Αγαπητή Κυριακή
Τα εκκολπώματα είναι προεκβολές του βλεννογόνου του παχέως εντέρου και στο εσωτερικό του μοιάζουν με μικρές τρύπες σαν αυτές του Ελβετικού τυριού. Συνήθως δημιουργούνται απο αυξημένη πίεση στον αυλό, γι αυτό κυρίως εμφανίζονται στο σιγμοειδές ,κάτω αριστερά του εντέρου. Όταν δημιουργείται φλεγμονή υπάρχει κολικός, ίσως διάρροιες και πυρετός.
Βασική αιτία είναι η δυσκοιλίοτητα.
Για τη λύση της δυσκοιλιότητας χρειάζεται να αυξήσεις τις φυτικές ίνες με προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και χυμούς από λαχανικά. Απέφευγε ειδικά όταν υπάρχει φλεγμονή τους χυμούς φρούτων και οτι περιέχει ζάχαρη γιατί τα απλά σάκχαρα φαίνεται πως «θρέφουν»τις φλεγμονές. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένα κάποιο φρούτο που θα πρέπει να αποκλείσεις.Θεωρητικά μπορείς να τρως τα πάντα.
Τα τρόφιμα που ίσως σε ενοχλήσουν είναι αυτά που θα ενοχλούσαν οποιονδήποτε με ευερέθιστο έντερο, όπως σκόρδο,κρεμμύδι, πράσινα λαχανικά, όσπρια, κτλ, οπότε να τα αποφεύγεις μονο αν προκαλουν συμπτώματα.
Επιβάλλεται να αυξήσεις τη λήψη υγρών με νερό και βοτανικά αφεψήματα (το τσάι απο μαντζουράνα βοηθάει στους κολικούς) και οπωσδήποτε να γυμνάζεσαι. Η yoga και το Pilates βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου.
Βελτίωσε τη θέση σου στη λεκάνη της τουαλέτας βάζοντας ένα σκαμνάκι κατω απο τα πόδια ώστε να σηκωθούν τα γόνατα και να σχηματίσεις γωνία 30ομε τον κορμό.Έτσι βοηθάς τη διέλευση των κοπράνων απο το σιγμοειδές.
Πολλές φορές ενοχοποιείται η γλουτένη για την εμφάνιση φλεγμονών στο έντερο οπότε καλό είναι να το διερευνήσεις με τον γιατρό σου. Αρχικά μπορείς να την αποκλείσεις για ένα διάστημα και να παρατηρήσεις πως είσαι.
Σε ότι αφορά τους ξηρούς καρπούς υπήρχε η άποψη πως εκγλωβίζονται μέσα στα εκκολπώματα αλλά κάτι τέτοιο τείνει να αναιρείται. Θα σου πρότεινα να τους μουλιάζεις τουλάχιστον 3 ώρες σε νερό βρύσης. Εναλλάκτική λύση είναι τα βούτυρα των ξηρών καρπών όπως το ταχίνι, το αμυγδαλοβούτυρο κτλ.
Να μουλιάζεις και τα όσπρια για 24-48 ώρες και στο διάστημα αυτό να κάνεις 5 αλλαγές νερού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τις λεκτίνες που είναι ερεθιστικές για το έντερο και τα κάνεις πιο εύπεπτα.
Τελος προτείνω την καθημερινή λήψη γαλακτοκομικών ζύμωσης όπως το κεφίρ και το παραδοσιακό γιαούρτι γιατί έχουν φιλικά βακτήρια προς το έντερο που ισορροπούν την κινητικότητά του.
Σε ότι αφορά την επούλωση, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα εξής:
L-γλουταμίνη σε μορφή σκόνης που είναι το σημαντικότερο επουλωτικό του εντερικού σωλήνα
Προβιοτικά ένζυμα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που θα βελτιώσουν το βακτηριακό περιβάλλον του εντέρου
Βιταμίνες Β, D3, E και Ω3 λιπαρά ως αντιοξειδωτικούς παράγοντες που λειτουργούν στοχευμένα στα κύτταρα του βλεννογόνου του εντέρου, τα θρέφουν και τους δίνουν ενέργεια για να επουλώσουν τις φλεγμονές.Για τη χρήση συμπληρωμάτων και τη δοσολογία συμβουλέψουν έναν ειδικό διατροφολόγο σε θέματα διατροφικής ιατρικής.
Φιλικά,
Σαρηπαναγιώτου Στέλλα
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity,
Diploma from European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.