Ο μύθος που θέλει την Εκάβη να έλκει την καταγωγή της από το Σαγγάριο ποταμό(υδάτινη προέλευση), αιτιολογεί τη γονιμότητά της, μια και ως δεύτερη σύζυγος του Πριάμου απέκτησε απ’ αυτόν δεκαεννέα παιδιά.
Πρωτότοκος γιος ήταν ο Έκτορας, όμως το προειδοποιητικό όνειρο σημάδεψε τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους, του Πάρη:
… όταν ήταν να γεννήσει το δεύτερο παιδί η Εκάβη, είδε στον ύπνο της ότι γέννησε ένα δαυλό αναμμένο, που διαμοιραζόταν σε ολόκληρη την πόλη και την έκαιγε.
Όταν ο Πρίαμος έμαθε από την Εκάβη το όνειρό της, κάλεσε τον γιο του Αίσακο,·που ήξερε να εξηγεί τα όνειρα, τέχνη που έμαθε από τον Μέροπα, παππού του, από την πλευρά της μάνας του, Αρίσβης.
Αυτός είπε ότι το παιδί θα γινόταν η καταστροφή της πατρίδας του και τον συμβούλευσε να το αφήσει έκθετο.
Και ο Πρίαμος, όταν γεννήθηκε το παιδί, το έδωσε σε έναν δούλο, που ονομαζόταν Αγέλαος, να το μεταφέρει στην Ίδη και να το αφήσει εκεί.
Για πέντε μέρες το έκθετο βρέφος, τράφηκε από μιαν αρκούδα. Όταν ο βοσκός το βρήκε σώο, το περιμάζεψε και το ανέθρεψε σαν να ήταν δικό του παιδί, ονομάζοντάς το Πάρι.
Έφηβος πια και ασύγκριτος σε ομορφιά και δύναμη, επονομάστηκε και Αλέξανδρος, επειδή κυνηγούσε τους ληστές και προστάτευε τα κοπάδια.
Μετά από ένα ικανό χρονικό διάστημα, βρήκε τους βιολογικούς του γονείς.
Ο Πίνδαρος παραλλάσσει το όνειρο της Εκάβης.
Είδε, λέει, πως είχε γεννήσει τέρας με εκατό χέρια. Σε καθένα κρατούσε από ένα δαυλό αναμμένο και σώριαζε την Τροία σε ερείπια.
Άλλη εκδοχή αναφέρει πως οι μάντεις, κυρίως ο Αίσακος, δήλωσαν πως το παιδί που θα γεννιόταν μια ορισμένη μέρα θα προκαλούσε την καταστροφή της Τροίας και ότι όφειλαν να σκοτώσουν μητέρα και παιδί.
Όμως την ορισμένη μέρα, εκτός από την Εκάβη, γέννησε και η Κίλλα τον Μούνιππο από τον Θυμοίτη, αδελφό ή κουνιάδο του Πριάμου. Αυτούς θανάτωσε ο Πρίαμος, θεωρώντας ότι ανταποκρίνονται στο όνειρο.
Η πραγματικότητα έδειξε πως αφορούσε στον Πάρι... Επαληθεύεται από τα γεγονότα που ακολούθησαν: την αρπαγή της Ελένης, τον Τρωικό πόλεμο, την άλωση της Τροίας.
Πίνακας: όνειρο της Εκάβης.
Romano, Giulio, (1499-1546).
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.