνιγμένων ναυτικών και πλοίων που στοίχειωσαν και περιπλανούνται μόνα τους στις θάλασσες θα γοητεύουν τους λάτρεις των μυστηρίων και των παράδοξων ιστοριών, ενώ θα τρομάζουν τους ανυποψίαστους ναυτικούς που θα τύχει να βρεθούν στο δρόμο τους.

Φαντάσματα του νερού
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός
Σίγουρα το περισσότερο γνωστό πλοίο – φάντασμα από όλα είναι ο Ιπτάμενος Ολλανδός. Δεν είναι εξακριβωμένο εάν αυτό είναι το όνομα του πλοίου ή το προσωνύμιο του μυστηριώδους καπετάνιου του, όπως δεν είναι γνωστή η ημερομηνία καθέλκυσης του πλοίου ή ακόμη και αν πρόκειται για μια πραγματική ή συμβολική – αρχετυπική ιστορία. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η τέχνη εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από τον Ιπτάμενο Ολλανδό, που αποτέλεσε και το θέμα μιας γνωστής όπερας του Βάγκνερ. Η ιστορία μέσες άκρες έχει ως εξής. Ο καπετάνιος του πλοίου, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του στη διάρκεια μιας καταιγίδας στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, φώναξε πως θα έκανε τον διάπλου ακόμη και αν χρειαζόταν να ταξιδεύει έως τη Δευτέρα Παρουσία. Ο Θεός για να τον τιμωρήσει του έδωσε αυτό που θέλησε κι έτσι από τότε καπετάνιος και πλήρωμα ταξιδεύουν καταραμένοι και δεν είναι λίγοι οι ναυτικοί που ισχυρίζονται πως έχουν συναντηθεί με το πλοίο, περιγράφοντάς το άλλοτε να λάμπει με ένα απόκοσμο φως και άλλοτε να είναι καλυμμένο με ομίχλη. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται προάγγελος συμφορών, ενώ ακόμη και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Πέμπτος της Βρετανίας γράφει στα απομνημονεύματά του ότι είχε συναντήσει το καταραμένο πλοίο σε ένα από τα ταξίδια του.
Mary Celeste: ένα καλά μελετημένο πλοίο – φάντασμα
Εξίσου διάσημο με τον Ιπτάμενο Ολλανδό, το Mary Celeste βρέθηκε εγκαταλειμένο το 1872 στα ανοιχτά των νήσων Αζόρες, στο ταξίδι του προς την Ιταλία, όπου και μετέφερε 1701 βαρέλια με αλκοόλ. Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από το πλήρωμα και έλειπαν όλα τα έγγραφα του πλοίου, εκτός από το ημερολόγιο του καπετάνιου. Όπως ήταν φυσικό οι φήμες οργίασαν αλλά έκτοτε έχει μελετηθεί πολύ καλά ως περιστατικό και οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι το πλοίο εγκαταλείφθηκε εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσαν τα αέρια της αλκοόλης και που προκάλεσαν πανικό κι ανησυχία στο πλήρωμα, το οποίο υποτίθεται ότι επιβιβάστηκε σε σωσίβιες λέμβους για το φόβο μεγαλύτερης έκρηξης αλλά τελικά πέθανε από την πείνα ή πνίγηκε.
Σε μια αμφιλεγόμενη έρευνα του 2001 ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το ναυάγιο του Mary Celeste στα ανοιχτά της Ταϊτής, ενώ η ιστορία του διασκευασμένη αναφέρεται σε έργο του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.
Ourang Medan
Σύμφωνα με το θρύλο, τον Ιούνιο του 1947 διάφορα πλοία έπιασαν SOS σήμα από το πλοίο “ourang medan” και μια φωνή από τον ασύρματο που τους ενημέρωνε για το θάνατο του κυβερνήτη και του πληρώματος, μέσα από ασυνάρτητες φράσεις που κατέληγαν σε ένα τρομακτικό “πεθαίνω”. Όταν το πλήρωμα του σκάφους silver star προσέγγισε το πλοίο κι επιβιβάστηκε σε αυτό, βρήκε όλο το πλήρωμα νεκρό, χωρίς σημάδια τραυματισμού αλλά με παγωμένες εκφράσεις φόβου στα πρόσωπά τους και ορισμένους από τους νεκρούς να δείχνουν προς μια ορισμένη κατεύθυνση.
Το γεγονός αμφισβητείται έντονα καθώς δεν επαληθεύεται από πουθενά η ύπαρξη ενός τέτοιου πλοίου. Η ιστορία πάντως λήγει με την άρον άρον απομάκρυνση του σωστικού πληρώματος, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που οδήγησε τελικά στη βύθιση του αινιγματικού πλοίου.
Το μυστήριο του Kaz II
Εάν νομίζετε ότι μυστηριώδη περιστατικά συνέβαιναν σε παλιότερες εποχές, τότε η μυστηριώδης ιστορία του Kaz II θα σας πείσει για το αντίθετο. Το καταμαράν kaz II βρέθηκε στις 18 Απριλίου του 2007 να πλέει σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της Αυστραλίας, με τη διαφορά ότι το τριμελές πλήρωμά του είχε εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα απολύτως ίχνος. Για την ακρίβεια δεν βρέθηκαν σημάδια αναστάτωσης στο εσωτερικό του, ένας φορητός υπολογιστής ήταν σε λειτουργία, όπως και οι μηχανές του σκάφους, ενώ ακόμη και το τραπέζι ήταν στρωμένο. Σύμφωνα με τις έρευνες τα συστήματα πλοήγησης και έκτακτης ανάγκης του σκάφους ήταν σε λειτουργία και δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα. Στις εξονυχιστικές έρευνες μάλιστα βρέθηκε ένα βίντεο το οποίο δεν δείχνει απολύτως κανένα πρόβλημα και οι εικασίες σχετικά με το τι συνέβη στο έμπειρο πλήρωμα προκαλούν διαφωνίες στους ερευνητές.
Και στον ελληνικό χώρο, όμως, αναφέρονται διάφορες ιστορίες από τους ναυτικούς, κυρίως σχετικά με πλοία που βυθίστηκαν κι έκτοτε οι νεκροί τους στοιχειώνουν τα νερά προστατεύοντας το ναυάγιο που συνήθως περιλαμβάνει και κάποιο πολύτιμο φορτίο. Στη νότια Αρκαδία, στην επαρχία Κυνουρίας, υπάρχει η ιστορία για το καϊκι που βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο κι έναν ιερέα. Έκτοτε μερικές φορές έχει αναφερθεί πως λουόμενοι έχουν δεχτεί “επίθεση” από τον πνιγμένο ιερέα που προσπαθεί να τους παρασύρει στο βυθό. Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί αγαπημένο μου μέρος για κολύμπι και σας διαβεβαιώνω ότι ποτέ δεν έχω δει κανέναν και τίποτα το περίεργο.
(συνεχίζεται)
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα