Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Κόντρες για τα σκήπτρα της γραφής


Για κάποιους δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικές ασύνδετες μεταξύ τους γρατσουνιές στην επιφάνεια μιας πέτρας. Τυχαίες δημιουργίες, με άλλα λόγια, χωρίς καμία ιστορική αξία. Για άλλους, πάλι, και συγκεκριμένα για τους αρχαιολόγους που υποστηρίζουν ότι αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες χαρακιές είναι η πρώτη προσπάθεια γραφής στα κινεζικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο επιφανειακά.

Αν πρόκειται για γραφή, αλλάζουν σημαντικά τα ιστορικά δεδομένα, καθώς οι Κινέζοι φαίνεται πως την επινόησαν σχεδόν ταυτόχρονα με τους Σουμερίους στη Μεσοποταμία, στους οποίους θεωρούσαμε ότι ανήκει η αποκλειστική πατρότητά της.

Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ούτε οι Κινέζοι συμφωνούν μεταξύ τους για την ανακάλυψη: οι απόψεις των κινέζων αρχαιολόγων διχάζονται αφού δεν μπορούν να αποδείξουν - προς το παρόν τουλάχιστον - εάν οι αρχαίες επιγραφές που ανακαλύφθηκαν ύστερα από ανασκαφές στην περιοχή Ζετζιάνγκ της Ανατολικής Κίνας είναι απλά αφηρημένα σύμβολα ή η πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης της κινεζικής γλώσσας.

Ηλικίας περίπου 5.000 ετών, οι αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν σκαλισμένες πάνω σε θραύσματα κεραμικών δοχείων και πέτρινων τσεκουριών συμβολίζουν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, «την αρχαιότερη καταγραφή κινεζικών χαρακτήρων στην Ιστορία». Ερευνητής μάλιστα από το αρχαιολογικό ινστιτούτο της περιοχής, ο οποίος ανακάλυψε τις επιγραφές κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποίησε στην περιοχή από το 2003 έως το 2006, δήλωσε πεπεισμένος για τη σημαντικότητα των επιγραφών στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα τα ίδια και τα ίδια χτυπήματα. Αυτό υποδεικνύει πως έβαζαν τη μια λέξη δίπλα από την άλλη προκειμένου να φτιάξουν μια πρόταση».

Την άποψή του ωστόσο φαίνεται πως δεν ενστερνίζεται στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα της Κίνας. Ο Λιου Χάο, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης, κρατάει αποστάσεις απ' όσα υποστηρίζουν οι συνάδελφοί του τονίζοντας πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν τελικά συμπεράσματα. «Πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να θεωρήσουμε αυτά τα χτυπήματα δείγμα γραφής με την αυστηρή έννοια του όρου. Και αυτό γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας επαρκή εργαλεία ώστε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο».

Τον σκεπτικισμό του για τα ευρήματα και τις θεωρίες που δημιουργούνται γύρω από αυτά εξέφρασε και ο Χου Χονγκ, ερευνητής αρχαιολόγος από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. «Ακόμα και αν δεχτούμε πως αυτά τα σημάδια είναι χαρακτήρες από τους οποίους προέκυψαν τα σημερινά ιδεογράμματα, είναι σημεία μιας αρχαίας ασιατικής χώρας πολύ πριν δημιουργηθεί η Κίνα». Μέχρι στιγμής, πάντως, η αρχαιότερη ευρέως αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα καταγραφή κινεζικών χαρακτήρων χρονολογείται πριν από 3.600 χρόνια, στις απαρχές της περιόδου της δυναστείας Σανγκ.

Πηγή: Γεωργία Γεωργακαράκου, "Τα Νέα"

ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα