Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Η μνήμη σας και η ενίσχυση της.

                                  


Η μνήμη σας, για να σας εξυπηρετεί χρειάζεται φροντίδα και εξάσκηση.
Όπως το υπόλοιπο σώμα χρειάζεται τακτική άσκηση για να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως ο αθλητής πρέπει να προπονείται για να μπορεί το σώμα του να ανταποκρίνεται στις δύσκολες στιγμές, έτσι και η μνήμη χρειάζεται τη δική της ιδιαίτερη προπόνηση για να σας προσφέρει τις πολύτιμες καθημερινές υπηρεσίες της.
Υπάρχει τρόπος να εκγυμνάζετε τη μνήμη σας με τρόπο τέτοιο που να την έχετε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να αποδίδει το περισσότερο που μπορεί για σας;
Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που όταν τα κάνετε, αυξάνετε ουσιαστικά την απόδοση της μνήμης σας. Ταυτόχρονα, συντηρείτε και έτσι δραστηριοποιείτε συνεχώς τα νευρικά κυκλώματα των κέντρων του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη μνήμη.

Σίγουρα η ποιότητα της μνήμης ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται μόνο από την εκπαίδευση που είχε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και τους μαθησιακούς ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που τον επηρέασαν στη ζωή του. Υπάρχει και η γενετική κληρονομική συνιστώσα που παίζει ρόλο.
Ανεξάρτητα από τους παράγοντες που επηρέασαν διαχρονικά, την ανάπτυξη και εξέλιξη της δικής σας μνήμης, είναι ακόμα στο χέρι σας να υιοθετήσετε μια σειρά από συμπεριφορές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να μεγιστοποιούν τις δυνατότητες της μνήμης σας.
Ποτέ μη σταματάτε να μαθαίνετε
Αναζητείστε θέματα που σας ενδιαφέρουν πραγματικά και ασχοληθείτε με την εκμάθηση νέων δεδομένων και εξελίξεων για αυτά. Εάν γίνεται, μπορείτε να συμμετέχετε σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος, σε τάξεις ή σειρές μαθημάτων έτσι ώστε να έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά με εσάς ενδιαφέροντα.
Το διάβασμα, η παρακολούθηση διαλέξεων, προγραμμάτων, ποιοτικών εκπομπών πληροφόρησης και εκμάθησης στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο διαδικτυο, είναι πηγές συνεχούς αγωγής του εγκεφάλου σας με ωφέλιμα αποτελέσματα. Και μην ξεχνάτε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία σας τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχετε από τέτοιες δραστηριότητες.
Καλλιεργείστε τις κοινωνικές και οικογενειακές σας σχέσεις
Ο άνθρωπος έχει έμφυτη την κοινωνικότητα. Όσο πιο κοινωνικοί είσαστε, τόσο πιο καλά είναι για τον εγκέφαλο σας. Η απομόνωση βλάπτει πολλά συστήματα του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος και η καρδία σας, έχουν πολλά να κερδίζουν από καλές οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορείτε να γίνετε εθελοντής προσφέροντας βοήθεια εκεί που η κοινότητα σας έχει ανάγκη ή ακόμη να συμμετέχετε σε κάποιο οργανωμένο σύνολο που αρμόζει στα δικά σας ενδιαφέροντα. Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, μπορείτε με άλλους ανθρώπους που έχουν ανάλογο ενδιαφέρον να συζητάτε πολλά σχετικά θέματα και να αναπτύσσετε στενότερες σχέσεις.
Για παράδειγμα ο περίπατος με το σκύλο σας, θα μπορούσε να είναι ευκαιρία ανάπτυξης της κοινωνικότητας και σύσφιξης σχέσεων με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων που θα συναντάτε κατά τον περίπατο του αγαπημένου σας ζώου.
Αναπτύσσετε καινούργιες συνήθειες
Κάθε φορά που υποχρεώνετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι καινούργιο, στην ουσία τον υποχρεώνετε να ενεργοποιεί νέες δυνάμεις για να πετύχει το στόχο που του έχετε βάλει. Ενεργοποίηση σημαίνει στην περίπτωση αυτή, ενίσχυση.
Σκεφτείτε να αλλάξετε τη διαρρύθμιση στο σπίτι σας, τη θέση των επίπλων, δοκιμάστε να κουμπώσετε το πουκάμισο σας με το ένα χέρι ή να αλείψετε βούτυρο στο ψωμί σας με διαφορετικό τρόπο ή ακόμη με τα μάτια κλειστά, δοκιμάστε να μάθετε να χρησιμοποιείτε το ποντίκι του υπολογιστή με το άλλο σας χέρι. Μπορείτε να σκεφτείτε αρκετές πρωτότυπες ιδέες για να ασκείτε έτσι τον εγκέφαλο σας.
Σταυρόλεξα, παζλ, σκάκι, τάβλι, επιτραπέζια παιχνίδια
Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες του εγκεφάλου, τόσο περισσότερο το βοηθάτε να συντηρεί τις δυνάμεις του. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που διεγείρουν τις πνευματικές σας δυνατότητες αλλά μπορούν επίσης να συμβάλλουν για μια καλύτερη κοινωνικότητα. Το τάβλι, το σκάκι, τα σταυρόλεξα, τα παζλ και πολλά άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, προσφέρουν ψυχαγωγία και όφελος για τη μνήμη σας.
Σωματική άσκηση και ύπνος
Η σωματική άσκηση βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα. Ακόμη και η απλή αλλά τακτική καθημερινή άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, βελτιώνουν την καρδία και την οξυγόνωση του εγκεφάλου.
Αυτοί που ασκούνται, βελτιώνουν τις δυνατότητες του εγκεφάλου τους. Οι ηλικιωμένοι που περπατούν καθημερινά τουλάχιστον για 30 λεπτά, έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροχρόνιας διατήρησης ενισχυμένης μνήμης και συγκέντρωσης.
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος και βασική προϋπόθεση για καλή μνήμη. Η στέρηση του ύπνου αποδυναμώνει ουσιαστικά τη μνήμη.
Φαγητό και μνήμη
Το τι τρώτε καθημερινά, έχει επίδραση στις δυνατότητες και κατάσταση της μνήμης σας. Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έδειξαν ότι ορισμένα τρόφιμα, περισσότερο από άλλα, μπορούν να συμβάλλουν για μια καλύτερη κατάσταση των νευρικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.
Το κοινό χαρακτηριστικό των τροφίμων αυτών, είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και άλλες φυτοχημικές ουσίες που δρουν συνεργιστικά προς όφελος του νευρικού σας συστήματος.
Υπενθυμίζουμε ότι για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα με τις βιταμίνες στον οργανισμό σας, είναι προτιμότερο να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά αντί να καταπίνετε σκευάσματα βιταμινών. Ο λόγος είναι διότι τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες απορροφάτε ταυτόχρονα και άλλες χρήσιμες φυτοχημικές ουσίες που δρουν συμπληρωματικά και υποβοηθούν το έργο των βιταμινών.
Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να δίνονται φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμινών αλλά είναι ο γιατρός σας που θα αποφασίσει για αυτό.
Μερικά από τα τρόφιμα που σχετίστηκαν με καλύτερη μνήμη είναι:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, διάφορα σαλατικά
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Χυμός φρούτων, φρούτα
Διάφορα είδη μούρων, ρόδια
Ξηροί καρποί
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, κολιός
Ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια
Τέλος πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής, τα ναρκωτικά και η κατάχρηση αλκοόλ βλάπτουν τη μνήμη.
Βλέπουμε λοιπόν ότι στο χέρι σας είναι να λάβετε μέτρα για να ενισχύσετε τη μνήμη σας. Βέβαια κανένα μέτρο από αυτά, από μόνο του δεν είναι εγγύηση για αποτέλεσμα.
Είναι μια σειρά από συμπεριφορές που θα χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής σας που μεγιστοποιούν τις πιθανότητες για μια όσο το δυνατό καλύτερη μνήμη για όλο σας το βίο. 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα