"Εξάλλου για ιστορικούς λόγους θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον απίθανο ότι ο Αλέξανδρος τίμησε ποτέ με οποιονδήποτε τρόπο τον δασκαλό του Αριστοτέλη. Οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο άντρες αποτέλεσαν αντικείμενο μιας περίφημης ως τις μέρες μας ανεκδοτολογίας, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν στηρίζεται στις αρχαιότερες και πιο αξιόπιστες πηγές ανήκει αναμφίβολα στα μυθεύματα που η φαντασία των μεταγενέστερων πρόθυμα έπλασε γύρω από τα ονόματα των δύο διασημότερων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας, του μεγάλου βασιλιά και του μεγάλου φιλοσόφου.
Η πραγματικότητα ήταν, φαίνεται εντελώς διαφορετική. Αν και μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι ο Αριστοτέλης κλήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στην αυλή του Φιλίππου ως δάσκαλος του γιού του, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι συνδέθηκε με ιδιαίτερη φιλία με τον νεαρό Αλέξανδρο, ούτε ότι ο τελευταίος έτρεφε ιδιαίτερο θαυμασμό και εκτίμηση γι' αυτόν, ούτε καν ότι οι πολιτικές αντιλήψεις τους σε ορισμένα σημεία συνέπιπταν, όπως συνέβαινε με τον Αντίπατρο, του οποίου η στενή σχέση με τον Αριστοτέλη είναι βεβαιωμένη. Αντίθετα ο Αριστοτέλης είχε κάθε λόγο να είναι αντίθετος με την επεκτατική πολιτική του Αλέξανδρου, που ερχόταν σε αντίθεση με τις δικές του απόψεις.
Είναι επομένως πολύ πιθανό ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε την κατακτητική του εκστρατεία, οι σχέσεις των δύο ανδρών -στο βαθμό που διατηρούνταν ακόμα- κάθε άλλο παρά στενές ήταν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε σίγουρα ακόμη περισσότερο το 327 π.Χ., μέτα το θάνατο του Καλλισθένη, ανεψιού και στενού συνεργάτη του Αριστοτέλη, ο οπόιος είχε ακολουθήσει την εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία."
Βουτυράς Εμμανουήλ
Kλασική Aρχαιολογία. Aρχαία ελληνική επιγραφική, αρχαία ελληνική θρησκεία.
PhD, Rheinische Friedrich Wilhelms Universität Bonn, 1979.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.