Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

To προφυλακτικό δεν προστατεύει από αυτά τα ΣΜΝ

 To προφυλακτικό δεν προστατεύει από αυτά τα ΣΜΝ

Δεν είστε τύπος που παίζει με τη φωτιά. Εξοπλισμένες με τα προφυλακτικά, νιώθετε ασφαλής. Σωστά; 


Περίπου. «Τα προφυλακτικά δεν παρέχουν απόλυτη προστασία από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» τονίζει ο ουρολόγος Πέτρος Καρουζάκης. Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών «τα προφυλακτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν πρόκειται για τα ΣΜΝ που κολλούν και μέσω της δερματικής επαφής. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι ο έρπις των γεννητικών οργάνων και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται και για τον καρκίνο του τραχήλου».

Φαίνεται πως το προφυλακτικό δεν μπορεί να προστατεύσει παρά από τους ιούς που μεταδίδονται από το ανδρικό μόριο στο γυναικείο κόλπο και αντίστροφα. Για όλους τους άλλους, εκείνους που κολλούν με την επαφή του δέρματος της βουβωνικής χώρας με το εφηβαίο ή με την ανταλλαγή υγρών όπως το σάλιο, το προφυλακτικό δεν αρκεί.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως το προφυλακτικό είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος οφείλεται για το AIDS, αλλά και άλλων ΣΜΝ. «Περιορίζει τις πιθανότητες μόλυνσης αλλά δεν τις εξαλείφει πλήρως» τονίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής. «Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τα ΣΜΝ είναι η αποχή από το σεξ ή η δέσμευση σε μία μόνιμη, αμοιβαία μονογαμική σχέση».

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV)
 
Ο HPV μεταδίδεται με την επαφή δέρματος με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν υπάρχει μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε τμήμα του δέρματος στον άλλο οργανισμό. Το προφυλακτικό σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στην πρόληψη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. 
 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Φαίνεται πως δεν μπορούμε να προστατευθούμε από αυτόν τον ιό. Ωστόσο, το εμβόλιο,στοχεύει στους πιο επιθετικούς τύπους του ιού, αυτούς που προκαλούν τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, τον καρκίνο του τραχήλου και τα γεννητικά κονδυλώματα.

Έρπης των Γεννητικών Οργάνων
 
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το σεξ στη διάρκεια είτε της έξαρσης είτε της ύφεσης της ασθένειας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, πέρα από τη συνουσία, μπορεί να κολλήσει και με το στοματικό σεξ αλλά και με τη τριβή του δέρματος. Οι οδηγίες προς του φορείς είναι να μην έχουν κανενός είδους ερωτική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) μέχρι τα συμπτώματα της υποτροπής να εξαφανιστούν. Ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι όταν είναι «σιωπηλός» όταν δηλαδή δεν προκαλεί συμπτώματα στο φορέα του.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Το προφυλακτικό δεν αρκεί για να προστατεύσει τη μετάδοση αφού δεν μπορεί να καλύψει όλες τις προσβεβλημένες περιοχές. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει κάποια ιοστατικά φάρμακα στο φορέα, ακόμη κι αυτό όμως δεν είναι 100% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης.

Σύφιλη
 
Αν και η λοίμωξη της σύφιλης συνδέεται με ιστορικούς χρόνους, το βακτήριο αυτό γνωρίζει μία ραγδαία εξάπλωση μετά το 2000. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 50% εξαιτίας της μετάδοσής του κατά το ομοφυλοφιλικό σεξ των αντρών. Το χειρότερο είναι πως η σύφιλη συνδέεται άμεσα με τον ιό του AIDS, δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσής του. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή αλλά όχι απαραίτητα με τη συνουσία. Τα βακτήρια περνούν από το δέρμα ή το βλεννογόνο (γεννητικά όργανα, πρωκτός, στόμα) στο δέρμα ή το βλενογόνο του παρτενέρ. Χρειάζεται οπωσδήποτε επαφή σώμα με σώμα καθώς τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν ζουν έξω από αυτό.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Να αποφύγουμε την επαφή με το δέρμα και τις εκκρίσεις ενός ανθρώπου που είναι μολυσμένος. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε καθώς η μετάδοση συνήθως από φορείς που δεν έχουν εμφανείς πληγές. Κατά συνέπεια, το μονογαμικό σεξ με έναν επίσης μονογαμικό εραστή είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Αιδοιόφθειρες
 
Αν και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία, οι ψείρες του αιδοίου είναι μία αληθινά δυσάρεστη εμπειρία. Πρόκειται για μικρά έντομα που ζουν μέσα στο τριχωτό της ήβης, μπορεί όμως περιστασιακά να βρεθούν και σε άλλα τριχωτά σημεία του σώματος όπως τα μαλλιά ή οι μασχάλες. Μεταδίδονται μέσω της επαφής με τη μολυσμένη περιοχή. Ωστόσο, δύσκολα ζουν μακριά από το σώμα, σε μέρη όπως τα σεντόνια ή οι τουαλέτες.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε; Αποφεύγουμε το σεξ με εραστές που είναι μολυσμένοι. Αν «την πατήσουμε», ο γιατρός θα μας συστήσει αντιφθειρικό σαπούνι και λοσιόν. 
 
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα