Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα έθιμο που μας έρχεται από την Γερμανία, όπως και το έθιμο με τα Μνημόνια
Οι Γερμανοί στόλιζαν δέντρα από τον 16ο αιώνα αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση γιατί τότε οι Γερμανοί ζούσαν ακόμα πάνω στα δέντρα και έτρωγαν βελανίδια.
Οπότε, ουσιαστικά, οι Γερμανοί δεν στόλιζαν δέντρα τα Χριστούγεννα αλλά το σπίτι τους.
Εμείς, τον 16ο αιώνα, μπορεί να είχαμε χτίσει κάτι Παρθενώνες 21 αιώνες πριν αλλά τότε ήμασταν με τα φέσια και προσκυνούσαμε τους Τουρκαλάδες, οπότε δεν μας παίρνει να την πούμε στους Γερμανούς για εκείνη την περίοδο γιατί τότε -σε αντίθεση με σήμερα που μεγαλουργούμε- είχαμε τα μαύρα μας τα χάλια.
Όταν έφυγαν οι Τούρκοι, ήρθε ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας –μετά από πρόσκληση των Ελλήνων που γούσταραν από τότε τους Γερμαναράδες- και στόλισε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα, θέλοντας να προειδοποιήσει τους Έλληνες πως μετά από έναν αιώνα θα έρθουν οι Γερμανοί με τις μπότες και θα τους πατάνε, ενώ μετά από μερικές ακόμα δεκαετίες η Ελλάδα θα γίνει αποικία της Γερμανίας.
Οι Έλληνες δεν το έπιασαν το υπονοούμενο και –επειδή ήταν από τότε ξενομανείς- άρχισαν κι αυτοί να στολίζουν δέντρα στα σπίτια τους, αντί να κάψουν το δέντρο του Όθωνα και να τον στείλουν πίσω στην Βαυαρία να κρυώνει.
Λέγεται πως ο Κολοκοτρώνης με τον Κανάρη τσακώνονταν για το ποιος έχει μεγαλύτερο δέντρο, ενώ η Μαντώ Μαυρογένους στόλιζε το δέντρο της με τα γυμνά παλικάρια της, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που εντυπωσίαζε τους βλάχους με τις φουστανέλες και τα τσαρούχια.
Η παράδοση ήθελε τους Έλληνες να στολίζουν τα Χριστούγεννα καραβάκι.
Βέβαια, αποκλείεται πάνω στα κατσάβραχα να στόλιζαν οι Έλληνες καραβάκι, αφενός γιατί δεν είχαν δει ποτέ την θάλασσα και αφετέρου γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν να φάνε εκείνη την εποχή και σιγά να μην στόλιζαν και καραβάκια.
Το καραβάκι συμβόλιζε την επιθυμία των οικογενειών να δουν τους συγγενείς τους που ήταν στα καράβια αλλά αυτοί είχαν θαλασσοπνιγεί και τους είχαν φάει οι καρχαρίες και τα σκυλόψαρα, οπότε κάθονταν οι άλλοι οι μαζόχες χριστουγεννιάτικα και στόλιζαν καράβια, αντί να παίξουν κάνα 21 και να πιούν τίποτα ουισκάρες.
Πάντως, το καραβάκι είναι πιο βολικό για τα κάλαντα, γιατί πιο εύκολα πας από πόρτα σε πόρτα με ένα καραβάκι στα χέρια, παρά με ένα έλατο τρία μέτρα.
Βέβαια, αν έρθουν τα παιδιά με ένα καραβάκι να σου πουν τα κάλαντα, το σωστό είναι να τα φιλέψεις μπαρμπούνια, λυθρίνια και κουτσομούρες.
Σήμερα οι Έλληνες στολίζουν τα Χριστούγεννα και δέντρο και καραβάκι, ενώ, όπου να ‘ναι, θα αρχίσουν να στολίζουν και τα Μνημόνια.
pitsirikos
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.