Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Το αμερικανικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή, η Δεύτερη Τροπολογία και πανίσχυρη NRA....Το Προφίλ Του 20χρονου


Σαστισμένοι οι πολίτες του Κονέκτικατ έσπευσαν στην Εκκλησία  να προσευχηθούν για τα θύματαΣαστισμένοι οι πολίτες του Κονέκτικατ έσπευσαν στην Εκκλησία να προσευχηθούν για τα θύματα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Η τραγωδία στο Κονέκτικατ έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα της οπλοχρησίας. Τα μηνύματα οργής κατακλύζουν ασφαλώς το διαδίκτυο, ωστόσο, τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι τόσο απλά: η πανίσχυρη National Rifle Association ασκεί επιρροή σε γερουσιαστές, βουλευτές και προέδρους, βασιζόμενη στο Αμερικανικό Σύνταγμα (Δεύτερη Τροπολογία) που εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοφορία.
Η δεύτερη τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1791 και έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689.

Η τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος.
Από τότε υπήρξε μια προσθήκη στη Δεύτερη Τροπολογία, βάσει των αποφάσεων του 2008 και του 2010 του Ανώτατου Δικαστηρίου: η προσθήκη δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην οπλοφορία για νόμιμο σκοπό, όπως η προστασία της ζωής εντός της κατοικίας. Παράλληλα, αποσύνδεσε το δικαίωμα της οπλοφορίας από τη δημιουργία σωμάτων πολιτοφυλακής.
Σε θεματοφύλακα της συγκεκριμένης Τροπολογίας έχει αναδειχθεί η πανίσχυρη National Rifle Association (NRA), η οποία ιδρύθηκε το 1871. Αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ομάδες πίεσης στις ΗΠΑ, ενώ στις τάξεις της συναντάμε δεκάδες επώνυμους Αμερικανούς, όπως ο ηθοποιός Τσάρλτον Ήστον.
H NRA διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικά «σεμινάρια» και βολές για την ασφαλή χρήση των όπλων, για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Παράλληλα, επιχειρεί ασκώντας πολιτικές πιέσεις να εμποδίσει την υιοθέτηση νομοθεσίας που καταργεί το δικαίωμα στην οπλοφορία. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στην Ουάσινγκτον DC, ενώ σε άλλες Πολιτείες έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση συγκεκριμένων μοντέλων όπλων.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αντίδρασης της NRA ήταν η κατάσχεση όπλων στις περιοχές που χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα.
Τελικά, το 2006, μετά από νομικές και πολιτικές διαμάχες, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους υπέγραψε το νόμο που απαγορεύει την κατάσχεση όπλων από ομοσπονδιακούς πράκτορες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2005, οι πολίτες στο Σαν Φρανσίσκο ψήφισαν τη λεγόμενη «Proposition H», η οποία απαγόρευε την πώληση όπλων και πυρομαχικών στα όρια της πόλης. Ωστόσο, και η πρόταση αυτή δεν «άντεξε» στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να ανοίξει και πάλι τη συζήτηση για τα «όρια» της οπλοκατοχής. Όπως, όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, εκπρόσωποι της NRA έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα: «γιατί να συζητήσουμε με ανθρώπους που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή με στόχο να καταστρέψουν τη Δεύτερη Τροπολογία;»


«Ώρα να αναλάβουμε ουσιώδη δράση»

Δακρυσμένος μετά την τραγωδία στο Κονέκτικατ εμφανίστηκε ο Ομπάμα

Ουάσινγκτον
Για την ανείπωτη οδύνη που νιώθει κάθε γονιός στην Αμερική, όπως και ο ίδιος, μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομη παρέμβασή του για το μακελειό στο σχολείο του Κονέκτικατ, δακρύζοντας μπροστά στους δημοσιογράφους.

Σαν χώρα, όπως πρόσθεσε, έχουμε ζήσει πάρα πολλά περιστατικά με πυροβολισμούς. «Κάθε φορά αντιδρώ όχι σαν πρόεδρος αλλά, όπως κάθε άλλος: σαν πατέρας», τόνισε.

«Είτε πρόκειται για το δημοτικό στο Νιουτάουν, είτε για το σινεμά στο Ορόρα [του Κολοράντο], είτε για μια γειτονιά στο Σικάγο, αυτές οι γειτονιές είναι οι γειτονιές μας και αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας».

Πρέπει τώρα, συνέχισε, να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγωντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα.

Τα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν πέντε με δέκα ετών, τόνισε, «οι καρδιές μας έχουν τσακιστεί» από αυτό το γεγονός. «Είχαν ολόκληρη τη ζωή μπροστά τους και τους δασκάλους τους, άνδρες και γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να εκπληρώσουν τα παιδιά τα όνειρά τους».


Όπως ζήτησε, οι σημαίες σε δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ θα κυματίζουν ως την Τρίτη μεσίστιες σε ένδειξη τιμής για τα θύματα της τραγωδίας.

«Πώς σταματά η βία;»

Θρήνος και προβληματισμός για το μακελειό στο Κονέκτικατ με θύματα μικρά παιδιά

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από την εκκλησία του Νιουτάουν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κονέκτικατ
Οι κάτοικοι του Νιουτάουν, της μικρής πόλης των 27.000 κατοίκων στο Κονέκτικατ, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε εκκλησία της περιοχής για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο της πόλης.

Σοκ, θλίψη, μούδιασμα, οργή είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο 26 ατόμων σε σχολείο, 20 παιδιών και έξι ενηλίκων στην ένοπλη επίθεση με δράστη έναν 20χρονο νεαρό.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει συγκινημένος έκκληση για «σημαίνουσα δράση», οι Αμερικανοί αναρωτιούνται: «Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η βία;»

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από την εκκλησία του Νιουτάουν ακούγοντας την λειτουργία από τα ανοιχτά παράθυρα. Μία ομάδα νεαρών παιδιών κρατιόταν χέρι-χέρι και σχηματίζοντας κύκλο τραγούδησαν την «Άγια Νύχτα».

Κάποιοι κρατούσαν κεριά και κοιτούσαν μουδιασμένοι. Κάποιοι άλλοι απλά έκλαιγαν.

13 φωτογραφίες


Ο 23χρονος Άγκρον Σελμάνι στέκεται σε μια γωνιά και προσεύχεται σιωπηλά. «Είναι μια τρομερή τραγωδία. Είκοσι μωρά και έξι ενήλικες. Ήθελα απλά να έρθω να προσευχηθώ. Δεν συχνάζω σε αυτή την εκκλησία, δεν είμαι καν καθολικός, είμαι μουσουλμάνος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα» λέει.

Το χρονικό
Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 09:30 το πρωί (τοπική ώρα). Την κλήση φέρεται να πραγματοποίησε ένας γονιός που βρισκόταν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου όταν ακούστηκε ένας ήχος «ποπ, ποπ, ποπ».
Map data ©2012 Google - Terms of Use

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Η διευθύντρια Ντον Χόχσπρανγκ, ο υποδιευθυντής και η ψυχολόγος του σχολείου, Μέρι Σέρλαχ βγήκαν στον διάδρομο να δουν τι συμβαίνει.

Η Ντ.Χόχσπρανγκ και η Μ.Σέρλαχ δεν γύρισαν ζωντανές.

Οι πληροφορίες για το μακελειό -ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία σε σχολείο των ΗΠΑ- παραμένουν συγκεχυμένες.

Ο δράστης, ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, φέρεται να σκότωσε στο σπίτι του τη μητέρα του, που ήταν δασκάλα στο σχολείο και μετά πήγε στο δημοτικό, μπήκε μέσα και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άτομα, έξι ενήλικες και 20 παιδιά (πιθανώς μία ολόκληρη τάξη). Στη συνέχεια, ο δράστης αυτοκτόνησε.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στο σχολείο. Τρομοκρατημένοι γονείς έφτασαν έξω από το σχολείο Σάντι Χουκ περιμένοντας να μάθουν νέα για τα παιδιά τους, ενώ η αστυνομία και το FBI κατέφθασαν στο σχολείο. Το κτίριο εκκενώθηκε, αλλά αρκετοί μαθητές δεν κατάφεραν να φύγουν.

Οι δάσκαλοί τους έκλεισαν τις πόρτες των μαθητικών τάξεων, συγκέντρωσαν τα παιδιά σε ένα σημείο και προσπάθησαν να τα ησυχάσουν.

Σύμφωνα με τη μητέρα μιας μαθήτριας, σε κάποια παιδιά ειπώθηκε ότι οι ήχοι από τους πυροβολισμούς που ακούγονταν ήταν ήχοι από σφυριά...

Τα παιδιά που επέζησαν μίλησαν για το κουράγιο των δασκάλων τους που έκλεισαν τις πόρτες, τοποθέτησαν πίσω από αυτές θρανία και κάθισαν μαζί τους περιμένοντας τις οδηγίες της αστυνομίας.

Όταν κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, οι αστυνομικοί και οι δάσκαλοι ζήτησαν από τα παιδιά να κρατιούνται σφιχτά από το χέρι και να κλείσουν τα μάτια τους όταν περνούσαν από συγκεκριμένους χώρους.

Ήταν σε αυτούς τους χώρους -δύο αίθουσες σε ένα τμήμα του σχολείου- που εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν τουλάχιστον 100 πυροβολισμούς. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με δύο περίστροφα, ενώ μία καραμπίνα βρέθηκε στο αυτοκίνητό του.

Ένα εξάχρονο αγόρι περιέγραψε στη μητέρα του τις φοβερές στιγμές. Ήταν μέσα στην τάξη όταν ο ένοπλος εισέβαλε, πυροβολώντας τη δασκάλα, χωρίς να πει λέξη.

Το αγόρι μαζί με κάποιους φίλους του βγήκαν από την αίθουσα και άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν.

Στο σχολείο φοιτούσαν και τρία παιδιά ελληνικής καταγωγής, τα οποία σώθηκαν.

Η διευθύντρια του σχολείου είχε μόλις εγκαταστήσει νέο σύστημα ασφάλειας στο σχολείο.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Κόλουμπαϊν, το 1999, δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν το χθεσινό μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Κονέκτικατ.

Ποιος είναι ο δράστης;

Ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα ήταν ένας ντροπαλός και ασυνήθιστα έξυπνος μαθητής, σύμφωνα με συμμαθητές του.
Οι γονείς του Άνταμ, Νάνσι και Πήτερ, χώρισαν το 2008. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και ο Άνταμ ζούσε με τη μητέρα του.
Ο Τιμ Άρνον, συμμαθητής του στο Γυμνάσιο, είπε ότι η μητέρα του τον πίεζε να δουλεύει όλο και πιο σκληρά στο σχολείο και ότι δεχόταν πιέσεις να σπουδάσει.

Ο Νταν Χολμς, ιδιοκτήτης εταιρίας στην περιοχή δήλωσε ότι η Νάνσυ Λάνζα ήταν φανατική συλλέκτρια όπλων και ότι κάποτε τού έδειξε ένα τουφέκι που είχε αγοράσει.

«Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της» είπε.

Όλοι μιλούν για ένα πολύ καλό παιδί, μοναχικό και ήσυχο. Ένας συγγενής του, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο νεαρός είχε κάποια μορφή αυτισμού.

Την Παρασκευή ο 20χρονος σκότωσε πρώτα τη μητέρα του σπίτι και στη συνέχεια πήγε στο σχολείο και άνοιξε πυρ κατά μαθητών και δασκάλων.

Ο αδελφός του, Ράιαν Λάνζα, ανακρίνεται από την αστυνομία.

«Πώς σταματάμε τη βία;»

Με την τραγωδία να θεωρείται η χειρότερη σε σχολείο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί μοιάζουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν τα περιστατικά βίας.

«Πώς σταματάμε τη βία;»: Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του CNN που αναφέρεται εκτός από το περιστατικό στο Νιουτάουν και στο μακελειό στην Ορόρα του Κολοράντο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αύξηση των περιστατικών βίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ.

«Το ποτήρι ξεχείλισε» είναι το μήνυμα που στέλνουν προσωπικότητες, απλοί πολίτες και μαζικοί φορείς των Ηνωμένων Πολιτειών, απαιτώντας να υπάρξει επιτέλους αυστηρότερη νομοθεσία για την πώληση, την κατοχή και την χρήση πυροβόλων όπλων.

Στα social media και ειδικά στο Twitter, οι πολίτες εξέφραζαν την οργή την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους με μία απλή φράση: «τι στο καλό;» (με τα αρχικά WTF στα αγγλικά).

Πολλοί ήταν εκείνοι που απαίτησαν έλεγχο της οπλοχρησίας, ανάμεσά τους και αρκετοί διάσημοι: η Μία Φάροου, η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ και ο Γκας Βαν Σαντ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούν πια τη συνέχιση της απάθειας του πολιτικού συστήματος για την ελεύθερη σχεδόν πώληση και διακίνηση πυροβόλων όπλων κάθε μορφής.
Την αγανάκτησή του εκφράζουν και δημοσιογράφοι για την απάθεια και την αποτυχία της Ουάσινγκτον στον τομέα του ελέγχου των πυροβόλων όπλων.
Ενδεικτική ήταν η στάση του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου, Πιρς Μόργκαν, κατά τη βραδινή εκπομπή του στο CNN, όπου εξοργισμένος είπε σε έναν από τους φιλοξενούμενους του και υποστηρικτή της πανίσχυρης Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA): «Φτάνει πια!»
«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας συγκινημένος για την τραγωδία, δήλωσε: «Πρέπει τώρα να αναλάβουμε ουσιώδη δράση, ανοίγοντας την συζήτηση για ένα από τα πιο καυτά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στις ΗΠΑ, αυτό της οπλοκατοχής, που συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα».

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Λευκό Οίκο, για να απαιτήσουν πιο αυστηρούς νόμους στην κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων, λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Ανάμεσα τους και μέλη της οργάνωσης «Στοπ στη βία των όπλων».
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας κατά της οπλοκατοχής και της χρήσης των όπλων, έψαλλαν ύμνους υπό το φως εκατοντάδων κεριών, σε μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο δημοτικό σχολείο.
Διεθνής αποτροπιασμός

Την επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.
«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά» ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο.
«Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το «σοκ» και τη «φρίκη» της μετά το μακελειό που προκάλεσε 27 νεκρούς, κυρίως παιδιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα» αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε ανακοίνωσή της.
«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» προσθέτει.
«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ» αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τονίζοντας ότι «νέες ζωές, φορείς ελπίδας χάθηκαν».

ΠΗΓΗ


«Ήσυχος και ντροπαλός»

Το προφίλ του 20χρονου δολοφόνου που σκόρπισε τον τρόμο στο σχολείο του Κονέκτικατ

Το σπίτι όπου ο Άνταμ Λάντζα ζούσε με τη μητέρα του
Το σπίτι όπου ο Άνταμ Λάντζα ζούσε με τη μητέρα του   (Φωτογραφία:  Corbis )

Κονέκτικατ
Κουβαλούσε μια μαύρη τσάντα στην τάξη των αγγλικών και καθόταν κοντά στη πόρτα για να μπορεί εύκολα να μπαίνει και να βγαίνει. Όταν τον φώναζαν να πει μάθημα, ήταν έξυπνος, αλλά νευρικός και αμήχανος, φτύνοντας τις λέξεις, αφού γι' αυτόν το να μιλήσει κανονικά ήταν εξαιρετικά επώδυνο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Χαλμπφίνγκερ, ήταν χλωμός, ψηλός και λιπόσαρκος.

Ο Άνταμ Λάντζα περπατούσε μέσα στο σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ με τα χέρια του κολλημένα στα πλευρά του και τα στυλό στη τσέπη του κοντομάνικου, ανοικτού πουκαμίσου: έτσι τον θυμούνται οι συμμαθητές του.

Έκανε τα πάντα για να αποφύγει την προσοχή των άλλων. Εκτός από την Παρασκευή. Οι αρχές λένε πως ο 20χρονος Λάντζα, φορώντας εξοπλισμό μάχης, ήταν ο δράστης της πιο θανατηφόρας σχολικής σφαγής στην ιστορία των ΗΠΑ. Σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο που εργαζόταν η μητέρα του, είπαν. Κατόπιν, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του. Νωρίτερα, η αστυνομία είπε πως είχε σκοτώσει την μητέρα του.

Στη σύντομη εφηβεία του, ο Λάντζα είχε αφήσει λίγα ίχνη, ηλεκτρονικά ή άλλα. Δεν είχε σελίδα στο Facebook, αντίθετα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον 24χρονο Ράιαν, κάτοικο του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ο οποίος για πολλές ώρες την Παρασκευή είχε θεωρηθεί, λανθασμένα, αυτός ως ο δράστης του μακελειού.

Ο Ανταμ Λάντζα δεν εμφανίστηκε καν στην επετηρίδα του σχολείου, τη χρονιά που αποφοίτησε, το 2010. Το μέρος που ήταν φυλαγμένο γι' αυτό έγραφε «ντρέπεται την φωτογραφική μηχανή». Άλλοι που αποφοιτήσαν την ίδια χρονιά λένε πως δεν πίστευαν πως είχε τελειώσει το σχολείο.

Ο Ματ Μπάιερ, νυν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, καθώς κι άλλοι συμμαθητές του, τον θυμούνται πόσο άβολα ένιωθε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Οι άλλοι απλώς τον άφηναν να υπάρχει ανάμεσα τους»

Αρκετοί είπαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις πως έπασχε από κάποιου είδους διαταραχή της ανάπτυξης. Κάποιοι τους είχαν πει πως έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μια εξελιγμένη μορφή αυτισμού. «Δεν είναι ότι τον πείραζαν οι άλλοι», λέει ο Μπάιερ, «απλώς τον άφηναν να υπάρχει ανάμεσα τους».

Αστυνομικοί είπαν την Παρασκευή πως εξέταζαν το κατά πόσο ο Λάντζα έπασχε από μια τέτοια διαταραχή. Ένας πρώην συμμαθητής που είπε πως είναι εξοικειωμένος με αυτήν, περιέγραψε τον Λάντζα ως «επίπεδο», προσθέτοντας πως «όταν τον κοιτούσες, δεν μπορούσες να διακρίνεις κάποιο συναίσθημα να υπάρχει μέσα στο κεφάλι του».

Άλλοι λένε πως η προφανής αμηχανία του Λάντζα προκαλούσε γέλια σε όσους δεν τον καταλάβαιναν. «Μπορούσες να πεις πως ένιωθε τόσο άβολα όταν ήταν στο επίκεντρο», λέει η Ολίβια ΝτεΒίβο, επίσης φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Πιστεύω πως δεν είχε λάβει την κατάλληλη προσοχή ή βοήθεια. Περνούσε τόσο απαρατήρητος, ώστε οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούσαν πως μπορεί να τρέχει κάτι με αυτόν, πως μπορεί να πρέπει κάποιος να του μιλήσει ή να λάβει ψυχιατρική βοήθεια. Στο λύκειο κανείς δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί «γιατί συμπεριφέρεται έτσι αυτός;»»

«Ήθελε να ανατινάξει πράγματα»


Η ΝτεΒίβο θυμάται τον Λάντζα από την έκτη δημοτικού κι έπειτα να μιλάει για εξωγήινους και πως ήθελε να ανατινάξει πράγματα, αλλά θεωρούσε πως αυτές ήταν κλασικές προεφηβικές κουβέντες.

Όταν όμως άκουσε τα νέα της Παρασκευής, η ΝτεΒίβο μίλησε με παιδιά από το Νιούταουν και η άποψη τους ήταν ομόφωνη: «κανείς δεν εξεπλάγην», είπε, «όλοι είπαν πως πάντα έμοιαζε με κάποιον που θα μπορούσε να το κάνει αυτό, γιατί δεν είχε επαφή ούτε με το σχολείο μας, ούτε με την πόλη. Δεν τον είδα ποτέ μου με κάποιον άλλον. Δεν θυμάμαι ούτε έναν άνθρωπο που να έχει σχέσεις μαζί του», προσθέτει.

Ο Μπάιερ, που καθόταν δίπλα στον Λάντζα στα μαθηματικά, είπε πως ο Λάντζα μετά βίας είχε ψελλίσει λίγες λέξεις όλη τη χρονιά, αλλά είχε πάντα υψηλούς βαθμούς. Είπε πως το ήξερε αυτό, γιατί κρυφοκοίταζε τους βαθμούς του, την ώρα που η δασκάλα τους έδινε πίσω τα διαγωνίσματα τους.

Απαρατήρητος από τους συμμαθητές του, ο Λάντζα πέρασε μια ταραχώδη εφηβεία. Το 2006 ο μεγαλύτερος αδελφός του τελείωσε το λύκειο και πήγε στο πανεπιστήμιο Κινίπιακ του Κονέκτικατ, αφήνοντας τον μόνο με τους γονείς του, ο γάμος των οποίων διαλυόταν.

Το 2008 χώρισαν μετά από 17 χρόνια, λένε τα δικαστικά έγγραφα. Ο πατέρας του, Πίτερ Λάντζα, διοικητικός υπάλληλος σε λογιστήριο της εταιρείας Τζενεραλ Ελεκτρικ, μετακόμισε στο Στάμφορντ και τον Ιανουάριο του 2011 παντρεύτηκε μια γυναίκα που είναι βιβλιοθηκάριος στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Η μητέρα του, Νάνσι, διατηρούσε το σπίτι στο Νιούταουν, μια πλούσια, απομονωμένη περιοχή γεμάτη μεγάλα σπίτια, σχεδόν πέντε μίλια από το δημοτικό σχολείο όπου εργαζόταν. Πιστεύεται πως ο Ανταμ Λάντζα διέμενε στο ίδιο σπίτι.

Προστατευτική μητέρα

Φίλοι θυμούνται την Νάνσι να είναι αναμεμειγμένη στις ζωές των γιων της. «Η μητέρα τους ήταν προστατευτική, πολύ από πάνω τους», λέει η Τζίνα Μακντέιντ, ο γιος της οποίας ήταν φίλος με τον Ράιαν και περνούσε πολύ χρόνο στο σπίτι της, το οποίο περιέγραψε ως ένα διώροφο αποικιακού ρυθμού με πισίνα. «Ήταν ένα πολύ ωραίο σπίτι», λέει η Μαντέιντ, «κι η Νάνσι ήταν εξαιρετική νοικοκυρά, καλύτερη από μένα. Για εκείνη, τα παιδιά της προηγούνταν πάντα».

Η 43χρονη Μπεθ Ισραελ είπε πως η ίδια και η οικογένεια της ζούσαν μερικά σπίτια πιο κάτω από των Λάντζα και η κόρη τους πήγαινε στο σχολείο με τον Ανταμ. Είπε πως δεν είχε μιλήσει για τρία χρόνια με κάποιο μέλος της οικογένειας Λάντζα. «Ήταν κοινωνικά αδέξιο παιδί», λέει η Ισραελ, «είχε θέματα. Ήταν μοναχικός. Δεν ξέρω καν ποιοι ήταν οι φίλοι του».

Είπε πως μιλούσε που και που με τη μητέρα του, αλλά πως η οικογένεια Λάντζα δεν ήταν πολύ κοινωνική. Την Παρασκευή αστυνομικοί και πράκτορες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών εφόρμησαν στη γειτονιά των Λάντζα, αποκλείοντας οδούς και ζητώντας από τους περίοικους να φύγουν απ' τα σπίτια τους.

Όλο το απόγευμα ο άλλος γιος της Νάνσι Λάντζα, ο Ράιαν, κατονομαζόταν από μερικά ΜΜΕ ως ο δράστης του φονικού. Η ταυτότητα του Ράιαν Λάντζα βρέθηκε στο πτώμα του μικρότερου αδελφού του, οδηγώντας σε μια λανθασμένη πρώτη εκτίμηση.

Ο Μπρετ Ουίλς, γείτονας του Ράιαν Λάντζα στο Χόμποκεν, είπε πως επικοινώνησε μαζί του με άμεσο μήνυμα στις 1.15 μ.μ. «Είπε πως πίστευε πως η μητέρα του είναι νεκρή και επέστρεφε στο Κονέκτικατ», είπε ο Ουίλς, προσθέτοντας «είπε πως το έκανε ο αδελφός του».


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα