Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες της Άνοιξης




Την ώρα της αναγέννησης της φύσης,  εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από αναπνευστική αλλεργία, δηλαδή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άσθμα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία λόγω κρίσεως αλλεργικού βρογχικού άσθματος. 
Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες; πως αντιμετωπίζονται; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Γράφει ο Νικόλαος Τσαπτσίνος
Αλλεργιολόγος
Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μόνο τον κίνδυνο εισαγωγής στα νοσοκομεία αλλά και την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων, διότι η αναπνευστική αλλεργία αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της γης.
             
Ειδικότερα όσον αφορά τους πάσχοντες από ρινίτιδα, το ποσοστό πλησιάζει μέχρι το 25% του πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 4 υποφέρει από το μπούκωμα της μύτης με τις συνέπειες της ιγμορίτιδος ή της ωτίτιδος κλπ. Όσον αφορά το άσθμα πάσχει ένα 10% του γενικού πληθυσμού, πολλές φορές με επικίνδυνες κρίσεις και τελευταία με αύξηση των θανάτων από άσθμα παρ΄ότι υπάρχουν πολλά και καλύτερα φάρμακα. Θέλω να επισημάνω και την αύξηση που έχουμε στις αλλεργικές καταστάσεις που αφορούν τα παιδιά. Δηλαδή τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των αλλεργιών, λόγω του τρόπου ζωής μας, των συνθηκών του περιβάλλοντος, δηλαδή της μόλυνσης από τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια κλπ.
            Θα κάνω μία ταχεία αναδρομή στις αλλεργικές νόσους :
1)      Η αναπνευστική αλλεργία, δηλαδή η ρινίτις, επιπεφυκίτις και το άσθμα με τα οποία θα ασχοληθούμε σήμερα περισσότερο λόγω της ανοίξεως που έρχεται και των σοβαρότερων προβλημάτων που παρουσιάζονται.
2)      Η τροφική αλλεργία, η οποία αφορά περισσότερο την παιδική ηλικία.
3)      Η δερματική αλλεργία, δηλαδή το εξωγενές έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής από το οποίο πάσχουν πιο πολύ οι γυναίκες (ένα παράδειγμα δερματίτιδος έχουμε στα ψεύτικα κοσμήματα, απασχολεί το 20% των γυναικών)
4)      Η φαρμακευτική αλλεργία που τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται τα περιστατικά και πολλάκις είναι και θανατηφόρα (πχ. στις αντιβιώσεις, στα παυσίπονα…)
5)      Η πιο σπάνια αλλά πιο επικίνδυνος αναφυλαξία στα τσιμπήματα των εντόμων (σφήκες και μέλισσα).
6)      Η αντίδραση στα φυσικά αίτια όπως η κνίδωση στο κρύο, η χολινεργική κνίδωση στη ζέστη, η αλλεργία στο νερό, στη πίεση του δέρματος, στον ήλιο (φωτοαλλεργία ή φωτοευαισθησία).
  Όταν αναφέρουμε αλλεργική ρινίτιδα τι σημαίνει αυτό;
 Σημαίνει ότι ο πάσχων υποφέρει από έντονο συνάχι, φτέρνισμα, μπούκωμα μύτης και φαγούρα. Συγχρόνως μπορεί να έχει ενοχλήματα και φαγούρα στον ουρανίσκο, στα αυτιά και πολλές φορές συνυπάρχει με επιπεφυκίτιδα, δηλαδή ερεθισμό και κοκκίνισμα των βλεννογόνων των ματιών, φαγούρα, δάκρυσμα και πρήξιμο στα βλέφαρα. Σκεφτείτε ποια είναι η ποιότητα της ζωής των, όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν από το μπούκωμα της μύτης το βράδυ, ή όταν είναι στην εργασία τους και συνεχώς φτερνίζονται.
Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, ενίοτε έχουμε σαν συνέπεια την ιγμορίτιδα, την ωτίτιδα, τους πολύποδες κ.ο.κ. Μπορεί να συνυπάρχει και άσθμα, που είναι και η βαρύτερη συνέπεια αυτής της αλλεργίας.
Τι είναι λοιπόν το άσθμα;
Είναι η απόφραξη των αεραγωγών, που σαν συνέπεια έχει τον βήχα, την δύσπνοια, τον συριγμό και το βράσιμο (γατάκια), την απόχρεμψη (κυρίως λευκά πτύελα) που μπορεί να αποβεί και μοιραία για τον ασθενή. Συνήθως οι ασθενείς μας αρχίζουν με ρινίτιδα και μετά από μερικά χρόνια έχουν και άσθμα, για αυτό τον λόγο χρειάζεται και η έγκαιρη διάγνωση και ανεύρεση του αιτίου. Βεβαίως τα συμπτώματα ποικίλουν αναλόγως και των ποσοτήτων αλλεργιογόνων του αέρα, της υγρασίας, της έντασης των ανέμων, της ηλιοφάνειας ακόμη και της ίδιας της ημέρας, δηλαδή έχουμε αύξηση γύρεων το πρωί και το απόγευμα. 
Έτσι λοιπόν ο ασθενής μας πρώτα απ’όλα διαγιγνώσκεται η ασθένεια του , μετά γίνονται οι ειδικές αλλεργικές δοκιμασίες (skin prick test ή Rast) και ανευρίσκεται το ή τα αίτια και μετά αρχίζει η σωστή θεραπεία, αφού δεν μπορεί να αποφύγει το αλλεργιογόνο. Εδώ θέλω να τονίσω το απλό της δοκιμασίας των test και το ασφαλές και σχεδόν βέβαιο αποτέλεσμα στα χέρια του ειδικού γιατρού.
   Και τώρα τίθεται το ερώτημα και ποια θεραπεία τώρα ακολουθούμε;
Η καλύτερη είναι η αποφυγή του αιτίου, τούτο όμως είναι δύσκολο στην περίπτωση της αναπνευστικής αλλεργίας. Γι’αυτό λοιπόν έχουμε:
1)      Την συμπτωματική θεραπεία με γρήγορη αλλά προσωρινή ανακούφιση με τα αντιισταμινικά χάπια, σιρόπια, τα βρογχοδιασταλτικά spray, τα κορτιζονούχα spray και χάπια.
2)      Τα προληπτικά αντιαλλεργικά spray για μακροχρόνια χρήση.
3)      Νεότερα φάρμακα που δρουν στα λευκοτριένια.
4)    Η ειδική ενέσιμος θεραπεία με το Omalizumab.
5)       Η πλέον ριζική και αιτιολογική θεραπεία είναι η ανοσοθεραπεία η οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνεται. Τι σημαίνει ανοσοθεραπεία ή ειδική απευαισθητοποίηση ;
Σημαίνει ότι αφού έχουμε βρει το αίτιο της ρινίτιδος ή του άσθματος εισάγεται ενέσημο  ή  per  os   (από το στόμα) το ειδικό αλλεργιογόνο και ο οργανισμός αντιδρά με την παρασκευή των ειδικών αντισωμάτων με επακόλουθο την κλινική βελτίωση των ασθενών. Η κλασική ανοσοθεραπεία είναι η ενέσιμος, είναι μακροχρόνια θεραπεία με σημαντική βελτίωση και η νεώτερη είναι η υπογλώσσια με σταγόνες ή δισκία με πολύ καλά αποτελέσματα. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ασθενής και όχι μόνο η ασθένεια, που σημαίνει ποικιλία θεραπευτικών αποτελεσμάτων, γι’αυτό  πρέπει ο γιατρός να αποφασίζει για τον συγκεκριμμένο ασθενή την συγκεκριμένη θεραπεία και καμία θεραπεία δεν είναι τέλεια.
Νικόλαος Τσαπτσίνος
Αλλεργιολόγος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα