ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΣΕΛΙΔΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΝΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΡΑΓΚΝΙΝΤΟΥΡ ΑΡΝΑΤΟΝΤΙΡ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .
Η ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 6 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ/ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΔΑΝΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ/ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ/ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ/ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ/ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
ΑΡΧΙΚΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΡΕΥΚΙΑΒΙΚ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΤΕ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ.
ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΤΟ 2008 ΤΟ ΒΔ ΠΕΡΑΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΑ, ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΕΝΑ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
ΒΑΣΕΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 90 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ , ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ 5 ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AEGISΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΕΝΩ Η ΜΟΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΕΝΤΑΞΗ 13 ΝΕΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2007 Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΠΑΡΕΝΤΣ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΛΑΒΙΚ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΤΟ 2006, ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 68 ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.
Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΛΟΥ, ΕΝΩ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ FSB ΕΧΕΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Η ΟΤΑΒΑ ΑΡΧΙΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ. ΗΔΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 500 ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕNANISIVIK KAI RESOLUTE BAY. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.
Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2009, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΝΤΣ/ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ/ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ/ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
Η ΔΑΝΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. 57.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΩΣ ΛΙΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΤΕΛΟΣ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.
ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ-ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΒΙΟΥ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ/Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ/ΕΝΑ ΑΡΚΤΙΚΟ-ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΛΠ.
Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗ-ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΙΟΔΩΝ.
ΤΕΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2009 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΖΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ 3 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.