Στην Κινέζικη ιατρική, η εποχή της άνοιξης συνδέεται με το στοιχείο του ξύλου, το οποίο συσχετίζεται με το ήπαρ. Είναι τυχαίο που τόσοι πολιτισμοί συνιστούν νηστείες και αποτοξινωτικά πρωτόκολλα αυτή την εποχή; Όχι βέβαια! Ας δούμε ποια είναι τα καλύτερα βότανα για αυτή την εποχή.
1. Γαϊδουράγκαθο
Είναι γνωστό για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες, αλλά και για την ηπατοπροστατευτική του δράση (σε όλο το φάσμα των ηπατικών διαταραχών). Πάρτε το βότανο σε έγχυμα ή έτοιμες κάψουλες. Το ενεργό συστατικό είναι οι σπόροι, συγκεκριμένα η ουσία σιλυμαρίνη.
2. Ταραξάκο
Άλλο ένα εξαιρετικό βότανο για το ήπαρ. Καθαρίζει το αίμα (όπως άλλωστε όλα τα πικρά χόρτα) και ενισχύει την ηπατική λειτουργία. Συνδυάζεται άριστα με το γαϊδουράγκαθο, σε αφεψήματα. Το τμήμα του φυτού που εμφανίζει ηπατοπροστατευτική – αποτοξινωτική δράση, είναι η ρίζα. Τα υπέργεια στελέχη του φυτού έχουν διουρητικές και υπακτικές ιδιότητες.
3. Αγκινάρα
Ποιος είπε ότι χρήσιμες είναι μόνο οι καρδιές της; Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τα κοτσάνια της. Ιδίως τα φύλλα είναι πλούσια σε κυναρίνη – ουσία η οποία μειώνει τη χοληστερόλη, ενισχύει την πέψη (χολαγωγό) και ελαττώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και αρτηριοσκλήρυνση. Η κυναρίνη διαλύεται ικανοποιητικά στο νερό, γι’ αυτό το αφέψημα αποτελεί καλή μέθοδο πρόσληψής της. Για να μη σας πω ότι μπορούμε να φτιάξουμε και λικέρ αγκινάρας – όπως το Cynar, που παρασκευάζεται από την εταιρεία που διαθέτει το Campari! Το τσάι αγκινάρας είναι δημοφιλές στο Βιετνάμ.
4. Γεντιανή
Η ρίζα της γεντιανής αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε διάφορα χωνευτικά απεριτίφ, ακόμα και σε ανθρακούχα! Αποτελεί κορυφαίο χολαγωγό βότανο. Η γεύση της ενδείκνυται μόνο για τους γενναίους (για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: δεν πίνεται με τίποτα)! Αλλά η πικρή γεύση οφείλεται στα εξαιρετικά συστατικά της, που είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό…
5. Κουρκουμάς
Λίγα βότανα είναι τόσο πολύτιμα, όσο ο κουρκουμάς (συγκεκριμένα το είδος Curcuma longa). To ενεργό συστατικό του (κουρκουμίνη) λαμβάνεται από τη ρίζα. Καθαρίζει το αίμα και ενισχύει τις ηπατικές λειτουργίες, ενώ αποτελεί εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Τρεχόντως διεξαγάγονται πολλές έρευνες γύρω από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Η κουρκουμίνη απορροφιέται καλύτερα όταν συνδυάζεται με πιπερίνη (το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού), γι’ αυτό λάβετε τα μέτρα σας…
Ορισμένα από τα παραπάνω βότανα (συγκεκριμένα η γεντιανή και το ταραξάκο) είναι ενεργειακά «κρύα» βότανα. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να μη χορηγούνται σε άτομα με πεπτικές διαταραχές, διότι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.
Καλή ανανέωση!
Ελευθερία Μαντζώρου, (c) 2014.
Η Ελευθερία Μαντζώρου είναι καθηγήτρια μάλαξης και βοτανοθεραπείας.
Πηγή: Flow – Wellness and Training
enorasis.edu
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.