Εκείνος νομίζει ότι κάνει τις δουλειές που του αναλογούν ενώ εκείνη τον παρακαλάει να αλλάξει. Γιατί οι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν παλέψει τα τελευταία χρόνια για τα δικαιώματά τους, συνεχίζουν να κρατάνε σχεδόν μόνιμα, την ηλεκτρική σκούπα;
Ο Χάρης, μπαμπάς μιας μπέμπας μόλις 2 μηνών, κάνει την αποστείρωση στα μπιμπερό του της. «Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που η κουβέντα πάει στις δουλειές του σπιτιού, τότε αποστειρώνω τα μπουκάλια» λέει με ειλικρίνεια ο Χάρης. Η γυναίκα του όμως, λέει κάτι που επίσης δεν είναι ψέμα.
Η αποστείρωση είναι να βάλει κανείς 3-4 μπουκάλια στον αποστειρωτή, να ανάψει το κουμπί και μόλις τελειώσει να τα βγάλει. Ουσιαστικά δηλαδή ο αποστειρωτής κάνει τη δουλειά. «Αυτό δεν ισχύει, αδειάζω και τα καλαθάκια στο σπίτι» λέει ο Χάρης. Τα καλαθάκια και τα μπουκάλια λοιπόν.
Μερικές φορές η Άννα, η γυναίκα του, κάθεται και του λέει μία προς μία τις δουλειές που κάνει όλη μέρα με το μωρό στο σπίτι ώστε ο Χάρης να μην νομίζει ότι –τις 10 ώρες που λείπει-τα μόνα πράγματα που γίνονται είναι τα μπουκάλια και τα καλαθάκια οπότε εκείνη βλέπει όλη μέρα Desperate Housewives. Αλλά ο Χάρης φυσικά δεν βλέπει τίποτα απ’ όλα αυτά.
«Αγαπώ τον άντρα μου» λέει η Άννα. «Είναι καλός, υπομονετικός, αστείος, αλλά ειλικρινά εύχομαι να έκλεινε το καπάκι της οδοντόκρεμας καμιά φορά. Αλλά αν του πείς τίποτα, εκείνος ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ, επικαλείται ότι εκείνος δουλεύει ενώ εγώ, είμαι διακοπές στη Χαβάη, δηλαδή σπίτι με το μωρό. Δεν καταλαβαίνει ότι και αυτό που κάνω εγώ είναι δουλειά για να μην πω, δυο δουλειές. Όποιος κάθεται σπίτι του αυτόματα θεωρείται ότι κάθεται και γενικώς!».
Τελειώνουν ποτέ οι δουλειές για μια γυναίκα; Είναι αλήθεια.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ESRC) κατέδειξε ότι οι γυναίκες στη Βρετανία, κάνουν το 1/3 των οικιακών δουλειών ακόμη κι αν είναι εργαζόμενες (στην Ελλάδα παίζει να είναι τα 4/3!). Παρ’ όλο δηλαδή που οι γυναίκες περιμένουν ισότητα στην εργασία, στη Βρετανία κάνουν το 70% των εργασιών στο σπίτι. 8 στις 10 γυναίκες κάνουν περισσότερες δουλειές από τους άντρες ενώ 1 στους 10 άντρες κάνουν όσες δουλειές κάνει και η γυναίκα τους.
Η ερευνήτρια Sarah Butt εξηγεί «Φαίνεται ότι η άνιση κατανομή των εργασιών μέσα στο σπίτι, φέρνει ένταση στις σχέσεις, είτε γιατί η γυναίκα δέχεται τις δουλειές ως αποκλειστικά δική της υποχρέωση ακόμη κι αν είναι δυσαρεστημένη με αυτό ή επειδή ο άντρας νιώθει ενοχές επειδή βαθιά μέσα του αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερες».
Ο Αμερικανός συγγραφέας Stephen Marche, με ένα πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times το οποίο ξεσήκωσε θύελλα γυναικείων αντιδράσεων, λέει ότι δεν είναι οι άντρες που πρέπει να κάνουν περισσότερες δουλειές αλλά οι γυναίκες που πρέπει να κάνουν λιγότερες, περιγράφοντας την απαίτηση των γυναικών για πιο ενεργή συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού, ως εκδήλωση της αρρενωπής τους πλευράς.
Επιπλέον, λέει ότι η σημερινή γυναίκα προτιμάει να κάνει σεξ με τον υδραυλικό που ήρθε να φτιάξει τη βρύση παρά με τον άντρα της, που βάζει σκούπα. Βέβαια αυτό που δεν μας λέει ο Stephen Marche, είναι τι σπίτι θα είναι αυτό αν ο ένας κάνει λίγες δουλειές και ο άλλος λιγότερες, ούτε τι γίνεται όταν ο άντρας προτιμάει αντίστοιχα, να κάνει σεξ με τη κοπελίτσα που γνώρισε στο μπάρ, επειδή βλέπει τη γυναίκα του συνέχεια χωμένη στο νεροχύτη και δεν του κάνει κέφι….
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού για την εργασία και την οικογένεια, Dalia Ben-Galim, σύμφωνα με μια μελέτη επάνω στις οικιακές δουλειές που έκανε το 2012, λέει «Τα ζευγάρια είναι συνήθως ισότιμα, μέχρι που έρχεται στη ζωή τους το παιδί».
Εξηγεί επίσης ότι η γυναίκα που σταματάει για ένα διάστημα τη δουλειά της προκειμένου να μείνει στο σπίτι με το παιδί, συνήθως τιμωρείται μέσω του μισθού της «Πολλές γυναίκες καταλήγουν να παίρνουν λιγότερα χρήματα ή να εργάζονται σε πιο χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, όταν επιστρέφουν μετά την άδεια μητρότητας, στην αγορά εργασίας. Αυτό προκαλεί και όλα τα ψυχολογικά όρια στο σπίτι όταν το θέμα έρχεται στο ποιος κάνει τι.
Οι γυναίκες συνήθως νιώθουν ενοχές για την απουσία τους από το σπίτι-άρα και από την ανατροφή του παιδιού-και αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού, μαζί με τις όποιες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις».
Επιπλέον, επισημαίνει ότι από τότε που ορίστηκε και άδεια πατρότητας, τα αγόρια που γεννήθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ψήφιση νόμου κατέληξαν να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι ως ενήλικες, απ’ ότι τα αγόρια που γεννήθηκαν πρίν ισχύσει η άδεια πατρότητας. Αυτό μας δείχνει πόσο και πώς το πατρικό πρότυπο, επηρεάζει ένα αγόρι που βλέπει τον πατέρα του να κάνει δουλειές στο σπίτι.
«Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα είναι η κύρια πηγή εισοδήματος στο σπίτι και όμως, συνεχίζουν να κάνουν τα περισσότερα πράγματα μέσα στο σπίτι συν τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων της οικογένειας» λέει. Πράγματι, εκτός από τις πρακτικές δουλειές, η γυναίκα καλείται να εκπληρώσει και τις «συναισθηματικές».
Η γυναίκα είναι αυτή που θα οργανώσει τη βάφτιση ή το πάρτυ γενεθλίων, που θα κλείσει δωμάτιο για τις διακοπές, που θα τηλεφωνήσει στους φίλους για χρόνια πολλά, που θα πάρει τον παιδίατρο να κλείσει ραντεβού πιθανότατα επειδή είναι ο μόνος γονέας που ξέρει το τηλέφωνο του παιδιάτρου!
Ένα απόγευμα που ο Χάρης ήρθε στο σπίτι από τη δουλειά, ρώτησε την Άννα εάν είχα στεγνώσει τα ρούχα τη στιγμή που η απλώστρα βρισκόταν δίπλα του «Άρχισα να ουρλιάζω ότι-ήμαρτον-η απλώστρα ήταν δίπλα του, ας άπλωνε το χεράκι του να δει μόνος του, έλεος!!». Η Άννα ,και κάθε Άννα, αγαπάει την οικογένειά της, αλλά στιγμές σαν αυτή, τη βγάζουν εκτός εαυτού.
Γιατί για να γίνει ένα σπίτι, δεν χρειάζονται μόνο δύο αλλά σίγουρα χρειάζεται και να γίνουν περισσότερα πράγματα από το να αποστειρώνεις μπουκάλια βρε αγάπη μου!
singleparent
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.