Ο τάφος καθορίζεται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών
Νοέμβριος 30, 2014. (Блиц)
Για να καθορισθεί επακριβώς, ποιος θάφτηκε κάτω από λόγο Καστά στην Αμφίπολη, των Σερρών, στη Βόρεια Ελλάδα, πρέπει η αρχαιολογική έρευνα να περατωθεί, αλλά δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γράφει σήμερα το βουλγαρικό ‘Μπλιτς’.
Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, το Σάββατο, όπου παρουσίασε στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των ανασκαφών της περιόδου 2012-2014.
Ο τάφος στην Αμφίπολη ορίζεται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δεκαετιών- το ταφικό συγκρότημα έχει διάμετρο 158, 4 μέτρων, το οποίο περιβάλλεται από ένα μαρμάρινο τείχος μήκους 497 μέτρων και ο τάφος παρουσίασε ψηφιδωτά, γλυπτά σφιγγών και Καρυάτιδες.
Οι ανασκαφές είχαν αρχίσει από το 2012, αλλά από τον Αύγουστο, όταν κατέστη σαφές πόσος μεγάλο είναι το ταφικό μνημείο, προσέλκυσε την προσοχή ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Η παρουσίαση, σχετικά με την ανασκαφή είχε τεράστιο ενδιαφέρον- η αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν γεμάτη και η συζήτηση συνεχίσθηκε επί 4 με 5 ώρες, αν και αρχικά η μορφή της συνάντησης ήταν η πρόταση ερωτημάτων στους αρχαιολόγους.
Η κα Περιστέρη έδωσε γενικές απαντήσεις και κυρίως απέφυγε ιδιαιτερότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές απόψεις, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων της.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί η άποψη, ότι ενδέχεται στον τάφο να θάφτηκε ο Αλέξανδρος ο Μέγας.
Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους τάφους στην Ελλάδα. Χτίσθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλεξάνδρου Γ’ της Μακεδονίας και στο εσωτερικό μπορεί να έχουν ταφεί μέλη της οικογένειά του ή κάποιος από τους στρατηγούς του.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν σκελετό που παραδόθηκε σε ανθρωπολόγους για να τον μελετήσουν.
Βρέθηκαν νομίσματα τριών περιόδων με τη μορφή του Αλεξάνδρου.
«Από τον Δ’ αιώνα μέχρι τον Β΄ αιώνα π.Χ. καθώς και του Γ΄ αιώνα μ.Χ.».
Προηγουμένως, υπήρξαν εικασίες ότι ο νεκρός δεν ήταν ταριχευμένος, κάτι το οποίο δήλωνε ότι δεν ήταν ο τάφος του Αλεξάνδρου του Μεγάλου, αφού η σωρός, βάσει των ιστορικών κειμένων, είχε μεταφερθεί στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα, πάντως, με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, η μελέτη του αναβρεθέντος σκελετού, ακόμη, δεν έχει αρχίσει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.