Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η Μηχανή της Αποκάλυψης: Η εξάλειψη του ανθρώπινου είδους

Το βιβλίο “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” φέρνει στο φως τα μυστικά πυρηνικά σχέδια των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να φέρουν την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμνού.

Το βιβλίο του Ντάνιελ Έλσμπεργκ “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” είναι μια ανατριχιαστική προειδοποίηση για τους κινδύνους που κρύβουν τα πυρηνικά όπλα. Image: Supplied
ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στις 7 Απριλίου του 1931, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στρατιωτικός αναλυτής, είναι ένας συνεπής ακτιβιστής που έγινε θρύλος κατά τη δεκαετία του ’70, φέρνοντας στο φως τα λεγόμενα “Pentagon Papers” – τα μυστικά σχέδια του Πενταγώνου που αφορούσαν την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ την περίοδο 1945-1967.
Τα “Pentagon Papers” (επίσημος τίτλος “Σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Βιετνάμ”), αφορούσαν μια μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτικοστρατιωτική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ την περίοδο από το 1945 έως το 1967. Η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητη και μπήκε στο αρχείο.
Ο Έλσμπεργκ, που είχε συμμετάσχει στην εκπόνησή της, δημοσίευσε τα σχετικά έγγραφα στην πρώτη σελίδα των New York Times το 1971. Ένα άρθρο της ίδιας εφημερίδας το 1996, ανέφερε ότι τα “Pentagon Papers” απέδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση Τζόνσον «έλεγε συστηματικά ψέματα όχι μόνο στο λαό αλλά και στο Κογκρέσο».
Ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ το 1973, όταν κατηγορήθηκε για τη διαρροή των “Pentagon Papers”. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε την υπόθεση όταν μαθεύτηκε ότι πράκτορες της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν διαρρήξει το γραφείο του ψυχιάτρου του Έλσμπεργκ για να κλέψουν έγγραφα που θα τον καθιστούσαν αναξιόπιστο, ενώ υπέκλεπταν και τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, έχοντας παγιδεύσει παράνομα το τηλέφωνό του. Photo: AP / Wally Fong. Πηγή: Supplied
Τα “Pentagon Papers” αποτελούν το βασικό θέμα της νέας ταινίας του Στήβεν Σπήλμπεργκ “The Post” που θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 11 Ιανουαρίου 2018, με πρωταγωνιστές την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς.
The Post | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX
ν

ν
Μια άλλη ταινία του 2009, με τίτλο “The Most Dangerous Man in America” παρουσιάζει την ιστορία του Έλσμπεργκ, ως ενός πρώην στελέχους του Πενταγώνου που το 1971 αποφασίζει να δημοσιεύσει μια απόρρητη έρευνα στους New York Times, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίοι 5 πρόεδροι της Αμερικής έλεγαν ψέματα στον αμερικανικό λαό για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ, είχε αποκαλέσει τον Έλσμπεργκ τον πιο επικίνδυνο άνδρα στην Αμερική. Ο Έλσμπεργκ, κατηγορούμενος για κατασκοπεία, συνέχιζε τις αποκαλύψεις οι οποίες στη συνέχεια συντέλεσαν στη πτώση του Νίξον.
Ο Έλσμπεργκ έχει γράψει οκτώ βιβλία, με τίτλους όπως “Secrets: A Memoir of Vietnam and the Pentagon Papers”, “Papers on the War”, “Flirting with Disaster: Why Accidents are Rarely Accidental”.
Το τελευταίο του βιβλίο “The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner” (εκδ. 7 Δεκεμβρίου 2017), περιέχει τις εκτιμήσεις του σχετικά με τον κίνδυνο αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, εκτιμήσεις που γεννούν τρόμο και απορρέουν από την εμεπιρία που είχε ως σύμβουλος πυρηνικού πολέμου στον Λευκό Οίκο.
Στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει τόσα όπλα που αρκούν για να εξαλείψουν όχι μια αλλά δύο φορές το ανθρώπινο είδος από προσώπου γης. Η τρέλα αυτή άρχισε στη δεκαετία του ’60, όμως σήμερα ο κίνδυνος του πυρηνικού ολέθρου είναι υψηλότερος από ποτέ.
Δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις. Το “Η Μηχανή της Αποκάλυψης” περιλαμβάνει στοιχεία από 8.000 σελίδες ενός άκρως απόρρητου υλικού που προέρχεται από το Πεντάγωνο και την RAND Corporation, μια εταιρεία στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης που συμβουλεύει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Το χρονικό της ανθρώπινης τρέλας

Δύο είναι οι άξονες της συλλογιστικής που διατρέχει το νέο τρομακτικό βιβλίο του Έλσμπεργκ: πρώτον, ότι όποιος συγκεντρώνει όπλα, το κάνει για να τα χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή, και δεύτερον ότι στην ψυχοφυσιολογία του ανθρώπου υπάρχει ένας πυρήνας αστάθειας, που μπορεί να εκμηδενίσει κάθε λογική και κάθε επίχρισμα πολιτισμού, και να φέρει τον άνθρωπο στα επικίνδυνα μονοπάτια της τρέλας.
Παρά τους αιώνες εξέλιξης και πολιτισμού, το ανθρώπινο είδος παραμένει βαθιά αυτοθαυμαζόμενο και ναρκισσιστικό. Οι διάφοροι ηγέτες συγκεντρώνουν οπλικά συστήματα για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους. Σαν αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά εγωκεντρικοί.
Το ζήτημα είναι ότι οι ναρκισσιστές είναι επιρρεπείς σε επιθετικές και βίαιες αντιδράσεις προς τους άλλους όταν απειλείται η αυτοεκτίμησή τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη ναρκισσιστική οργή, η οποία εκδηλώνεται με δύο τρόπους: είτε σαν επίθεση με σκοπό την εξόντωση του άλλου, είτε σαν αυτοκτονία.
Υπάρχουν επίσης δύο υποτύποι ναρκισσισμού: ο μεγαλοπρεπής ναρκισσισμός και ο ευάλωτος ναρκισσισμός. Ο μεγαλοπρεπής ναρκισσισμός, που χαρακτηρίζει όσους έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, είναι σχετικά ακίνδυνος. Ο ευάλωτος ναρκισσισμός, όμως, είναι επικίνδυνος, γιατί αφορά άτομα που επειδή νιώθουν δυσαρεστημένοι με τους άλλους, αναπτύσσουν μια αμυντική συμπεριφορά που οδηγεί σε επιθετικές και βίαιες αντιδράσεις. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι ευάλωτων ναρκισσιστών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τη Βόρεια Κορέα με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ξανά τη χώρα του. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
Μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την αποκάλυψη ότι πλέον η Βόρεια Κορέα μπορεί να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς πυραύλους της ήρθε η οργισμένη αντίδραση από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Πιονγιανγκ θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν» αν απειλήσει ποτέ ξανά τη χώρα του.
Η Πιονγκγιάνγκ εξακολουθεί να αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Image: Supplied
«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ», απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι.
Η οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου ήρθε λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη από απόρρητα συμπεράσματα εμπειρογνωμόνων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, πως η Πιονγκγιάνγκ κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής προκειμένου να την εφαρμόσει σε έναν από τους διηπειρωτικούς πυραύλους της.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα