Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το πιστεύω

SuccessKey

Το κλειδί που κρατάει τους περισσότερους από εμάς κολλημένους στο stress των κύκλων της σκέψης, των συναισθημάτων, της δράσης και του αποτελέσματος είναι το πιστεύω που κυριαρχεί γενικά στον σημερινό κόσμο
΄΄ Δεν είναι δικό μου είναι δικό τους! Δεν είμαι εγώ που με κάνω να νοιώθω έτσι, είναι αυτοί που με κάνουν να νοιώθω έτσι΄΄.

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Δεν είναι αυτοί, αλλά εγώ! Με άλλα λόγια δεν είναι το γεγονός, το άλλο άτομο, η προθεσμία, η κατάσταση του κόσμου κλπ που ΄΄δημιουργούν΄΄ το stress σας , είναι το πώς ανταποκρίνεστε σ αυτά. Και ο τρόπος που ανταποκρίνεστε είναι 100% η υπευθυνότητά σας.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα συστατικά της ανταπόκρισής σας, οι σκέψεις, τα λόγια, τα συναισθήματα και οι πράξεις είναι 100% δική σας δημιουργία.. Μερικοί άνθρωποι μισούν την ιδέα και λένε, ΄΄ Είναι φυσικό να αναστατώνομαι και να θυμώνω, είναι φυσικό να νοιώθω φόβο και να είμαι ευέξαπτος , είναι φυσικό να νοιώθω θλίψη και απογοήτευση. Γι αυτό είτε κρέμονται από το ΄΄stress΄΄ τους, ή υποσυνείδητα αποφεύγουν να αλλάξουν αυτά που πιθανά είναι οι συνήθειες της ζωής τους. Άλλοι τους αρέσει αυτή την ιδέα και την αγκαλιάζουν σαν ένα μέσον να κάνουν κάτι για το stress τους. Που σημαίνει ότι μπορούν να ελευθερώσουν τον εαυτό από την οδύνη του stress. Αυτοί βλέπουν μια καινούργια και βαθύτερη ελευθερία στο μέλλον. Η πιο κοινή μορφή stress είναι όταν οι άλλοι ή ο κόσμος δεν κάνουν αυτό που θέλουμε, ή κάνουν αυτό που δεν θέλουμε. Η απογοήτευση και ο θυμός που νοιώθουμε μπορεί να γυρίσει πίσω σαν πιστεύω που μαθαίνουμε από τους γονείς και τους δάσκαλους, ότι ο κόσμος θα πρέπει να χορεύει στον ρυθμό μας, ή το πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να ελέγξουμε κλπ τους άλλους ανθρώπους και τα γεγονότα. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ΄΄ φορείς΄΄ αυτής της πίστης, η οποία έχει γίνει σαν μια σταθερή υποσυνείδητη ΄΄κλίση΄΄ .
Αυτή διαμορφώνει την άποψή μας για τα γεγονότα και τους ανθρώπους ότι είναι αρνητικά όταν δεν κάνουν αυτό που θέλουμε. Και αυτό δημιουργεί αρνητικές σκέψεις. Και ο απλούστερος ορισμός του stress για ένα ανθρώπινο ον είναι η ΄΄ αρνητική σκέψη΄΄. Που μετά πυροδοτεί τα συναισθήματα που νοιώθουμε και την στάση και την συμπεριφορά που ακολουθούν ανάλογα..
Πριν οτιδήποτε να μπορέσει ν αλλάξει προς το καλλίτερο, πριν να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας για την ελευθέρωση από το stress/ οδύνη πρέπει να καταρρίψουμε το πιστεύω μας είναι αυτοί όχι εγώ και να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια ότι είμαι εγώ και όχι εκείνοι….απόλυτα σε κάθε κατάσταση…..χωρίς προσδοκία..
Μετά έρχεται η απαραίτητη εργασία της αλλαγής του πιστεύω ότι μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους και τα γεγονότα το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί με την συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι το ένα και μοναδικό πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε στη ζωή σας είναι μόνο η ζωή σας. Μόνο μετά μπορείτε να σταματήσετε την απογοήτευση , η οποία είναι ο θυμός, όταν οι άλλοι δεν κάνουν αυτό που θέλετε Μόνο τότε θα μπορείτε να αποδεχτείτε αντί να εναντιωθείτε.
Εκείνη είναι η στιγμή που σταματάτε να προσπαθείτε να ελέγχετε κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσατε να ελέγξετε. Η στιγμή που θα μπορούσε να ονομαστεί ένα είδος φώτισης! Μετά μπορείτε να αποδεχτείτε τους ανθρώπους ιδιαίτερα όπως και αν είναι και τη ζωή γενικότερα. Και όπως πολλοί φωτισμένοι γονείς και managers θα σας πουν εκείνη είναι η στιγμή που έχετε το μέγιστο της επιρροής ( όχι έλεγχο). Και σε τι στηρίζεται η επιτυχία της ζωής κάποιου;
Πως θα μάθετε να επηρεάζετε εκείνους που είναι γύρω σας. Προσπαθήστε να ελέγξετε τους άλλους και μακροπρόθεσμα, θα χάσετε την επιρροή σας Τα αισθήματα του stress, τα οποία είναι πάντα συναισθήματα, ( τα οποία νοιώθουμε) πάντα έχουν τις ρίζες τους στα πιστεύω μας, Κάποιοι πιστεύουν φανερά βαθύτερα και άλλοι περισσότερο δυνατά από άλλους.
Για παράδειγμα κάποιοι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι ένα μαύρο και επικίνδυνο μέρος ( εύκολο να το συνταυτίσετε αν διαβάζετε πολλές εφημερίδες) θα θεωρείτε τα γεγονότα και τους ανθρώπους σαν απειλή έτσι που θα σκέπτεστε σχετικά με τα γεγονότα και γι αυτό θα νοιώθετε αρνητικά (φόβο, θυμό).
Αν από την άλλη πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι ένας περιπετειώδης παιχνιδότοπος θα ερμηνεύετε όλες τις καταστάσεις σαν ευκαιρία να παίξετε. Οι σκέψεις και τα αισθήματά σας θα είναι πάντα θετικά και θα σας εξυψώνουν δεν θα σας ρίχνουν. Αν πιστεύετε ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι βλάκες πιθανά θα δημιουργείτε αρνητικές σκέψεις και αισθήματα γι αυτούς, που σημαίνει ότι αυτά θα τριγυρνάν στη συνειδητότητά σας. Μετά θα είστε εκείνοι που θα νοιώθετε συνέχεια αρνητικά κλπ stress στις σχέσεις σας με εκείνο το άτομο. Και έτσι αν θέλετε να ελευθερωθείτε από το stress ελευθερωθείτε από τα στρεσογόνα πιστεύω σας.
Αυτό είναι βέβαια πιο εύκολο να το λέμε απ το να το κάνουμε επειδή τα περισσότερα απ τα πιστεύω μας είναι βαθύτερα από την καθημερινή μας επίγνωση. Χρειάζεται να ξεφυτρώσουμε αυτά τα πιστεύω από το υποσυνείδητό μας έτσι που να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται ν αλλάξουμε. Αυτό είναι το πρακτικό όφελος που μπορούμε να πάρουμε από κάποιου είδους στοχασμό ή διαλογισμό.
Στη διάρκεια τέτοιων ήρεμων στιγμών κατεβάζουμε την γραμμή ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο λίγο χαμηλότερα και πετάγεται το πιστεύω που είχαμε ξεχάσει ότι πιστεύαμε και για αυτό ποτέ δεν μας προκάλεσε. Και όταν δούμε ποια πιστεύω ολοφάνερα δημιουργούν stress μπορούμε να τα αλλάξουμε. Αυτή η διαδικασία μερικές φορές αναφέρεται σαν Αναγνωριστική Θεραπεία Συμπεριφοράς. Είναι χρήσιμη και δουλεύει και πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να την χρησιμοποιούν για να αλλάξουν το αυτοδημιουργούμενο stress τους. Αλλά είναι ένας μακρύς δρόμος επειδή υπάρχουν τόσα πολλά πιστεύω μέσα μας τα οποία έχουμε διδαχθεί και προσωπικό σύστημα πιστεύω. Υπάρχει ένας πιο σύντομος δρόμος. Είναι ο ΄΄πνευματικός΄΄ δρόμος. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα ερευνήσουμε και θα περιγράψουμε την ουσία αυτού του σύντομου δρόμου
Ερώτηση : Ποια είναι η παρούσα κατάσταση/ σχέση στη ζωή σας σήμερα που πυροδοτεί (δεν δημιουργεί) το stress σας;
Στοχασμός : Για λίγα λεπτά δέστε αν μπορείτε να έχετε την επίγνωση των πιστεύω σας που έχετε δημιουργήσει γύρω από την κατάσταση/ άτομο που πυροδοτούν το stress σας πχ. Τις αρνητικές σας σκέψεις και αισθήματα.
Δράση : Η δράση αρχίζει με την αλλαγή των πιστεύω και των απόψεών σας σχετικά με την κατάσταση/ άτομο. Σημειώστε τις καινούργιε απόψεις/ πιστεύω σας για την ελευθέρωση από το stress. Μετά δώστε λίγα λεπτά για να οραματισθείτε την καινούργια σας συμπεριφορά την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε εκείνο το άτομο/ κατάσταση.
Φανή Καρποζήλου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα