Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η επιστήμη σκότωσε τον άνθρωπο;



Αν και προβληματιζόμασταν αρκετά για τον τίτλο του άρθρου μας, εντούτοις θα στηριχτούμε στον μεγάλο Φρόιντ, τον πατέρα της ψυχανάλυσης, καθώς και τον Νίτσε τον μεγάλο φιλόσοφο, ποιητή συνθέτη και φιλόλογο.
Το θετικό και το αρνητικό, η ομορφιά και η ασχήμια, η αλήθεια και το ψέμα, το καθαρό και το χυδαίο είναι ενωμένα και αδιαίρετα στη φύση και στη ζωή. Η μέθοδος της επιστήμης όπως την ανακάλυψε ο Σωκράτης μαζί με την ευεργεσία μας έφερε και τη συμφορά.
Αυτό σημαίνει ότι, ναι μεν η μέθοδος του Σωκράτη μας έδωσε το αυτοκίνητο, την πενικιλλίνη, το γραμμόφωνο καθώς και ένα πέλαγος ανέσεων, αλλά παράλληλα μας χάρισε το καυσαέριο, τη Χιροσίμα, τους πλαστικούς έρωτες, τις καρκινογόνες τροφές. Χαρίζοντας δηλαδή, με την επιστήμη τη χαρά των απολαύσεων, του χάρισε ταυτόχρονα και το βραχνά της τιμωρίας.
Αυτό είναι εκείνο που έσπρωξε τον Φρόιντ να μιλήσει για τα «δυσάρεστα του πολιτισμού». Ειδικότερα όμως είναι εκείνο που έφερε τον Νίτσε να ονομάσει το Σωκράτη, εξαιτίας που επινόησε την επαγωγική μέθοδο, φονέα και νεκροθάφτη της αττικής τραγωδίας.

Και να σκοτώσεις την αττική τραγωδία δεν σημαίνει απλά ότι σκότωσες το θεό ή τη φύση, αλλά μαζί ότι σκότωσες και τον άνθρωπο. Η αττική τραγωδία είναι η ευγενικότερη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος. Ποτέ ο άνθρωπος δεν έφτασε ψηλότερα. Η αττική τραγωδία είναι οδηγία για έναν τρόπο ζωής που, στο βαθμό που μπορεί να τον ακολουθήσει ο άνθρωπος, βάζει τη ζωή του στην τροχιά του αθάνατου ρυθμού της φύσης. Και ο ρυθμός της φύσης είναι «αθάνατος» γιατί δεν έχει μέσα του ανοησία, αδικία, εγωισμό που έχει ο ρυθμός των κοινωνιών της ιστορίας.
Όλα εκείνα τα άνθη του κακού που ο Έγελος τα βάλε στο βάζο της πρότασης: οι κοινωνίες είναι ένας απέραντος θίασος μεθυσμένων.
Η γνώμη του Νίτσε ότι εξαιτίας της επιστήμης που εφηύρε ο Σωκράτης σκότωσε την αττική τραγωδία σημαίνει το εξής:
Στην εποχή του Σωκράτη δημιουργήθηκε το πνευματικό Έβερεστ του πλανήτη μας. Η Ακρόπολη. Σήμερα την Ακρόπολη την αφανίζει το θειικό οξύ, μέσω της όξινης βροχής το οποίο είναι προϊόν της τεχνολογίας.

Οι παραπάνω πληροφορίες, βρίσκονται στο βιβλίο «Γκέμμα», Δ. Λιαντίνης, 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα