Είναι πλέον γνωστό και μετά από αρκετές έρευνες που έχουν γίνει, ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, άσχετα από τη μορφή του. Αν γνωρίζουμε λοιπόν τις ευεργετικές και επιβλαβείς τροφές, θα τις προτιμούμε ή θα τις αποφεύγουμε αντίστοιχα, ώστε να προστατεύουμε την υγεία μας.
Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άντρες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα), σας παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικές τροφές που αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου του προστάτη.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Οι διαταραχές του προστάτη αρκετές φορές εξελίσσονται σε καρκινικές προσβολές, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είναι μονόδρομος μια διατροφή με αντικαρκινικές ουσίες, όσο περισσότερο γίνεται κοντά στα πρότυπα της φυσικής υγιεινής.
- Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
- Αποφύγετε την ζάχαρη αλλά και τα χημικά γλυκαντικά
- Τρώτε κυρίως φυτικής προέλευσης λίπος και αποφύγετε τα ζωικά λιπαρά. Επιβεβλημένη επιλογή θεωρείται το ελαιόλαδο και το κολοκυθέλαιο (πλούσιο σε ψευδάργυρο)
- Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που τρώτε καθημερινά.
- Τρώτε ψάρια πολύ περισσότερο από ότι κρέας και μάλιστα κόκκινο
- Μειώστε την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώτε καθημερινά.
- Πίνετε πράσινο τσάι.
- Πράσινο τσάι. Οι πολυφαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιστημονικά συσχετιστεί με την πρόληψη μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και τις πολυφαινόλες, με την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου και χαμηλότερα επίπεδα IGF-I.
- Μια μεγάλη προοπτική μελέτη στην Ιαπωνία, διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι δεν συσχετίστηκε με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη, αλλά βρέθηκε να συνδέεται με μια δοσοεξαρτώμενη μείωση του κινδύνου, για άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια την ημέρα.
- Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Ωστόσο ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μαζί με τα γεύματα είναι καλή επιλογή.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
- Επιβάλλεται η λήψη πολλών υγρών.
- Περιορισμός στις πικάντικες τροφές ( καυτερά, πικάντικες σάλτσες, παστά κ.τ.λ).
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ”ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
- Ντομάτα και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, που κατά κύριο λόγο βρίσκεται σε ντομάτες και σε φρούτα όπως το καρπούζι, το οποίο περιορίζει την οξειδωτική βλάβη σε κυτταρικά μακρομόρια. Η πρόσληψη ντομάτας και τα επίπεδα λυκοπένιου στον ορό του αίματος, συνδέονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη ή την εξέλιξη των καρκίνων. Προσοχή,η περιεκτικότητα της ντομάτας σε λυκοπένιο αυξάνεται όταν η ντομάτα ζεσταίνεται και όταν της προσθέτουμε λάδι. Για τον λόγο αυτό, φτιάξτε σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο και τρώτε από αυτήν συχνά.
- Η απόδειξη είναι ακριβώς πάρα πολύ ισχυρή για να αγνοήσουμε. Μια εξαετής μελέτη 48.000 ανδρών κατά την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν τα προϊόντα τομάτας δύο φορές την εβδομάδα είχαν 21% έως 34% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.Κάποια έρευνα δείχνει ακόμη ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του υπάρχοντος καρκίνου.Ο Δρ Omer Kacuk, καθηγητή Ιατρικής και Ογκολογίας στο Karmanos Cancer Institute στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, μελέτησε την επίδραση του λυκοπενίου στην ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Η μελέτη παρακολούθησαν 30 άνδρες οι οποίοι επρόκειτο να κάνουν χειρουργική επέμβαση προστάτη.Οι μισοί πήραν λυκοπένιο και οι άλλοι μισοί έλαβαν πλασέμπο.(εικονικό φάρμακο)Οι ασθενείς που λαμβάνουν λυκοπένιο είχαν μικρότερους όγκους, οι όγκοι τους έδειξαν σημάδια παλινδρόμησης και μειώθηκε η κακοήθεια. Ο Δρ Kacuk αναφέρει «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο, όπως η ντομάτα δεν μπορεί μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, αλλά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».
- Κολοκυθόσπορος και κολοκυθέλαιο. Κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο στον αδένα του προστάτη, βάλτε το κολοκυθέλαιο ωμό στην σαλάτα σας μαζί με το ελαιόλαδο ή πιείτε 2 κουταλάκα του γλυκού πρωί και βράδυ.
- Τροφες πλούσιες σε ψευδάργυρο. Βάλτε στην διατροφή σας φύτρα και πίτουρο σταριού( προσθέστε τα στο πρωινό σας μούσλι) , βραζιλιάνικο φιστίκι, αρακά, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια.
- Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης να ελέγξετε το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Δεδομένου ότι DHT κάνει προστάτη σας να αυξηθεί, λιγότερη DHT είναι καλύτερη. Και, δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος απαιτείται για την ρύθμιση τεστοστερόνης και της παραγωγή σπέρματος, οποτε η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.
- Τροφές πλούσιες σε σελήνιο.φιστίκια βραζιλίας αλλά και γενικά οι ξηροί καρποί( με μέτρο γαιτί έχουν πολλά λιπαρά), συκώτι, θαλασσινά και οστρακοειδή, αντζούγιες, δημητριακά ολικής άλεσης.
- Το σελήνιο με τη βιταμίνη Ε για την προστασία του συνόλου των κυττάρων. Ενώ το σελήνιο προστατεύει το εσωτερικό του κυττάρου, η βιταμίνη Ε προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη. που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
- Κουρκουμάς, κιτρινόριζα Τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνονται μελέτες που προσπαθούν να διερευνήσουν τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου. Προσθέστε ένα κουταλάκι κουρκουμά στις σούπες σας, στις σάλτσες των ζυμαρικών και στις σαλάτες σας. Κουρκουμά περιέχει επίσης και το κάρι (αφού πρόκειται ουσιαστικά για μείγμα μπαχαρικών).
- Σκόρδο-κρεμμύδι. πλούσιες σε πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου
- Βιταμίνη DΕπιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και άλλων ασθενειών και μειωμένων επιπέδων της βιταμίνης D. Οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, όπως και με μειωμένη έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D.Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι υψηλότερη σε άτομα με πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη του σκούρου δέρματος μειώνει την αποτελεσματικότητα σύνθεσης βιταμίνης D. Γεωγραφικά, η θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλιοφάνεια. Διαπιστώθηκε ότι καλλιεργημένα κύτταρα του προστάτη μπορούν να συνθέσουν το ενζυμο 25-hydroxyvitamin D3-1-υδροξυλάση. Διερευνάται αν η αύξηση του 25-hydroxyvitamin D μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν όμως προοπτικές μελέτες που δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση σχέσεις μεταξύ 25-hydroxyvitamin D του ορού και του κινδύνου ανάπτυξης μεταγενέστερα καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο μια προοπτική μελέτη σε Φιλανδούς άνδρες που βρέθηκαν με χαμηλή 25- hydroxyvitamin D στον ορό, συσχέτισε το εύρημα με νωρίτερη και πιο επιθετική εκδήλωση καρκίνου του προστάτη. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η σχέση μεταξύ του διαιτητικού status σε βιταμίνη D και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
- Εκχύλισμα boswellia 5LOXIN:Η πάροδος του χρόνου και η κακή διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της δ-λιποξυγενάσης, η οποία μπορεί να βλάψει τα προστατικά κύτταρα. Το εκχύλισμα του κακτοειδούς boswellia, 5LOXIN, αναστέλλει την 5-λιποξυγενάση και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες.
Εκχύλισμα του Boswellia και θεραπεία του προστάτη
Ακόμα και όταν το οίδημα είναι μη κακοήθες, όπως στην περίπτωση στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, ή ΒΡΗ, τα αποτελέσματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως εντελώς δυστυχία.
Η αυξημένη 5-LOX δραστηριότητα στον ιστό του προστάτη έχει ανακαλυφθεί να είναι ένα σημαντικός παράγοντας για την φλεγμονή του προστάτη και το πρήξιμο τόσο της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη (ΚΥΠ) όσο και του καρκίνου του προστάτη .10
Η χρήση των φυτικών εκχυλισμάτων για την υγεία του προστάτη είναι μια αρχαία και καλά αναπτυγμένη πρακτική.74
Αρκετά εκχυλίσματα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την εντυπωσιακή ανακούφιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος.
Το Saw Palmetto αλλοιώς σαμπάλ , η τσουκνίδα, και το Pygeum africanum είναι από τα πιο γνωστά παράγωγα φυτών για την υγεία του προστάτη.75-81
Όταν συνδυάζονται με σπόρους κολοκύθας και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε β-σιτοστερόλη και λιγνάνες, τα εκχυλίσματα προσφέρουν ανακούφιση της φλεγμονής του προστάτη.74, 82
Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη με την ρύθμιση του υποδοχέα των ανδρογόνων.
Προσθέστε θρυμματισμένο σκόρδο στη μαγειρική σας και επωφεληθείτε από τις αντικαρκινικές του ουσίες. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του κρεμμυδιού, οπότε ξεφλουδίστε το όσο το δυνατόν λιγότερο.
- Γλυκόριζα περιέχει την ουσία γλυκυρριζίνη η οποία συσχαετίζςται με τη δράση της τεστοστερόνης και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη
- Τσουκνίδα. η τσουκνίδα περιέχει λιγνάνες, που εμποδίζουν την δράση της τεστοστερόνης και κυρίως την μετατροπή της περίσσειας ποσότητας τεστοστερόνης σε DHT.Φτιάξτε και πιείτε αφέψημα από ρίζες τσουκνίδας.μπορείτε να πάρετε έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Τσουκνίδα προσφέρει 82% βελτίωση σε 8 εβδομάδες!
Μια γαλλική μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός τσουκνίδα και pygeum οδήγησε σε βελτίωση του προστάτη σε ένα μόνο μήνα.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οκτώ εβδομάδες θεραπείας με τσουκνίδα οδήγησε σε βελτίωση 82% των συμπτώματων Μια άλλη μελέτη έδειξε μία κατά 86% βελτίωση στα συμπτώματα μετά από τρεις μήνες θεραπείας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι μια τεράστια βελτίωση σε μόλις 2 ή 3 μήνες.
Πολυφαινόλες- οι πολυφαινόλες πιθανόν να σταματούν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων και να μειώνουν την πιθανότητα τα υγιή κύτταρα να μετατραπούν σε καρκινικά. Βρίσκονται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στο χυμό του ροδιού.
- Σουλφοραφάνη- Η σουλφοραφάνη βοηθά τις πρωτεΐνες του σώματος που προστατεύουν από την αφομοίωση καρκινογόνων πρωτεϊνών από τη διατροφή. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγάλη προστασία από τις καρκινογόνες πρωτεΐνες που καταναλώνουμε. Σουλφοραφάνη βρίσκουμε στα σταυράνθη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Συνίσταται η κατανάλωση 5 μικρομερίδων την εβδομάδα
- Ω-3 λιπαρά- Τα ω-3 λιπαρά είναι αντιοξειδωτικά και βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια. Λιπαρά ψάρια είναι ο σολομός, η σαρδέλα, ο γαύρος, ητσιπούρα, η πέστροφα
- Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε έχει δράση ‘αντι-προσταγλαδίνης’, συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων WCRF / AICR εξέτασε συνολικά έξι μελέτες, 14 μελέτες ασθενών-μαρτύρων και σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες και την πρόσληψη της βιταμίνης Ε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ‘πιθανή’ σχέση μεταξύ πρόσληψης βιταμίνης Ε και μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Ένα στοιχείο που απαιτούσε προσοχή ήταν ότι η κατανάλωση της βιταμίνης Ε σε επίπεδα άνω των 400 IU βρέθηκε να συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδιαίτερα σε καπνιστές και σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ορού. Ωστόσο, υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε(400 IU) μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής. - Ένα Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία μελέτης έδωσε 29.133 άνδρες, ηλικίας 50 έως 69, η βιταμίνη Ε, β-καροτένιο, και οι δύο συμπληρώματα μαζί, ή ένα εικονικό φάρμακο. Οι θεραπείες συνεχίστηκαν για πέντε έως οκτώ έτη.Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, οι άνδρες που παίρνουν βιταμίνη Ε έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης, επίσης, πρότεινε ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη
- Saw palmetto Εκτεταμένες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βοτάνου αυτού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη.
Σύμφωνα με αυτές, το εκχύλισμα του Saw palmetto, μπλοκάρει την πρόσβαση της διυδροτεστοστερόνης στα προστατικά κύτταρα.τα λιπαρά οξέα και οι φυτοστερόλες του είναι τα δραστικά συστατικά του βοτάνου που επιτελούν αυτή την δράση. - Εμποδίζει τη δραστηριότητα της DHT στον προστάτη, υποστηρίζει την κανονική ροή των ούρων και βοηθά στον έλεγχο των φλεγμονών στον προστάτη.
- Pygeum bark Το εκχύλισμά του περιέχει φυτοστερόλες (κυρίως δε την βήτα σιτοστερόλη) και λιπαρά οξέα. Τα πεντακυκλικά τριτερπένια και και οι μακράς αλύσου εστέρες των λιπαρών του οξέων, πιστεύεται ότι αναχαιτίζουν τους αυξητικούς παράγοντες στα προστατικά κύτταρα., μειώνουν την κυτταρική διαίρεση και επανακαθιστούν την αρχιτεκτονική και δομική ισορροπία στα κύτταρα. Συμβάλλει στην βελτίωση των προβλημάτων στην ούρηση ενώ μπορεί να καταπραΰνει τις ενοχλήσεις και τους πόνους μου μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνδρες, από την υποτροφία του προστάτη.
- Βήτα σιτοστερόλη αναστέλλει και τη δράση των ανδρογόνων, και θα την βρείτε στην τριγωνέλλα, στο αλφάλφα και σε πολλά δημητρικά ολικής άλεσης
- Πυρήνες πικροί από βερίκοκκο. Με έντονη αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση,. Φάτε , μαζί με το φαγητό σας μέχρι και 10=15 την ημέρα σε δόσεις.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΠΡΩΙΝΟ:
- ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας χυμό αλόης και μέλι, και μετά από 10-15 λεπτά χυμό μισού λεμονιού.
- ένα μπολάκι με φυτικό γάλα, νιφάδες κεχριού, φύτρο και πίτουρο σταριού, αποξηραμένα μούρα γκότζι έχουν (καροτενοειδή), λίγους ξηρούς καρπούς ( μείγμα κολοκυθόσπορου, καρυδιών, φουντουκιών) και μισή μεζούρα πρωτείνη από κολοκυθόσπορο
- ένα φλιτζάνι αφέψημα τσουκνίδας
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
4 καρύδια βραζιλίας, ένα ξινόμηλο και ½ κεσεδάκι κεφίρ και 5 πυρήνες βερίκοκκου
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Ένα μεγάλο πιάτο με ατμόβραστο μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο ή λαχανάκια με λίγο ελαιόλαδο ή άλλη πράσινη σαλάτα λαχανικών
Μια μέτρια μερίδα σαρδέλλα ψητή, ή σολομό ψητό με ελαιόλαδο- κολοκυθέλαιο και μυρωδικά
Ένα μέτριο κρίθινο παξιμαδάκι
5 πυρήνες βερίκοκκου
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
Ένα μικρό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φύτρο σταριού, κολοκυθόσπορο και φρέσκο ρόδι ή άλλο κόκκινο φρούτο-μούρο
ΒΡΑΔΙΝΟ
Μια μικρή σαλάτα λαχανικών ωμών ή βρασμένων, μισή μεζούρα πρωτείνη από κολοκυθόσπορο και ένα φλιτζάνι τσάι( πράσινομαζύ με τσουκνίδα)
*** χρησιμοποιείστε τα προτεινόμενα μπαχάρια, σκόρδο, κρεμμύδι και βότανα όπου μπορείτε σε όλα τα γεύματά σας.
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
ΠΗΓΕΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.