Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Θα ξεμείνουμε από λιβάνι;


Η Γη κινδυνεύει να ξεμείνει από λιβάνι. Σύμφωνα με το BBC, η παραγωγή της μοναδικής αρωματικής ουσίας που είναι έντονα συνδεδεμένη με θρησκευτικές και θεραπευτικές χρήσεις (για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της) και αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι, απειλείται σοβαρά, αφού τα δέντρα από τα οποία παράγεται πεθαίνουν με σταθερό ρυθμό.

Το αρωματικό δάκρυ των δέντρων

Η προέλευση του λιβανιού ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστή: Το αρωματικό με τις πλούσιες ιδιότητες προέρχεται από την κολλώδη ρητίνη των δέντρων του γένους Boswellia, που καλλιεργείται μόνο στο Ομάν, την Υεμένη, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Ινδία. Έμπειροι καλλιεργητές συλλέγουν τις (γαλακτώδεις αρχικά και κατόπιν σκουρόχρωμες) σταγόνες που προβάλλουν σαν κόμποι ρετσινιού μέσα από τη σάρκα του δέντρου, αφού χαράξουν τον φλοιό του.

Το ύψος των δέντρων δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα και συναντάται σε απότομες, βραχώδεις περιοχές. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να δώσει έως και 3 κιλά ρετσινιού, το οποίο στη συνέχεια θα περάσει από πολλά στάδια κατεργασίας και ζυμώματος με αρώματα μέχρι να πάρει την τελική μορφή του μοσχοθυμιάματος.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής οικολόγος Frans Bongers από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Wageningen, η παραγωγή της πολύτιμης ρητίνης τείνει να μειωθεί κατά το ήμισυ τα επόμενα 15 χρόνια, αφού σημαντικός πληθυσμός των δασών ή κόβεται για να αντικατασταθεί με γεωργικά φυτά ή προσφέρεται ως βοσκή των ζώων, ενώ την ίδια στιγμή πυρκαγιές καίνε τα δέντρα και σκαθάρια κατατρώγουν το φλοιό τους χωρίς προοπτική ανανέωσης.

Στην ιστορία της γέννησης του Ιησού το λιβάνι ήταν ένα από τα δώρα που πρόσφεραν οι τρεις Μάγοι στο Θείο Βρέφος, για να τιμήσουν τον Βασιλέα των Βασιλέων. Απαραίτητο στην παρασκευή του θυμιάματος, χρησιμοποιήθηκε σε ανάμιξη με άλλα αρωματικά έλαια από τους αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Αιγύπτιους, Φοίνικες, Ασσύριους και Βαβυλώνιους για τις θρησκευτικές τους τελετές. Λέγεται ακόμα ότι έχουν καεί τόνοι λιβανιού για τη δόξα τόσο του βαβυλώνιου θεού Βάαλ όσο και του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Ο καπνός της καύσης του λιβανιού θεωρείται ότι μεταφέρει τις προσευχές στα θεϊκά αυτιά. Ιστορικές πηγές εκτιμούν ότι παράγεται εδώ και 9.000 χρόνια αποτελώντας αντικείμενο σφοδρής εμπορικής διαμάχης ανά τους αιώνες. Όσο για τη σύγχρονη κοσμετολογία, έλαια μπάνιου ή αρώματα σώματος και χώρου με αιθέρια έλαια λιβανιού και μύρου (σμύρνας) γίνονται κατά καιρούς ανάρπαστα.

Όπως αναφέρει η Pharmaceutical Journal, το λιβάνι εθεωρείτο στην αρχαία Αίγυπτο ότι είναι ο ιδρώτας των θεών. Σήμερα πιστεύεται ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, o Ιρακινός ανοσιολόγος Mahmoud Suhail επισημαίνει ότι υπάρχει κάποιος παράγοντας στην αρωματική ρητίνη που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να πεθαίνουν. Στόχος των επιστημόνων είναι να απομονωθεί αυτός ο παράγοντας από το λιβάνι (αφού κάποια από τα 17 δραστικά συστατικά του είναι αλλεργιογόνα), ούτως ώστε να αποτελέσει το κλειδί για την αντικαρκινική θεραπεία του αύριο.

Οι έρευνες του δόκτορα Hsueh-Kung Lin από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα έδειξαν επίσης ότι το λιβάνι θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία κατά του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, αφού το αιθέριο έλαιό του σταμάτησε την ανάπτυξη των όγκων και τους εξάλειψε. Άλλες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξαν ακόμα ότι το εκχύλισμά του καταπραΰνει σημαντικά τους πόνους της χρόνιας οστεοαρθρίτιδας επιβραδύνοντας τις σχετικές βλάβες. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα