Οι κάτοικοι του Νιουτάουν, της μικρής πόλης των 27.000 κατοίκων στο Κονέκτικατ, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε εκκλησία της περιοχής για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο της πόλης.
Σοκ, θλίψη, μούδιασμα, οργή είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο 26 ατόμων σε σχολείο, 20 παιδιών και έξι ενηλίκων στην ένοπλη επίθεση με δράστη έναν 20χρονο νεαρό.
Με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει συγκινημένος έκκληση για «σημαίνουσα δράση», οι Αμερικανοί αναρωτιούνται: «Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η βία;»
Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από την εκκλησία του Νιουτάουν ακούγοντας την λειτουργία από τα ανοιχτά παράθυρα. Μία ομάδα νεαρών παιδιών κρατιόταν χέρι-χέρι και σχηματίζοντας κύκλο τραγούδησαν την «Άγια Νύχτα».
Κάποιοι κρατούσαν κεριά και κοιτούσαν μουδιασμένοι. Κάποιοι άλλοι απλά έκλαιγαν.
Ο 23χρονος Άγκρον Σελμάνι στέκεται σε μια γωνιά και προσεύχεται σιωπηλά. «Είναι μια τρομερή τραγωδία. Είκοσι μωρά και έξι ενήλικες. Ήθελα απλά να έρθω να προσευχηθώ. Δεν συχνάζω σε αυτή την εκκλησία, δεν είμαι καν καθολικός, είμαι μουσουλμάνος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα» λέει.
Το χρονικό
Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 09:30 το πρωί (τοπική ώρα). Την κλήση φέρεται να πραγματοποίησε ένας γονιός που βρισκόταν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου όταν ακούστηκε ένας ήχος «ποπ, ποπ, ποπ».
Η διευθύντρια Ντον Χόχσπρανγκ, ο υποδιευθυντής και η ψυχολόγος του σχολείου, Μέρι Σέρλαχ βγήκαν στον διάδρομο να δουν τι συμβαίνει.
Η Ντ.Χόχσπρανγκ και η Μ.Σέρλαχ δεν γύρισαν ζωντανές.
Οι πληροφορίες για το μακελειό -ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία σε σχολείο των ΗΠΑ- παραμένουν συγκεχυμένες.
Ο δράστης, ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, φέρεται να σκότωσε στο σπίτι του τη μητέρα του, που ήταν δασκάλα στο σχολείο και μετά πήγε στο δημοτικό, μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άτομα, έξι ενήλικες και 20 παιδιά (πιθανώς μία ολόκληρη τάξη). Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε.
Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο σχολείο. Τρομοκρατημένοι γονείς έφτασαν έξω από το σχολείο Σάντι Χουκ περιμένοντας να μάθουν νέα για τα παιδιά τους, ενώ η αστυνομία και το FBI κατέφθασαν στο σχολείο. Το κτίριο εκκενώθηκε, αλλά αρκετοί μαθητές δεν κατάφεραν να φύγουν.
Οι δάσκαλοί τους έκλεισαν τις πόρτες των μαθητικών τάξεων, συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα σημείο και προσπάθησαν να τα ησυχάσουν.
Σύμφωνα με τη μητέρα μιας μαθήτριας, σε κάποια παιδιά ειπώθηκε ότι οι ήχοι από τους πυροβολισμούς που ακούγονταν ήταν ήχοι από σφυριά...
Τα παιδιά που επέζησαν μίλησαν για το κουράγιο των δασκάλων τους που έκλεισαν τις πόρτες, τοποθέτησαν πίσω από αυτές θρανία και κάθισαν μαζί τους περιμένοντας τις οδηγίες της αστυνομίας.
Όταν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, οι αστυνομικοί και οι δάσκαλοι ζήτησαν από τα παιδιά να κρατιούνται σφιχτά από το χέρι και να κλείσουν τα μάτια τους όταν περνούσαν από συγκεκριμένους χώρους.
Ήταν σε αυτούς τους χώρους -δύο αίθουσες σε ένα τμήμα του σχολείου- που εκτυλίχθηκε η τραγωδία.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με δύο περίστροφα, ενώ μία καραμπίνα βρέθηκε στο αυτοκίνητό του.
Ένα εξάχρονο αγόρι περιέγραψε στη μητέρα του τις φοβερές στιγμές. Ήταν μέσα στην τάξη όταν ο ένοπλος εισέβαλε, πυροβολώντας τη δασκάλα, χωρίς να πει λέξη.
Το αγόρι μαζί με κάποιους φίλους του βγήκαν από την αίθουσα και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν.
Στο σχολείο φοιτούσαν και τρία παιδιά ελληνικής καταγωγής, τα οποία σώθηκαν.
Η διευθύντρια του σχολείου είχε μόλις εγκαταστήσει νέο σύστημα ασφάλειας στο σχολείο.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Κόλουμπαϊν, το 1999, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.
Ποιος είναι ο δράστης;
Ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα ήταν ένας ντροπαλός και ασυνήθιστα έξυπνος μαθητής, σύμφωνα με συμμαθητές του.
Οι γονείς του Άνταμ, Νάνσι και Πήτερ, χώρισαν το 2008. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και ο Άνταμ ζούσε με τη μητέρα του.
Ο Τιμ Άρνον, συμμαθητής του στο Γυμνάσιο, είπε ότι η μητέρα του τον πίεζε να δουλεύει όλο και πιο σκληρά στο σχολείο και ότι δεχόταν πιέσεις να σπουδάσει.
Ο Νταν Χολμς, ιδιοκτήτης εταιρίας στην περιοχή δήλωσε ότι η Νάνσυ Λάνζα ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και ότι κάποτε τού έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει.
«Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της» είπε.
Όλοι μιλούν για ένα πολύ καλό παιδί, μοναχικό και ήσυχο. Ένας συγγενής του, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο νεαρός είχε κάποια μορφή αυτισμού.
Την Παρασκευή ο 20χρονος σκότωσε πρώτα τη μητέρα του σπίτι και στη συνέχεια πήγε στο σχολείο και άνοιξε πυρ κατά μαθητών και δασκάλων.
Ο αδελφός του, Ράιαν Λάνζα, ανακρίνεται από την αστυνομία.
«Πώς σταματάμε τη βία;»
Με την τραγωδία να θεωρείται η χειρότερη σε σχολείο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μοιάζουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν τα περιστατικά βίας.
«Πώς σταματάμε τη βία;»: Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του CNN που αναφέρεται εκτός από το περιστατικό στο Νιουτάουν και στο μακελειό στην Ορόρα του Κολοράντο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αύξηση των περιστατικών βίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ.
«Το ποτήρι ξεχείλισε» είναι το μήνυμα που στέλνουν προσωπικότητες, απλοί πολίτες και μαζικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών, απαιτώντας να υπάρξει επιτέλους αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση, την κατοχή και την χρήση πυροβόλων όπλων.
Στα social media και ειδικά στο Twitter, οι πολίτες εξέφραζαν την οργή την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους με μία απλή φράση: «τι στο καλό;» (με τα αρχικά WTF στα αγγλικά).
Πολλοί ήταν εκείνοι που απαίτησαν έλεγχο της οπλοχρησίας, ανάμεσά τους και αρκετοί διάσημοι: η Μία Φάροου, η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ και ο Γκας Βαν Σαντ.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν πια τη συνέχιση της απάθειας του πολιτικού συστήματος για την ελεύθερη σχεδόν πώληση και διακίνηση πυροβόλων όπλων κάθε μορφής.
Την αγανάκτησή του εκφράζουν και δημοσιογράφοι για την απάθεια και την αποτυχία της Ουάσινγκτον στον τομέα του ελέγχου των πυροβόλων όπλων.
Ενδεικτική ήταν η στάση του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου, Πιρς Μόργκαν, κατά τη βραδινή εκπομπή του στο CNN, όπου εξοργισμένος είπε σε έναν από τους φιλοξενούμενους του και υποστηρικτή της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA): «Φτάνει πια!»
«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας συγκινημένος για την τραγωδία, δήλωσε: «Πρέπει τώρα να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγοντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα».
Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Λευκό Οίκο, για να απαιτήσουν πιο αυστηρούς νόμους στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά την τραγωδία.
Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Ανάμεσα τους και μέλη της οργάνωσης «Στοπ στη βία των όπλων».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας κατά της οπλοκατοχής και της χρήσης των όπλων, έψαλλαν ύμνους υπό το φως εκατοντάδων κεριών, σε μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο δημοτικό σχολείο.
Διεθνής αποτροπιασμός
Την επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.
Ο
Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης.
Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.
«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά» ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο.
«Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το «σοκ» και τη «φρίκη» της μετά το μακελειό που προκάλεσε 27 νεκρούς, κυρίως παιδιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα» αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.
«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» προσθέτει.
«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζοντας ότι «νέες ζωές, φορείς ελπίδας χάθηκαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.