Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι top 10 ταξιδιωτικοί μύθοι – Μην το τρως το παραμύθι!


10-travel-mythsΤώρα που έγινες κοσμοπολίτης, πώς γίνεται να πιστεύεις ακόμα αυτές τις μπαρούφες;
Τα ταξίδια έχουν γίνει πλέον πανεύκολα -και οικονομικότερα από ποτέ- και οι αποδράσεις σου στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Κι αυτά είναι καλά νέα! Με τις αερογραμμές και τα σύγχρονα συστήματα ταχείας μεταφοράς ο κόσμος έγινε μικρότερος και πολύ πιο προσιτός
Ωστόσο, φαίνεται πως ο φόβος για το άγνωστο παραμένει.
Όπως και παλιότερα, οι ιστορίες για τα μακρινά τα μέρη είναι συνήθως διαστρεβλωμένες, υπερβολικές και -ως έναν βαθμό- κατασκευασμένες. Οι «μισές» αυτές αλήθειες και οι μύθοι που τις συνοδεύουν είναι το απαραίτητο αλατοπίπερο κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας! Πώς αλλιώς θα φανεί εξωτικό, μυστηριακό και περιπετειώδες το ταξιδάκι σου; Κι όταν γενικευτούν οι περιπέτειές σου στη μακρινή Ινδία, έχουμε έναν καλοστημένο μύθο για μια χώρα άγνωστη. Σαν τις διηγήσεις του Marco Polo δηλαδή για τους σκυλοκέφαλους ιθαγενείς…
Απ’ όλους πάντως τους ταξιδιωτικούς μύθους που φιγουράρουν κατά καιρούς, αυτοί οι 10 είναι οι διαπρεπέστεροι! Κάποιοι έχουν ένα μικρό έρεισμα στην αλήθεια αλλά διαστρεβλώνονται από υπερβολές, άλλοι πάλι είναι απλές βλακείες. Απόλαυσε (και μάθε)…

10-travel-myths-cellphone
Νο 10 – Το κινητό σου θα ρίξει το αεροπλάνο
Εξηγούμαστε: η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της πτήσης απαγορεύτηκε ήδη από τις αρχές του 1990, τότε που ο όρος «κινητά» φάνταζε παράλογος! Ο λόγος ήταν η πεποίθηση ότι τα κινητά θα αλληλεπιδρούσαν με τα όργανα του κυβερνήτη, προκαλώντας ατυχήματα. Και ενώ η απαγόρευση χρήσης ισχύει ακόμα, ήδη από το 2006 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γι’ αυτό και υπάρχουν πλέον αεροπορικές που επιτρέπουν την περιορισμένη χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όχι όμως στην προσγείωση και την απογείωση! Μύθος; Πλέον ναι…
10-travel-myths-street-food
Νο 9 – Τα χάπια για την ελονοσία σε απαλλάσσουν από τον κίνδυνο
Ως μια από τις πιο επίμονες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία -ακόμα και σήμερα 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της νόσου-, είναι πράγματι αδιανόητο ότι νιώθεις ασφαλής με το εμβολιάκι ή το χαπάκι! Τα περισσότερα φάρμακα για την ελονοσία είναι από 85-99% αποτελεσματικά, γεγονός που δεν εγγυάται την απόλυτη προστασία. Τα κουνούπια άλλωστε δεν τσιμπάνε επιλεκτικά! Γι’ αυτό μη βασίζεσαι ολοκληρωτικά στα χάπια και μην πιστεύεις ότι διέφυγες τον κίνδυνο, καθώς η ελονοσία είναι ιδιαίτερα καλή στο να αναπτύσσει αντοχές στις θεραπευτικές αγωγές.
10-travel-myths-duty-free
Νο 8 – Οι νομισματικές ισοτιμίες είναι καλύτερες στη χώρα σου
Υποθέτεις δηλαδή ότι το να αλλάξεις συνάλλαγμα στην Ελλάδα πριν το ταξίδι σου είναι το καλύτερο deal που μπορείς να κάνεις. Αυτό ωστόσο δεν είναι αληθές, αφού θα σε «δαγκώσουν» με κακές συναλλαγματικές ισοτιμίες, άσε που πρέπει να πληρώσεις και προμήθεια από πάνω! Ο καλύτερος τρόπος για να μη χάνεις συνάλλαγμα είναι συνήθως μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών ή με χρήση της πιστωτικής σου, καθώς δεν χρεώνεσαι προμήθειες όταν τη χρησιμοποιείς στο εξωτερικό. Αυτό θα σου δώσει πιο ανταγωνιστικές ισοτιμίες και θα εγγυηθεί τη μακροημέρευση του ταξιδιωτικού σου budget.
10-travel-myths-tickets-592x445
Νο 7 – Η έγκαιρη κράτηση εισιτηρίου θα σου εξοικονομήσει χρήματα
Πρόκειται για μύθο που έχει μια βάση αλήθειας, αφού συνήθως πετυχαίνεις καλύτερες τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια όταν τα κλείνεις αρκετό καιρό πριν παρά την τελευταία στιγμή. Ωστόσο αν είσαι διατεθειμένος να περιμένεις, έχεις την ευελιξία να αλλάξεις προορισμό και τον χρόνο να παρακολουθείς το πράγμα από κοντά, είναι πολύ πιθανό να βρεις μια εκπληκτική ευκαιρία την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή! Οι αεροπορικές επιδιώκουν να είναι τιγκαρισμένες οι πτήσεις τους και βγάζουν σε προσφορά τα αδιάθετα εισιτήρια. Εντάξει, μιλάμε για ρίσκο και θα χρειαστείς ενδεχομένως και λίγη τύχη, ωστόσο η πεποίθηση ότι η πρόωρη κράτηση εισιτηρίου είναι οικονομικότερη δεν ισχύει προκαταβολικά!
10-travel-myths-haggling1
Νο 6 – Πρέπει να κάνεις παζάρια στο εξωτερικό
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προορισμοί και κουλτούρες όπου το παζάρεμα είναι καλοδεχούμενο. Είναι επίσης αληθές ότι πολλοί τετραπλασιάζουν τις τιμές στη θέα του τουρίστα για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος σου όσο περισσότερο γίνεται. Ωστόσο, επισκέπτεσαι τις χώρες αυτές από θέση νομισματικής ισχύος και οι διαφορές στις τιμές που συναντάς μεταφράζονται σε υποδιαιρέσεις του ευρώ! Αξίζει το μακροσκελές και εξαντλητικό παζάρι για να κερδίσεις 50 λεπτά; Ναι, για τέτοιες διαφορές μιλάμε στο νόμισμά σου! Ξέροντας από πάνω πόση διαφορά κάνει το μισό αυτό ευρώ στο εισόδημα του μικροπωλητή; Κοντολογίς, επειδή μπορείς να κάνεις παζάρια δεν σημαίνει κιόλας ότι πρέπει.
Νο 5 – Θα σε ξαφρίσουν στο εξωτερικό
Πρόκειται φυσικά για γκράντε μύθο! Όχι βέβαια επειδή δεν μπορεί να συμβεί, αλλά γιατί πιστεύεις ακράδαντα ότι είναι πιθανότερο να σου κλέψουν το πορτοφόλι στο εξωτερικό παρά στην πόλη σου! Η πραγματικότητα είναι ωστόσο διαφορετική, αφού είναι πολύ πιθανό η χώρα προορισμού να έχει σημαντικά χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας από την Ελλάδα. Η διαστρεβλωμένη αυτή πρόσληψη του εγκλήματος εναπόκειται στην πεποίθησή σου ότι στο εξωτερικό είσαι πιο ευάλωτος, γι’ αυτό και είσαι ο Νο 1 στόχος των γηγενών πορτοφολάδων. Αν αυτό ισχύει, είναι γιατί τείνεις να είσαι απρόσεχτος όταν θαυμάζεις μια νέα πόλη κι όχι γιατί είσαι κινούμενος στόχος. Προσέχοντας ωστόσο το ίδιο όπως και στη χώρα σου, θα σε κάνει να μη διατρέχεις έξτρα κίνδυνο…
10-travel-myths-jetlag
Νο 4 – Το jet lag προκαλείται από έλλειψη ύπνου
Κλασικός ταξιδιωτικός μύθος που λέει ότι όταν ταξιδεύεις μεγάλες αποστάσεις με αεροπλάνο και δεν παίρνεις έναν υπνάκο, τότε θα υποφέρεις από jet lag! Δεν φταίει δηλαδή το γεγονός ότι αλλάζεις αστραπιαία ζώνες ώρας και διαλύεις το βιολογικό σου ρολόι, όχι, φταίει μόνο το ότι δεν κατάφερες να αποκοιμηθείς γλυκά. Το jet lag, για να τελειώνουμε, έχει να κάνει με το βιολογικό σου ρολόι και τη ρύθμιση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού σου. Ο μηχανισμός αυτός είναι που επηρεάζεται από το ηλιακό φως και τις ζώνες ώρας και σίγουρα ο ύπνος δεν πρόκειται να βοηθήσει! Και μια συμβουλή: η επίδραση του jet lag είναι μεγαλύτερη όταν ταξιδεύεις ανατολικά, και συντομεύεται έτσι η μέρα, παρά όταν κινείσαι σε δυτικούς προορισμούς.
10-travel-myths-money-bag-662x445
Νο 3 – Η ξενάγηση διαλύει την αυθεντική τουριστική εμπειρία
Είναι γνωστό ότι για κάποιους το να επισκεφτούν ένα αξιοθέατο με ξεναγό είναι ανάθεμα! Το κάνει να φαίνεται «τουριστικό» και επιφανειακό, ενώ το να είσαι ανεξάρτητος εγγυάται την απόλυτη και αυθεντική πρόσληψη του μέρους. Ο ξεναγός ωστόσο κάνει το ακριβώς αντίθετο: εμπλουτίζει την όλη εμπειρία με γνώσεις και πληροφορίες, στις οποίες δεν θα είχες αλλιώς πρόσβαση παρά αν ξεσήκωνες όλους τους τουριστικούς οδηγούς! Μια οργανωμένη ξενάγηση θα σου αποκαλύψει μέρη και εικόνες που ενδεχομένως θα έχανες την πρώτη αυτή φορά που επισκέπτεσαι τον άγνωστο τόπο. Καλή η ανεξαρτησία, καλό και το ψάξιμο, μαζί σου, αλλά ας μη δαιμονίζουμε κιόλας τους ξεναγούς. Κάποια υπηρεσία θα παρέχουν κι αυτοί…
Νο 2 – Αγγλικά μιλάνε παντού
Η ανάπτυξη μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που κυριαρχείται από αγγλόφωνες χώρες βοήθησε σίγουρα στη διάχυση της αγγλικής στα πέρατα του κόσμου, ωστόσο μην το δένεις και κόμπο! Είναι αναμφίβολα η πλέον «διεθνής» γλώσσα, αλλά πρόκειται για ταξιδιωτικό μύθο ότι παντού μιλάνε αγγλικά. Κι αυτό γιατί είναι πολλές οι χώρες που είτε έχουν έλλειψη σε εκπαιδευτικές υποδομές της αγγλικής είτε -αντιθέτως- διαθέτουν ισχυρές γλώσσες και τέτοια εθνική ταυτότητα που μειώνει τη διάχυση των αγγλικών. Θες και νούμερα; Περί τα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταλαβαίνουν αγγλικά (τσάτρα-πάτρα) -αριθμός πράγματι εντυπωσιακός-, ωστόσο μπροστά στα 7 δισ. του πλανήτη μας είναι μόνο ένα καλό ποσοστό…
Inside-Airplane-593x445
Νο 1 – Τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής είναι φτηνότερα
Είπαμε προηγουμένως ότι η πρόωρη κράτηση εισιτηρίου δεν είναι πάντα η φτηνότερη λύση αφού πολλές φορές τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής είναι σε προσφορά, ωστόσο το να το πιστεύεις αυτό ακράδαντα και να το προτείνεις ως ταξιδιωτική συμπεριφορά πρόκειται για τον μεγαλύτερο μύθο! Ναι, όταν η αεροπορική προσπαθεί να γεμίσει μια πτήση, μπορεί να βρεις καταπληκτικές προσφορές. Είναι όμως το ακριβώς αντίθετο που συμβαίνει συνήθως, όταν μάλιστα ο προορισμός είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής: όσο περισσότερο αργείς να κλείσεις εισιτήριο, τόσο πιο ακριβά θα το πληρώσεις! Πρόκειται για το απλούστερο σενάριο προσφοράς και ζήτησης: όσο λιγότερες κενές θέσεις μένουν, τόσο πιο πολύ χρεώνει η αεροπορική το μαγικό χαρτάκι επιβίβασης, ξέροντας ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος της να βρεθούν οι απελπισμένοι που πρέπει να επιβιβαστούν οπωσδήποτε στη συγκεκριμένη πτήση.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα