Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η ομορφιά είναι ζήτημα «Χρυσής Τομής» (Βίντεο)

Πλαστικός χειρουργός επιδιώκει την ομορφιά μέσω της «Χρυσής Τομής» των αρχαίων Ελλήνων.

Η εφαρμογή της Χρυσής Τομής στο πρόσωπο της Άμπερ Χερντ. Image: Supplied 
ΛΕΝΕ πως η ομορφιά είναι υποκειμενική, ωστόσο μια νέα τεχνική χαρτογράφησης του προσώπου μέσω υπολογιστή –η οποία βασίζεται σε μια αρχαιοελληνική μαθηματική έννοια– δείχνει να το αμφισβητεί. 
Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για δουλειά του Τζούλιαν ντε Σίλβα (Julian De Silva), πλαστικού χειρουργού στο Λονδίνο, που χρησιμοποιεί τη «Χρυσή Τομή» ή Θεϊκή Αναλογία (που αντιπροσωπεύεται από το γράμμα «φ» και τον αριθμό 1,618) των αρχαίων Ελλήνων.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έννοια της ομορφιάς είναι υποκειμενική και ανάλογα με την κουλτούρα και την εθνικότητά σου, υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά στο τι ο καθένας ορίζει ελκυστικό. Αλλά η Χρυσή Τομή μας δίνει κάτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με αντικειμενικό τρόπο, όταν εξετάζουμε ανθρώπινα πρόσωπα και αξιολογούμε τα επίπεδα ελκυστικότητας και ομορφιάς», λέει σχετικά ο ντε Σίλβα.
Στα Μαθηματικά και την τέχνη, δύο ποσότητες έχουν αναλογία χρυσής τομής αν ο λόγος του αθροίσματός τους προς τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι ίσος με το λόγο της μεγαλύτερης ποσότητας προς τη μικρότερη.
Η χρυσή τομή σε ένα ευθύγραμμο σχήμα. Πηγή: Wikimedia Commons
Η τεχνική χαρτογράφησης προσώπου που ανέπτυξε ο πλαστικός χειρουργός λειτουργεί με βάση αναλογίες, οι οποίες συγκρίνονται με τη Χρυσή Τομή. «Μπορούμε να δούμε την απόσταση ανάμεσα στα μάτια σε σχέση με το μήκος τους. Μπορούμε να δούμε το ύψος της μύτης σε σχέση με το πλάτος της. 
»Χρησιμοποιώντας αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να κοιτάξουμε διαφορετικά στοιχεία του προσώπου και λαμβάνοντάς υπόψη αυτά τα διαφορετικά στοιχεία, μπορούμε να έχουμε μια συνολική αναλογία». 
Η Χρυσή Τομή, η ανακάλυψη της οποίας αποδίδεται στον Πυθαγόρα, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, οι ασθενείς του ντε Σίλβα δεν γνωρίζουν για την ηλικία και την ιστορία της, παρά το ότι χρησιμοποιείται για να τους κάνει να φαίνονται νεότεροι. 
«Τη χρησιμοποιούμε κάθε μέρα από άποψη αξιολόγησης του προσώπου. Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε με αυτό το είδος χαρτογράφησης προσώπου είναι πρακτικά να εφαρμόσουμε κάτι που είναι σχετικά αντικειμενικό σε κάτι που είναι φύσει υποκειμενικό», προσθέτει ο χειρουργός. 
Όσον αφορά στα συμπεράσματα της εν λόγω τεχνικής, αξίζει να σημειωθεί πως υπέδειξε ως πρότυπα ανδρικής ομορφιάς (βάσει μαθηματικών και Χρυσής Τομής) άνδρες –μεταξύ άλλων– τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Μπράντλεϊ Κούπερ, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Μπραντ Πιτ και τον Γουίλ Σμιθ, ενώ στις γυναίκες την Άμπερ Χερντ, την Μέριλιν Μονρό, την Κιμ Καρντάσιαν, την Κέιτ Μος, την Έμιλι Ραταϊκόφσκι, την Κένταλ Τζένερ κ.ά.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα