Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σχέδιο «Παγώστε ξανά την Αρκτική» !


Ειδικοί προτείνουν κλιματική παρέμβαση μέσω γεωμηχανικής
63C0B8CA8BD6A6306176AE9EDB2CD246
Τρόπους ανάκτησης των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική αναζητούν οι ειδικοί. Η νέα πρόταση είναι να μπλοκάρουμε το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα

Νέα Υόρκη
Ομάδα ειδικών προτείνει τη χρήση γεωμηχανικής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Υποστηρίζουν ότι «εμφυτεύοντας» σωματίδια αντανάκλασης στην ατμόσφαιρα το ηλιακό φως θα μπλοκάρεται μεταβάλλοντας έτσι τις κλιματικές συνθήκες στη Γη. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης θα είναι σύμφωνα με τους ερευνητές η επιστροφή των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, το συνεχές λιώσιμο των οποίων προκαλεί πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Η πρόταση
Η ποσότητα των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έφτασε σε ιστορικό χαμηλό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η έκταση που κάλυπταν οι πάγοι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν η μισή από εκείνη που κάλυπταν τη δεκαετία του 1980.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητή εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έκαναν δύο ξεχωριστές μελέτες στις οποίες χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα για να διαπιστώσουν αν θα ήταν εφικτή η αντιστροφή της κατάστασης αν διαχέαμε στην ατμόσφαιρα σωματίδια που αντανακλούν το ηλιακό φως.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μειώνοντας μόλις κατά 0.5% τη διείσδυση του ηλιακού φωτός στη Γη οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Αναφέρουν ότι χρειάζονται λίγοι «βομβαρδισμοί» σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που θα πρέπει να γίνουν στο Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το θερμό ρεύμα που επηρεάζει τις κλιματικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο. Εκτιμούν μάλιστα ότι το κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι απαγορευτικό αφού υπολογίζουν ότι απαιτείται ένα ποσό γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι μελέτες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Physical Review Letters».
Οι αντιρρήσεις
Ακόμη και αν θεωρητικά το σχέδιο αυτό είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης των αρκτικών θαλάσσιων πάγων υπάρχει ο σταθερός αντίλογος που έχει αναπτυχθεί στην επιστημονική κοινότητα για τη γεωμηχανική.
Πολλοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πολλές ιδέες και σχέδια της γεωμηχανικής είναι εφαρμόσιμα μεν και θα μπορούσαν σε πρώτο επίπεδο να αποδώσουν περιορίζοντας ή και αντιστρέφοντας τις κλιματικές αλλαγές όμως κάθε μια εξ αυτών θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
Για παράδειγμα, τα τεχνητά νέφη θα μειώσουν μεν τη θερμοκρασία αλλά θα προκαλέσουν άλλες κλιματικές μεταβολές όπως τη διακοπή των βροχοπτώσεων και της εμφάνισης των μουσώνων η παρουσία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Η εφαρμογή άλλων ιδεών θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή τοπικών ή και ευρύτερων οικοσυστημάτων
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα