Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Top-Tip: Πως να ελέγξετε αν ένα προϊόν είναι κατάλληλο για τη διατροφή σας!



Σε ένα επεισόδιο Τουίτι και Σιλβέστερ, ο πονηρός γάτος είναι κρυμμένος πίσω από ένα θάμνο και καιροφυλακτεί…

Ο Τουίτι νομίζει ότι κάπου τον πήρε το μάτι του, αλλά δεν είναι σίγουρος και ρωτάει:
– Γατούλη, είσαι πίσω από το θάμνο;
– Όχι! απαντά ο Σιλβέστερ
– Α! Κι εγώ που νόμιζα ότι είδα ένα γατούλη…
Με αυτόν τον απλό και αλάνθαστο τρόπο μπορείτε να ελέγξετε αν ένα διατροφικό προϊόν είναι καλό. Θα πάρετε ένα τηλέφωνο στην εταιρεία του προϊόντος που έχετε κάποιες αμφιβολίες για τον άλφα ή βήτα λόγο και θα ρωτήσετε: Είναι επικίνδυνο το προϊόν σας; Κι αν σας πουν είναι, θα σταματήσετε να το καταναλώνετε. Αν σας πουν όχι, ορμάτε!
Τώρα ξέρω, οι μισοί που με διαβάζετε γελάτε και οι άλλοι μισοί λέτε… πάει τη χάσαμε και την AllNewz!
Ωστόσο υπάρχει πολύ “σοβαρό” σάιτ που μας διαβεβαιώνει για ένα προϊόν γιατί πήρε τηλέφωνο και ρώτησε την εταιρεία, η οποία τον καθησύχασε για το προϊόν της. Τα Ελληνικά Hoaxes που ασχολούνται με τις απάτες του διαδικτύου, θεώρησαν ότι τα δημοσιεύματα περί καρκινογόνου φοινικέλαιου της Nutella είναι “απάτη” ή “υπερβολή” κι αμέσως ο “αρθρογράφος και ερευνητής” τους, κος Θάνος Επαχτίτης απευθύνθηκε στη Nutella Greece για να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Κι εκείνη του απάντησε:
Αγαπητέ κ. Επαχτίτη, σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Παρακαλούμε σημειώστε τα παρακάτω σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο.
• Η Nutella δεν είναι καρκινογόνο προϊόν.
• Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν αναφέρθηκε ποτέ στη Nutella.
• Η Nutella δεν αποσύρθηκε ποτέ από ράφια καταστημάτων σε καμία χώρα.
Η ιταλική αλυσίδα Coop απέσυρε τα δικά της private label προϊόντα που περιείχαν φοινικέλαιο.
Η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για τη Ferrero, η οποία επιβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα Ferrero είναι ασφαλή. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει αναλύσει την ύπαρξη βλαβερών προσμείξεων σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και ελαίων, δηλώνει ότι η παρουσία τέτοιων προσμείξεων εξαρτάται από τα είδη των ελαίων και των λιπαρών που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και από το είδος της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ferrero επιλέγει προσεκτικά πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής οι οποίες περιορίζουν την παρουσία προσμείξεων σε ελάχιστα επίπεδα, συμμορφούμενη πλήρως με τις σχετικές παραμέτρους που έχει ορίσει η EFSA.
Επιπλέον η εταιρεία, μέσω των ομάδων Ποιοτικού Ελέγχου, παρακολουθεί όλους αυτούς τους παράγοντες διαρκώς και εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων Ferrero στους καταναλωτές. Πρόσφατα, η Ferrero παρουσίασε στην Ιταλία μία καμπάνια για τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, τονίζοντας το πάθος της για ποιότητα το οποίο την οδηγεί στο να επιλέγει και να συνδυάζει τις καλύτερα συστατικά, όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και τα φουντούκια.
Ειλικρινά νομίζω ότι οι άνθρωποι χαντακώνονται στην Ελλάδα κυνηγώντας τις διαδικτυακές “απάτες” ακόμα κι εκείνων των συστημικών ΜΜΕ, αφού το θέμα Nutella έπαιξε παντού. Και φυσικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως:
Πως είναι δυνατόν μια εταιρεία να μην υπερασπιστεί το προϊόν της; Και πως είναι δυνατόν να παίρνει ως απόλυτο δεδομένο ασφάλειας ενός προϊόντος το γεγονός ότι έχει πάρει “άδεια” από τους διάφορους οργανισμούς. Καταρχάς, ακόμα κι αν πάρουμε το εντελώς κακό σενάριο ότι τα λόμπις έκλεισαν και δεν δουλεύουν και οι οργανισμοί αποφασίζουν αμερόληπτα, αυτό που λείπει ΠΑΝΤΕΛΩΣ από μια σίγουρη έρευνα, είναι όχι αν τα όρια ενός ύποπτου συστατικού που θεωρούνται ως ασφαλή είναι τα σωστά (πολλές φορές υπάρχει κι εκεί ασάφεια λέγοντας ‘δεν έχει διαπιστωθεί’) αλλά πώς τα “εντός ορίων” διάφορα συστατικά δρουν σωρευτικά.
Ξαναλέμε λοιπόν: Ένα στα 10 προϊόντα που συναντάμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και μερικές φορές έως 5 στα 10 προϊόντα, ανάλογα με τη χώρα, έχει παρασκευαστεί με φοινικέλαιο: μπισκότα, σοκολάτες, κέικ, πατατάκια, παγωτά, μαργαρίνες, μαγιονέζες, κρουασάν, είναι μερικές μόνο από τις τροφές που περιέχουν το επίμαχο λάδι, παράγωγα του οποίου χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, σαπούνια και απορρυπαντικά.
Κι εδώ είναι η επίσημη θέση της EFSA σχετικά με το φοινικέλαιο και τους κινδύνους της κατανάλωσης του: Process contaminants in vegetable oils and foods
Και καταλήγει ο αρθρογράφος των Ελληνικών Hoaxes:
Κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Η αναφορά της EFSA βρίσκεται υπό εξέταση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που κατά κανόνα, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, Enrico Brivio, δήλωσε πως σχετικές οδηγίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους. Τόνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει καθολική απαγόρευση του φοινικέλαιου, αλλά πιθανή ρύθμιση των ορίων ασφαλούς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το European Food Information Council (EUFIC), που τυγχάνει υποστήριξης από τη Κομισιόν, αναφέρει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του φοινικέλαιου.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, είναι μάλλον πρώιμο να καταλήξουμε πως το φοινικέλαιο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα, θα μπορούσε να περιορίσει τυχόν κίνδυνο.
Πείτε μου τώρα εσείς, με πόση όρεξη θα καταναλώνατε ένα προϊόν που δεν σας είναι απαραίτητο, που αν μη τι άλλο παχαίνει μικρούς και μεγάλους, όταν σας λένε δεν έχουμε καταλήξει ακόμα και θα σας πούμε τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης!
Βάλε και το διοξείδιο του τιτανίου (τσίχλες, σαπούνια, οδοντόπαστες, αντιηλιακά, άσπρο τυρί κ.α) που δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Βάλε και την ασύρματη τεχνολογία που δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Βάλε και την ασπαρτάμη που δεν έχουν καταλήξει ακόμα – και μετά ρωτήστε σαν τον Τουίτι: Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Πάντως σε ένα έχουμε καταλήξει. Κάτι σίγουρα περίεργο τρέχει με τα Ελληνικά Hoaxes… Τι ζόρι τραβάνε να μην θέλει ο κόσμος να προφυλάσσεται και να ενημερώνεται για τυχόν κινδύνους, πραγματικά προκαλεί μεγάλη περιέργεια…
Δείτε και το σχετικό βίντεο της EFSA:


allnewz

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα