Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Χωρισμός και αναποφασιστικότητα


Μήπως ανήκετε και σεις στις γυναίκες που συνεχώς φαίνονται αποφασισμένες να διαλύσουν τη σχέση ή τον γάμο τους τους τη μια μέρα, μαζεύουν βιαστικά σε μια βαλίτσα τα προσωπικά τους αντικείμενα και την άλλη μέρα επιστρέφουν με το κεφάλι κατεβασμένο και με ένα μεγάλο αίτημα συγγνώμης;
Καθόλου σπάνια αυτή η συμπεριφορά, γένους θηλυκού δυστυχώς, δείχνει τις πιο πολλές φορές γυναίκα αναποφάσιστη, ανασφαλή και συγχισμένη, που παίρνει βιαστικές αποφάσεις πάνω στον θυμό της, ενώ δεν έχει μετρήσει καλά τις δυνάμεις και τις αντοχές της.
Πάρα πολλές φορές συναντούμε αυτό τον τύπο γυναίκας , που δείχνει αποφασισμένη να διαλύσει τη σχέση της, για διάφορους, πολλές φορές, σοβαρούς λόγους.
Τί συμβαίνει λοιπόν και, ενώ φαίνεται να υπάρχει απόφαση, καταλήγουν να διστάζουν , ακόμα και να τρέμουν μπροστά στην προοπτική της μοναξιάς;

Τις περισσότερες φορές, πίσω από το ατέλειωτο πήγαινε- έλα κρύβονται διάφοροι φόβοι για τις αλλαγές και το άγνωστο που θα προκύψουν, ακόμα και για τις πιο απλές συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξουν. Η απόφαση του χωρισμού χρειάζεται μια βαθύτερη επεξεργασία, ικανή να ενισχύσει τις ψυχικές αντοχές, έτσι, ώστε να βρει την δύναμη να προχωρήσει και να μη μετανιώσει την άλλη μέρα, θεωρώντας τον ασυγχώρητο λάθος. Μια τέτοια αποτυχία είναι πλήγμα στον εγωισμό και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, που βλέπει να παγώνει μπροστά στην προοπτική της οριστικής διάλυσης της σχέσης.
Η βαθύτερη επεξεργασία της απόφασης σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η συνειδητοποίηση ότι μετά τον χωρισμό, θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο δύσκολης προσαρμογής σε μια νέα κατάσταση ζωής. Αυτή η μετάβαση σημαίνει:
Αλλαγή του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Οι κοινές παρέες και οι κοινοί φίλοι συνήθως εξαφανίζονται, διαλέγοντας ή να απομακρυνθούν εντελώς για ένα διάστημα ή να παραμείνουν με έναν από τους δυο. Μια τέτοια προοπτική απώλειας του φιλικού περιβάλλοντος δημιουργεί δισταγμούς, που αναστέλλουν την απόφαση χωρισμού, όσο σοβαροί και να είναι οι λόγοι του. Η πιθανότητα, επίσης, να υπάρξει αλλαγή κατοικίας για τον ένα ή και για τους δυο, επειδή προτιμούν να απομακρυνθούν από την περιοχή, που έζησαν μαζί , είναι ένας σοβαρός λόγος για να υπάρξουν αναστολές στην απόφαση χωρισμού.
Η στάση των συγγενών
Η υγεία των συνήθως ηλικωμένων γονιών, τα στερεότυπα και η ντροπή που θα νιώσουν από ένα διαζύγιο του παιδιού τους, οι «υποδείξεις» των λοιπών συγγενών για την διατήρηση της οικογένειας κάτω από οποιοδήποτε κόστος, λειτουργεί κατασταλτικά και αυξάνει την αναποφασιστικότητα.
Αλλαγή των οικονομικών συνθηκών
Στην εποχή μας, εργάζονται και οι δυο σύντροφοι, γεγονός που διευκολύνει οικονομικά τη ζωή τους και το μοίρασμα των εξόδων. Ενας χωρισμός σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του και εξολοκλήρου τον εξοπλισμό ενός δεύτερου νοικοκυριού και τις πάγιες μηνιαίες δαπάνες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με μειωμένες αποδοχές και συχνά την ανεργία του ενός ή και των δυο συντρόφων, η επιδίωξη ενός διαζυγίου χάριν της προσωπικής ηρεμίας φαντάζει ως πολυτέλεια.
Αλλαγή της συναισθηματικής και ερωτικής ζωής
Χωρισμός σημαίνει μοναξιά για ένα χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι φοβούνται ότι το διάστημα αυτό θα είναι πολύ μεγάλο ή ότι μπορεί να διαρκέσει και για πάντα, αν δε βρεθεί στο μέλλον ο κατάλληλος σύντροφος. Αν και αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια, δεν παύει να δημιουργεί άγχος και αναστολή της απόφασης.Και στην ερωτική ζωή, επίσης, θα υπάρξει ένα διάστημα στέρησης και ανησυχίας για το μέλλον.
Φόβος της μοναξιάς και φόβος για το άγνωστο μέλλον
Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται ότι θα μείνουν για πάντα μόνες. Αυτό δεν είναι αληθινό. Αντίθετα, η περίοδος αποδιοργάνωσης περνά σχεδόν πάντα και πολύ σπάνια μια γυναίκα δεν ξαναφτιάχνει τη ζωή της.
Τελικά ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι αυτά τα στάδια τα αντιμετωπίζουν όλοι και όλες που θέλουν να χωρίσουν. Αν πραγματικά ο χωρισμός είναι η μοναδική λύση, τότε χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για να αποδιοργανωθεί η προηγούμενη κοινή ζωή και να αναδιοργανωθεί ο καθένας χωριστά, δείχνοντας σθένος και αντοχή στις δυσκολίες που θα προκύψουν. Διαφορετικά, την μια μέρα θα χωρίζουν και την άλλη θα είναι πάλι μαζί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την ζωή τους.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα