Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τέσσερις χημικές ερωτικές ιδιοσυγκρασίες: Σε ποια ανήκεις και με ποια ταιριάζεις;



Όλοι αναρωτιόμαστε γιατί η προσωπικότητά μας άλλους τους γοητεύει και άλλους τους απωθεί. Μήπως η έλξη και η απώθηση είναι θέμα χημείας του οργανισμού; Οι απαντήσεις έρχονται από μια Αμερικανίδα καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, η οποία χρόνια τώρα εξετάζει τον έρωτα και τις ανθρώπινες συμπεριφορές από τη… χημική τους πλευρά. Οι μακροχρόνιες μελέτες της σε χιλιάδες ζευγάρια την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι καθένας μας ανήκει σε μια διαφορετική χημική ιδιοσυγκρασία, που είτε έλκεται είτε απωθείται από κάποια άλλη.

Τέσσερα χημικά μας διαμορφώνουν;

Σύμφωνα λοιπόν με την Helen Fisher, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέα των βιβλίων «Why Him? Why Her? : Finding Real Love by Understanding Your Personality Type» και «Why Him? Why Her?: How to Find and Keep Lasting Love», η προσωπικότητα και η ερωτική συμπεριφορά ενός ατόμου καθορίζονται από τις νευροχημικές ουσίες του εγκεφάλου, αλλά και τις ορμόνες που κυκλοφορούν μέσα στο σώμα του. Η ερευνήτρια του έρωτα, όπως αποκαλείται, πιστεύει ότι τέσσερις βασικές χημικές ουσίες του οργανισμού μας (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, τεστοστερόνη και οιστρογόνα) διαμορφώνουν τις εξής τέσσερις χημικές προσωπικότητες (κάθε προσωπικότητα περιλαμβάνει άντρες και γυναίκες):

Ο εξερευνητής

Είναι ο τύπος που ξεχειλίζει από ντοπαμίνη, ουσία που συνδέεται με την ενεργητικότητα, την αϋπνία, την ευφορία και την απόλαυση. Είναι ριψοκίνδυνος, παρορμητικός και αναζητά την καινοτομία. Του αρέσει να ανακαλύπτει νέους τόπους, ανθρώπους και ιδέες. Είναι έξυπνος, δημιουργικός, φιλήδονος, ανεξάρτητος, αυτόνομος και απρόβλεπτος. Διαθέτει χιούμορ, αντιπαθεί την ρουτίνα και τους τύπους και δε διστάζει να συγκρουστεί με το κατεστημένο.

Ο κτίστης

Σε αυτόν τον τύπο περισσεύει η σεροτονίνη, ουσία που ηρεμεί το σώμα, γαληνεύει το μυαλό και βοηθάει στον έλεγχο του θυμού και της παρορμητικότητας. Ο κτίστης είναι ήρεμος, ισορροπημένος και κοινωνικός. Αγαπάει την ασφάλεια, την τάξη και τους κανόνες και πιστεύει στο καθήκον. Είναι μεθοδικός, υπομονετικός και λεπτολόγος και μαθαίνει από τα λάθη του. Δε βαριέται εύκολα, είναι σταθερός στις απόψεις του, αξιόπιστος και πιστός σε ηθικούς κανόνες: γι’ αυτό είναι και δημοφιλής.

Ο διευθυντής

Εδώ μιλάει η τεστοστερόνη. Με τη λεγόμενη ανδρική ορμόνη να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο σώμα του (ή το σώμα της, αφού κυλά επίσης στον γυναικείο οργανισμό), αυτός ο τύπος είναι γεννημένος να διοικεί. Αποφασιστικός, φιλόδοξος, τολμηρός και ανταγωνιστικός, στοχεύει πάντα στην κορυφή. Έχει γρήγορο μυαλό και τετράγωνη λογική, αλλά επίσης είναι ικανός να πάρει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, έστω και αν δεν είναι αρεστές σε όλους. Είναι ευθύς στον χαρακτήρα, σε σημείο που να θεωρείται από κάποιους αγενής.

Ο διαπραγματευτής

Η χαρά των οιστρογόνων. Όσοι και όσες τα έχουν σε υψηλά επίπεδα στο σώμα τους (διότι δεν είναι αποκλειστικά θηλυκές ορμόνες), έχουν ανεπτυγμένη διαίσθηση και φαντασία. Είναι τρυφεροί, εκφραστικοί, παθιασμένοι και επικοινωνούν βαθιά με τους ανθρώπους. Κατά βάση είναι εσωστρεφείς, αναλύουν διαρκώς τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ συχνά είναι χαμένοι μέσα στις σκέψεις τους. Πριν πάρουν μια απόφαση, ζυγίζουν πολλές παραμέτρους – έτσι καθυστερούν να δράσουν.

Ποιοι ταιριάζουν;

Πώς ταιριάζουν ερωτικά αυτοί οι τέσσερις τύποι μεταξύ τους; Η εμπειρία της Fisher έχει δείξει ότι άτομα στα οποία κυριαρχούν η ντοπαμίνη ή η σεροτονίνη συνήθως διαλέγουν συντρόφους που τους μοιάζουν (οι εξερευνητές έλκονται από εξερευνητές και οι κτίστες από άλλους κτίστες). Όμως όσοι καθοδηγούνται από τις ορμόνες τους (τεστοστερόνη και οιστρογόνα) συχνά αναζητούν το αντίθετό τους: Οι διευθυντές ερωτεύονται διαπραγματευτές και το αντίστροφο. Δύσκολες θεωρούνται οι σχέσεις μεταξύ εξερευνητών και διευθυντών ή κτιστών με διαπραγματευτές. Όπως έδειξαν οι έρευνες, τα ζευγάρια που τα… τσουγκρίζουν πιο γρήγορα είναι εκείνα των εξερευνητών, ενώ ο μακροχρόνιος έρωτας βρίσκει τους εκπροσώπους του στα ζευγάρια που αποτελούνται από δυο κτίστες.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα