Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΑΓΧΟΣ…. ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΞΟΥΜΕ

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα κτίριο… σε μία πολυκατοικία…. όπου χτυπάει υπερβολικά και συχνά ο συναγερμός, ίσως ακόμα και για περιπτώσεις που τελικά δεν χρειαζόταν. Το να ανεβοκατεβαίνετε συνεχώς τις σκάλες και να εκκενώνετε πολύ συχνά το κτίριο…. φυσικά σας κουράζει μακροπρόθεσμα και σωματικά…. αλλά συγχρόνως και ψυχικά, καθώς διακόπτει τη ροή της ζωής σας και σας γεμίζει μία αναστάτωση. Κάπως έτσι…. παρεμφερές συμβαίνει και με το άγχος… που μας προετοιμάζει υπερβολικά συχνά…. για τον υποτιθέμενο κίνδυνο, που τελικά εξαντλούμαστε.
Ενώ όμως το άγχος είναι ένας χρήσιμος προστατευτικός μηχανισμός, μπορεί: α) Να κινητοποιείται συχνότερα από το φυσιολογικό, επειδή ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς και εκτεθειμένοι σε στρεσογόνο περιβάλλον ή β) να ζούμε σε φυσιολογικό περιβάλλον αλλά από μόνοι μας κάθε τόσο να νομίζουμε ότι απειλούμαστε από κάτι.
Αυτή λοιπόν η υπερβολική κινητοποίηση του άγχους…. μας οδηγεί στο χρόνιο άγχος, το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα… η κοφτή αναπνοή μας οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση ή σε υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε ή και να νιώθουμε ληθαργικοί. Το κυκλοφορικό μας σύστημα… πλήττεται από το άγχος. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η στεναχώρια…. κάνει κακό στη καρδιά…. κι εγώ το ξέρω από πρώτο χέρι…. μιας κι έπαθα το έμφραγμα….! Το άγχος σίγουρα…. αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό το υπογράφω. Πριν όμως συμβούν βέβαια κάποιες σοβαρές παθήσεις, έχουν σίγουρα προηγηθεί κάποια προειδοποιητικά σημάδια τα οποία πρέπει να τα αντιληφθούμε όπως: πόνοι, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, αίσθηση παλμού, απορρύθμιση και υψηλές τιμές της αρτηριακής μας πίεσης.
Ποιες όμως είναι οι επιπτώσεις του άγχους στο μυοσκελετικό μας σύστημα;
Από μία διαρκή ένταση, οι μύες του σώματος μας κουράζονται και πιάνονται πολύ, καθώς συσσωρεύουν ενέργεια που τελικά δεν δαπανάται πουθενά. Πόνοι στον αυχένα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι …. πολλοί λένε ότι το άγχος συσσωρεύεται στη περιοχή του αυχένα και στο πάνω μέρος της πλάτης, ενώ οι μυοσκελετικοί πόνοι οξύνονται. Πολλές φορές μάλιστα οι «πιασμένοι» μύες προκαλούν και πονοκεφάλους. Μακροπρόθεσμα το άγχος επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου μας. Όταν είμαστε αγχωμένοι, κάνουμε το χειρότερο ύπνο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου δρα η λεγόμενη αυξητική ορμόνη, που έχει ως δουλειά της να επουλώσει τις πληγές και τα τραύματά μας και να βοηθήσει στην αναπλήρωση των κυττάρων μας και στο μεγάλωμα νυχιών, τριχών κλ.π. Αν κοιμόμαστε λίγο ή άσχημα, ο μυϊκός ιστός και άλλα σημεία του σώματος δεν επουλώνονται επαρκώς, με αποτέλεσμα άσχημη όψη, χρόνιους πόνους και διάφορα προβλήματα υγείας. Ο οργανισμός μας συνηθίζει στην υψηλή ένταση και δυσκολεύεται να χαλαρώσει αρκετά, ώστε να αποκοιμηθεί και να απολαύσει έναν ποιοτικό ύπνο.
Στη πράξη μάλιστα χρόνιου άγχους…. οφείλονται οι περισσότερες από τις διαταραχές του ύπνου, που είναι οι εξής: Αυπνία, Εφιάλτες, Τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός ή βρουξισμός), Νυχτερινός τρόμος (το να ξυπνάμε απότομα τρομαγμένοι, χωρίς όμως να θυμόμαστε κάποιοι κακό όνειρο), Υπνοβασία .
Πώς εμείς θα καταλάβουμε εάν πάσχουμε από κάποια διαταραχή του ύπνου;
Εάν απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις με ειλικρίνεια… ίσως να μάθουμε κάτι: Nιώθετε ευέξαπτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Έχετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας; Δυσκολεύεστε να μείνετε ξύπνιοι όταν στέκεστε ακίνητοι, όταν βλέπετε τηλεόραση, όταν παρακολουθείτε μια ομιλία ή όταν διαβάζετε; Nυστάζετε ή κουράζεστε εύκολα όταν οδηγείτε; Έχετε κάποια δυσκολία να συγκεντρωθείτε; Σας λένε συχνά ότι φαίνεστε κουρασμένοι; Αντιδράτε αργά; Δυσκολεύεστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας; Έχετε ανάγκη να κοιμάστε το μεσημέρι κάθε μέρα; Kαταναλώνετε (ή νιώθετε να χρειάζεστε) αρκετή καφεϊνη; Έχετε συχνά εφιάλτες; Τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας; Δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, ακόμα και αν είστε κουρασμένοι; Ξυπνάτε τη νύχτα τρομαγμένοι; Nιώθετε ότι έχετε καιρό να ξυπνήσετε ξεκούραστοι και χορτάτοι από ύπνο; Σας λένε ότι κάνετε ανήσυχο ύπνο;
Εάν λοιπόν απαντήσατε θετικά σε αρκετές από τις παραπάνω ερωτήσεις, θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε ένα ειδικό γιατρό. Όμως πριν φτάσετε στον ειδικό, σας έχω μία πολύ καλή πρόταση, που πραγματικά λειτουργεί και λειτουργεί καλά ώστε να τα βρείτε επιτέλους με τον εαυτό σας…. αρκεί να το ψάξετε λίγο πιο βαθιά…. μιας κι αυτό είναι και το πιο ανέξοδο Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε μία ηρεμία… με βαθιά χαλάρωση, να αποχτήσετε καλή διάθεση, χωρίς εθιστικές ή άλλες παρενέργειες, ούτε και άσχημες μυρωδιές, μ’ ένα συμπλήρωμα : Η βαλεριάνα, απλώς ηρεμεί τον άνθρωπο, τον εγκέφαλο και το νευρικό του σύστημα, ώστε να μπορεί να χαλαρώσει και έτσι να κοιμηθεί ήρεμα ή να ασχοληθεί με ότι χρειάζεται χωρίς περισπασμούς, νευρά, άγχος και υστερίες. Τέλος, βοηθάει σε σωρεία ακόμη προβλημάτων υγείας, όπως την αρθρίτιδα, την κολίτιδα, τον πονοκέφαλο, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, την εμμηνόπαυση, την υπερένταση, και είναι εκπληκτική και για τους πόνους της περιόδου.
Ευ ζην
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα