Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Υπάρχει "τσουνάμι" σεισμών;

yparxei-tsounami-seismwnΜία μεγάλης έντασης δόνηση είναι πιθανό να προκαλέσει κάποια άλλη ακόμη και σε πολύ μακρινή απόσταση, αναφέρει νέα έρευνα
Είναι ένα από τα μεγάλα αναπάντητα μυστήρια της γεωλογίας. Μπορεί ένας μεγάλος σεισμός να προκαλέσει έναν νέο σεισμό σε αρκετά μεγάλη απόσταση; Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί σε ποσοστό τουλάχιστον 9% των περιπτώσεων.
Το ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που ενεργοποιείται
ορισμένες φορές όταν εκδηλώνεται ένας μεγάλος σεισμός προκαλώντας κάποιον άλλον σε πολύ μεγάλη απόσταση επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τους μεγάλους σεισμούς στη Σουμάτρα το 2004, στη Χιλή το 2010 και στην Ιαπωνία το 2011.
Μια πρόσφατη μελέτη για τον μεγάλο σεισμό που εκδηλώθηκε το 2012 στον Ινδικό Ωκεανό έδειξε ότι ο σεισμός αυτός παρήγαγε σεισμούς τουλάχιστον 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ για διάστημα μιας εβδομάδας σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Η νέα μελέτη
Ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ διεξήγαγαν στατιστικές αναλύσεις και μελέτες της σεισμικής δραστηριότητας σε όλες τις ηπείρους (εκτός της Ανταρκτικής) τα τελευταία 35 έτη. Σε αυτή τη χρονική περίοδο υπήρξαν 260 σεισμοί μεγέθους 7 ή και περισσοτέρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σε 24 εξ αυτών παρατηρήθηκε ότι μετά την εκδήλωσή τους κατεγράφη ένας μικρότερος σεισμός σε κάποιο άλλο ρήγμα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα σεισμικά κύματα ταξίδεψαν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. «Είναι μικρός ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά υπαρκτός» αναφέρει ο Τομ Πάρσονς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ντόμινο
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας πολύ μεγάλος σεισμός υπάρχει 2% πιθανότητα το «ωστικό κύμα» του να προκαλέσει έναν μικρότερο σεισμό ακόμη και στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν το φαινόμενο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και σε σεισμούς από 5 ως 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ οι οποίοι είναι επίσης ιδιαίτερα ισχυροί και καταστρεπτικοί. Δεν κατάφεραν όμως να εντοπίσουν κάποια ευρήματα, όπως συνέβη στην περίπτωση των μεγαλύτερων σεισμών.
Οι θεωρίες
Προς το παρόν οι γεωλόγοι κάνουν μόνο εικασίες για το πώς ένας σεισμός μπορεί να παραγάγει έναν άλλον σεισμό σε διαφορετικό χρόνο και απόσταση. Μια θεωρία είναι ότι οι σεισμοί μεταβάλλουν την κίνηση και ροή των υπόγειων υδάτων σε άλλες περιοχές.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι μεταβολές στην πίεση των υπόγειων υδάτων μπορούν να επηρεάσουν την τριβή σε ένα ρήγμα, διαδικασία που είναι πιθανό να προκαλέσει τελικά έναν νέο σεισμό με διαφορά λίγων ωρών ή και ημερών. Έχει επίσης διαπιστωθεί πως τα γκέιζερ (υδροθερμικές πηγές) είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην παρουσία σεισμικών κυμάτων. Όταν περνούν σεισμικά κύματα από γκέιζερ εκείνα «βροντούν». (tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα