Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Αναβλητικότητα

Πεφάνης Κωνσταντίνος - Ψυχολόγος
Αναβλητικότητα

Πόσες και πόσες φορές, έχουμε να κάνουμε διάφορα πράγματα και τα αναβάλουμε; Πόσες φορές, λέμε «άστο για αύριο» και τελικά αυτό το «αύριο» δεν έρχεται ποτέ;

Αυτή λοιπόν η συνήθεια να αναβάλουμε πράγματα που δεν θέλουμε να τα κάνουμε, λέγεται αναβλητικότητα.

Ως αναβλητικότητα μπορούμε να ορίσουμε την σκόπιμη καθυστέρηση στην έναρξη ή στην ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας σε βαθμό βίωσης συναισθημάτων υποκειμενικής δυσφορίας.

Προσοχή όμως! Πολλοί μπορούν αναβάλουν αλλά δεν είναι όλοι αναβλητικοί, ως αναβλητικούς μπορούμε να θεωρήσουμε όσους έχουν εντάξει την αναβολή διαφόρων εργασιών στην καθημερινότητα τους.


Το 1/5 των ενηλίκων τείνουν να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα τουPsychology Today, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυξημένο άγχος, μειωμένες επιδόσεις στα επαγγελματικά τους, τύψεις και αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.
Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 25 % είναι αναβλητικοί ανά τον κόσμο, και ολοένα μεγαλώνει!

Πολύ μεγάλα ποσοστά αναβλητικότητας έχουν παρατηρηθεί κυρίως σε φοιτητικούς πληθυσμούς με ποσοστά ως και 80 τοις εκατό!

Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει όμως; Γιατί πολλές φορές, ενώ θέλουμε να κάνουμε πράγματα, τα αναβάλουμε;

Κύριο πρόβλημα είναι η αυτοπεποίθηση που δεν νιώθει ένας άνθρωπος. Οι άνθρωποι με προβλήματα αυτοπεποίθησης είναι πολύ πιθανότερο να αναβάλουν συνεχώς τις όποιες εργασίες έχουν να κάνουν που τους δημιουργούν άγχος και για αυτό τον λόγο τις αποφεύγουν.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γονείς και οι φίλοι οι οποίοι μπορεί και άθελα τους να επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις σκέψεις μας, και να μας οδηγούν σε μια ανασφάλεια και σε ένα φόβο πως οτι και αν κάνουμε μπορεί να μας κριτικάρουν.

Επίσης πολλές φορές είμαστε τελειομανείς και θέλουμε με ότι καταπιανόμαστε να είμαστε τέλειοι, οπότε πολλές φορές περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούμε με μια υποχρέωση με αποτέλεσμα να δημιουργούμε όλο και πιο πολλά εμπόδια στον εαυτό μας, για την ολοκλήρωση της δουλειάς που έχουμε αναλάβει.

Πάντα όμως υπάρχουν λύσεις! Στην περίπτωση της αναβλητικότητας μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε σταδιακά το πρόβλημα αυτό.

Πολύ σημαντικό είναι να βάζουμε μικρούς και βραχυπρόθεσμούς στόχους, οι οποίοι μπορούν να ολοκληρωθούν σχετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να μας δώσουν την ικανοποίηση ότι πετύχαμε αυτό που θέλαμε.

Επίσης πρέπει να μερικές φορές να ανταμείβουμε τον εαυτό μας, όποτε ολοκληρώνουμε ένα στόχο! Έτσι, θα μάθουμε ότι όταν ολοκληρώσουμε μια εργασία, κάτι καλό προκύπτει από αυτό! 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αναβλητικότητα αποτελεί μία συνήθεια ακριβώς όπως είναι και όλες οι υπόλοιπες συνήθειες που έχουμε. Αυτό σημαίνει πως δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια.


simplylife
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα