Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Άνθρωπος – Εγκέφαλος: Η εξέλιξη της ευφυΐας του Ανθρώπου σχετίζεται με την αύξηση παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο

20160831_brains-blood-flow300x340
Μελέτη στην οποία επικεφαλής είναι το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανατρέπει τη θεωρία ότι η εξέλιξη της ανθρώπινης ευφυΐας απλά συσχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου και υποστηρίζει ότι αυτή μάλλον συνδέεται στενότερα με την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο. Η διεθνής συνεργασία μεταξύ Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να γίνει όχι μόνο μεγαλύτερος, αλλά περισσότερο από ότι πιστεύονταν προηγουμένως ενεργητικά δαπανηρός και «διψασμένος» για αίμα.
Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πώς άλλαζε κατά τη διάρκεια του χρόνου η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο των προγόνων των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το μέγεθος δυο οπών στη βάση του κρανίου που επιτρέπουν τις αρτηρίες να περνούν προς τον εγκέφαλο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό της Royal Society, Open Science, επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την αύξηση στην ανθρώπινης ευφυΐας κατά τον εξελικτικό χρόνο.
«Το μέγεθος του εγκεφάλου έχει αυξηθεί περίπου 350% κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά βρήκαμε ότι η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξήθηκε στο εκπληκτικό 600%», είπε ο επικεφαλής της μελέτης ομότιμος καθηγητής Roger Seymour, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με τις ανάγκες του εγκεφάλου για να ικανοποιηθούν οι αυξανόμενες ενεργητικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που επέτρεψαν την ανάπτυξη της σύνθετης σκέψης και τη μάθηση. Για να επιτραπεί ο εγκέφαλός μας να είναι τόσο ευφυής, πρέπει να τροφοδοτείται σταθερά με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Όσο περισσότερο μεταβολικά ενεργός είναι ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται και έτσι η τροφοδοσία των αρτηριών είναι μεγαλύτερη. Οι οπές στα απολιθωμένα κρανία είναι ακριβείς εκτιμητές του μεγέθους των αρτηριών».

20160831_brain-and-blood-flow560
«Αρχαία απολιθώματα κρανίων από την Αφρική αποκαλύπτουν οπές από όπου πέρναγαν οι αρτηρίες που τροφοδοτούσαν τον εγκέφαλο», είπε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης Dr Edward Snelling, του Πανεπιστημίου του Witwatersrand. «Το μέγεθος αυτών των οπών δείχνει πως η ροή αίματος αυξήθηκε από τον πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια Αυστραλοπίθηκο μέχρι τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ένταση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, μέχρι τώρα, πιστεύονταν ότι χάνονταν με το θάνατο των προγόνων μας».
«Κατά την εξέλιξη, η πρόοδος της λειτουργίας του εγκεφάλου μας φαίνεται να σχετίζεται με τον πολύ χρόνο που μας χρειάζεται για να υπερβούμε την παιδική ηλικία. Συνδέεται, επίσης, με την συνεργασία της οικογένειας στο κυνήγι, την υπεράσπιση του εδάφους και τη φροντίδα των νέων μας», υποστηρίζει η Vanya Bosiocic, συγγραφέας επίσης της μελέτης, που είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Νότια Αφρική και να εργαστεί στην αρχαιότερη συλλογή κρανίων ανθρωπιδών συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα ανακαλυφθέντος Homo naledi. «Η εμφάνιση αυτών των χαρακτηριστικών φαίνεται να ακολουθεί πολύ καλά την αύξηση των αναγκών του εγκεφάλου για αίμα και ενέργεια».
Περισσότερα στη μελέτη (ελεύθερη): Fossil skulls reveal that blood flow rate to the brain increased faster than brain volume during human evolution. Royal Society Open Science
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα