Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μπλιάχ! Δεν μ’ αρέσει...δεν το τρώω!




Πολλές φορές είναι δύσκολο αλλά και πολύ μεγάλη πρόκληση να πείσεις ένα παιδί να δοκιμάσει «κάτι καινούργιο» ή ακόμα και να φάει. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει διαφορετική προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία και κατ’ επέκταση συμπεριφορά και αντίδραση. Η υπομονή και επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας.


Λίγες συμβουλές όταν η μέθοδος «αεροπλανάκι» πλέον δεν πιάνει:
* Το ξέρατε ότι ένα παιδί χρειάζεται να έρθει σε επαφή έως και 12 φορές με ένα τρόφιμο μέχρι να θελήσει να το δοκιμάσει; Ενθαρύνετε τα παιδιά σας να βάλουν στο πιάτο τους μικρή ποσότητα λαχανικών ακόμα και αν δεν θέλουν να τα φάνε. Χωρίς όμως παραπέρα σχόλια και μορφασμούς!
* Μην αναστατώνεστε όταν δεν θέλουν να φάνε! Είναι φυσιολογικό να απορρίπτουν εξαρχής ένα καινούργιο τρόφιμο. Σερβίρετε ξανά αυτό το τρόφιμο μετά απο μερικές εβδομάδες. 
* Προσπαθήστε να του προσφέρετε ένα κομμάτι από ένα υγιεινό τρόφιμο που δεν θέλει να φάει. Αν αρνηθεί, μην απογοητεύεστε και τα παρατάτε. Εμφανίστε στο πιάτο του το συγκεκριμένο τρόφιμο μετά απο μερικές μέρες ξανά.
* Τα παιδιά αποδέχονται πολύ πιο εύκολα ένα τρόφιμο όταν απο πριν έχουν μάθει κάτι γι’ αυτό όπως ιστορία, προέλευση, θρεπτικά συστατικά και λοιπές πληροφορίες.
* Προτείνετε ένα μόνο καινούργιο τρόφιμο τη φορά. Συνδυάστε το με ένα τρόφιμο που αγαπάει και προτιμάει.
* Αποφύγετε να τσιμπολογούν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αν δεν πεινάνε αρκετά την ώρα του γεύματος είναι πιθανότερο να μην δοκιμάσουν καινούργιες τροφές.
* Στολίστε τα πιατάκια τους! Τα λαχανικά μπορούν στο πιάτο να σχηματίζουν μια χαμογελαστή φατσούλα.
* «Αν φας τα λαχανικά σου, θα μπορέσεις να φας επιδόρπιο!». Μην τα δωροδοκείτε. Έρευνες έδειξαν ότι η δωροδοκία στα παιδιά δεν οδηγεί μακροπρόθεσμα σε υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις.
* Για τα ακόμα πιο δύσκολα παιδιά που απορρίπτουν όλα τα λαχανικά, πολτοποιήστε και κρύψτε τα στα αγαπημένα τους φαγητά όπως στα κεφτεδάκια, σε σούπες, σε μαγειρευτά ή στα μακαρόνια.
* Ζητήστε, όταν έχετε χρόνο, να επιλέγουν μόνα τους τα λαχανικά και τα φρούτα στον μανάβη. Επίσης αφήστε τα να βοηθούν στην προετοιμασία των γευμάτων πλένοντας π.χ. τις τομάτες.
* Μην απογοητεύεστε. Να έχετε πολλή υπομονή και μην σταματάτε την προσπάθεια. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις γιατί τα παιδιά. Όπως και εμείς οι ενήλικες, έτσι και το κάθε παιδί έχει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικές αντοχές και όρια, διαφορετική διάθεση και ούτω καθεξής.  Με άλλα λόγια... ότι «δουλέυει» σε ένα παιδί δεν «πιάνει» απαραίτητα σε ένα άλλο!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα