Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά

                                

Ως άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά μερικές φορές χάνουμε την επαφή με το κοινωνικό κομμάτι του εαυτού μας-ή δεν έχουμε αρκετές ευκαιρίες να το ασκήσουμε. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αισθανόμαστε μοναξιά και απομόνωση.


Τι είναι η μοναξιά

Η μοναξιά είναι η αίσθηση που νιώθουμε αναζητώντας περισσότερη σύνδεση, κοινωνικότητα και συντροφικότητα από ό, τι έχουμε. Το περίεργο πράγμα για το αίσθημα της μοναξιά είναι ότι έχει τις ρίζες της στη μέτρηση. Όταν αισθανόμαστε μοναξιά, μετράμε το ποσό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που έχουμε σε σχέση με την επιθυμία μας για το πόσο θα θέλαμε να έχουμε. Αυτή η "ιδανική" ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.



Ευχόμαστε ότι το τηλέφωνο μας θα χτυπήσει και θα δεχθούμε προσκλήσεις από τους φίλους μας. Θέλουμε τα Σαββατοκύριακα μας να περιλαμβάνουν δραστηριότητες με τους ανθρώπους που μας αρέσουν. Αναζητούμε μια στενή σχέση που θα μας προσφέρει αγάπη, τόνωση και διασκέδαση. Προτιμούμε να μην τρώμε ολομόναχοι. Και όταν αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν, μπορεί να αισθανθούμε μοναξιά.

Υπάρχουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά τη μοναξιά. Το πρώτο είναι ότι η μοναξιά είναι διαφορετική από την απομόνωση. Εάν έχετε ποτέ λαχταρήσει "χρόνο για τον εαυτό σας," ξέρετε ότι η επιθυμία να είστε μόνοι και η απόλαυση της παρέας του εαυτού σας, μπορεί να είναι μια ξεκούραστη, ανανεωτική, ακόμη και μια δημιουργική ή πνευματική εμπειρία. Η μοναξιά, σε αντίθεση με την επιθυμητή απομόνωση, δεν μας "γεμίζει" με τον τρόπο αυτό αλλά μας εξαντλεί ψυχολογικά.

Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι ότι η αίσθηση της μοναξιάς είναι διαφορετική από την καταθλιπτική κατάσταση. Η κατάθλιψη είναι μια συνεχόμενη κατάσταση χαμηλής διάθεσης και αποφυγής δραστηριοτήτων. Ενώ η μοναξιά μπορεί ασφαλώς να συμβάλει στην κατάθλιψη, το να αισθανόμαστε μοναξιά κάποια στιγμή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Συνήθως σχετίζεται με ό, τι συμβαίνει στη ζωή μας, υποχωρεί και ξανάρχεται, ενώ η κατάθλιψη δεν περνάει τόσο εύκολα ή γρήγορα.

Αντιμετωπίζω τη μοναξιά

Όταν αισθάνεστε μοναξιά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το αίσθημα.

Αναζητήστε τα αίτια. Περιμένετε από άλλους να σας προσεγγίσουν αντί να κάνετε κάτι εσείς για τον εαυτό σας; Ανησυχείτε για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ζητούσατε υποστήριξη ή αν κάνατε εσείς μια πρόσκληση; Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας καθώς διερευνάτε τα αίτια της μοναξιάς που νιώθετε.

Καλέστε έναν φίλο, αναζητήστε παρέα. Δεν χρειάζεται να μοιραστείτε το πώς αισθάνεστε. Μερικές φορές μιλώντας απλά με κάποιον που μας νοιάζει και ακούγοντας τα νέα του, μας εμψυχώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση.

Κάνετε μια δραστηριότητα που σας αναζωογονεί, όπως έναν περίπατο, μια επίσκεψη στη φύση ή παιχνίδια με το κατοικίδιο ζώο σας. Ακόμη ακολουθείστε δραστηριότητες που μπορεί να είναι έξω από αυτές που κάνετε ως τώρα. Αποδεχτείτε μια πρόσκλησης που ακούγεται διασκεδαστική. Χρησιμοποιήστε τη μοναξιά σας ως μια πρόσκληση για να δοκιμάσετε κάτι νέο και γνωρίστε ανθρώπους που απολαμβάνετε την παρέα τους.

Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που όλοι βιώνουμε από καιρό σε καιρό. Αλλά μπορεί επίσης να είναι μια έκκληση για δράση, ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνικοποίηση στη ζωή μας, και ότι έχει έρθει η ώρα να την αναζητήσουμε.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα