Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Θεολογία και Επιστήμη


Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε το σύμπαν, είναι ότι προσπαθούμε να το περιγράψουμε με δύσκολες και δυσνόητες λέξεις, με πολύπλοκα και ακατανόητα μαθηματικά…. Προσπαθούμε να περιγράψουμε το απλό, ξεκινώντας απ΄ το πολύπλοκο… Τι κρίμα…. Η έκπληξη μας θα είναι μεγάλη όταν τελικά θα φτάσουμε στην αλήθεια…. :-)

Ένας επίσης σημαντικός λόγος για την μη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος, είναι και η ανθρώπινη αλαζονεία η οποία
μας εμποδίζει να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα….
Η ανθρωπινή αλαζονεία η όποια θεωρεί μόνον την δίκη μας άποψη ως σωστή απορρίπτοντας όλες τις διαφορετικές από την δική μας…

Θα ήταν λοιπόν καλύτερα αν ο άνθρωπος γενικά, μπορούσε να ακούσει και τις διαφορετικές από εκείνον σκέψεις κι απόψεις, έτσι ώστε είτε να ισχυροποιήσει την δική του και να την τεκμηριώσει ακόμα περισσότερο, είτε να καταλάβει τα πιθανά δικά του λάθει έτσι ώστε να διορθώσει και την δική του άποψη και να την κάνει πιθανόν πιο ισχυρή.

Την άποψή μας δεν την κάνουμε ισχυρή προσπαθώντας απλά να την μεταδώσουμε η να την επιβάλουμε στους άλλους, αλλά όταν προσπαθούμε να την τεκμηριώσουμε με αδιάψευστα επιχειρήματα και πειραματικές αποδείξεις….

Η δημιουργία του σύμπαντος, αποτελεί το πιο καυτό ερώτημα της ανθρώπινης σκέψης! Ο άνθρωπος δεν σταμάτησε ποτέ και ούτε πρόκειται ποτέ να σταματήσει να προσπαθεί να φτάσει στην αποκάλυψη της μιας και μοναδικής αυτής αλήθειας: Ποιος τον δημιούργησε ? Πότε? Πως? Γιατί και με ποιο υλικό?

Υπάρχουν δυο βασικές σκέψεις κι απόψεις περί της δημιουργίας του σύμπαντος. Η θεολογική άποψης, που μιλά για Την υπέρτατη Εκείνη δύναμη, Τον Θεό, που δημιούργησε το όλον του σύμπαντος.

Ο Θεός που βρίσκεται πέρα από τον χώρο και τον χρόνο και είναι άπειρος και αιώνιος. Και φυσικά η επιστημονική άποψη, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει την μια και μοναδική αυτή αλήθεια, τεκμηριώνοντας κάθε της σκέψη με αδιάψευστα επιχειρήματα και πειραματικά αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως διάχυτη η άποψη, στην κατά την γνώμη μου πλειοψηφία του ανθρώπινου γένους ότι οι δύο αυτές απόψεις συγκρούονται μεταξύ τους, και φυσικά αυτό σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει.

Η Θρησκεία ασχολείται με το αποτέλεσμα της δημιουργίας ….και ειδικότερα εστιάζει την προσοχή της στην ίδια την ζωή με κέντρο την ανθρώπινη οντότητα και την ψυχή… αλλά και πέρα από αυτήν … δηλαδή την μετά την επίγεια ζωή, δηλαδή τον θάνατο..

Η θρησκεία προσπαθεί να τονώσει τις δυνάμεις εκείνες τις ψυχής έτσι ώστε να δώσει την ελπίδα στον άνθρωπο… να του πει πως αυτό που ζούμε εδώ τώρα δεν είναι ανώφελο, μα πολύ σημαντικό και με νόημα.. μπορεί να είναι μικρό.. μέσα στον χρόνο, μα σημαντικό να το ζήσει κανείς και πολύ σημαντικότερο ακόμα να το ζήσει με ήθος δικαιοσύνη, αγάπη για τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τους γύρω του, και ευγνωμοσύνη για εκείνον που τον δημιούργησε, όπως ακριβώς αισθανόμαστε και για τους γονείς που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν…

Η θρησκεία προσπαθεί να μας δώσει την μεγάλη εκείνη ελπίδα, ότι τίποτα δεν τελειώνει με τον θάνατο, αλλά πέρα από αυτόν υπάρχει κάτι ωραίο το οποίο μπορούμε να το κερδίσουμε σε τούτον εδώ τον κόσμο… Εκεί λοιπόν εστιάζει την προσοχή της η θρησκεία.. και αυτό ακριβός το σημείο είναι πολύ σημαντικό!


Από την άλλη πλευρά και η επιστήμη εστιάζει την προσοχή της στον ίδιο τον άνθρωπο, εκεί λοιπόν και η επιστήμη έχει στρέψει ένα τεράστιο μέρος της προσοχής της… Τόσο στην υλική του υπόσταση του ανθρώπου όσο και στην ψυχική του. Για το μετά τον θάνατο η επιστήμη δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου….



Ότι κάνει η επιστήμη, για την ζωή το κάνει και κυρίως για τον άνθρωπο το κάνει, όχι μόνο για την υλική του υπόσταση, όπως προαναφέραμε, αλλά και πέρα από αυτήν την υπόσταση, δηλαδή την ίδια του την ψυχή..

Φτιάχνει αυτοκίνητα για να μετακινείται πιο γρήγορα, αεροπλάνα για να πέτα, διαστημόπλοια για να ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες, δορυφόρους, κινητά τηλέφωνα και internet για να επικοινωνεί αλλά και να ανακαλύπτει νέα πράγματα… φτιάχνει φάρμακα για να καταπολεμήσει τις αρρώστιες, εφευρίσκει νέες μεθόδους ιατρικής…

Ακόμα και η πυρηνικοί φυσικοί, οι κοσμολόγοι, οι αστρονόμοι, οι κβαντομηχανικοί, για τον ίδιο τον άνθρωπο εργάζονται, κάποιοι για να του καλυτερέψουν την όμορφη τούτη ζωή, κάποιοι να τον κάνουν να νοιώσει πιο όμορφα και να του γαληνέψουν την ψυχή και κάποιοι άλλοι για να του λύσουν τις μεγάλες του απορίες, Ποιος είναι? Από πού προέρχεται? Ποιος τον δημιούργησε? Γιατί? Πότε και με ποιο Υλικό?

Καμία σύγκρουση λοιπόν δεν υπάρχει μεταξύ της Θεολογίας και της επιστήμης, αφού και οι δύο αυτές σκέψεις έχουν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, και προσπαθούν να τον προσεγγίσουν, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια από αυτές. Που είναι λοιπόν η σύγκρουσή τους… ? Μόνον η ανθρώπινη αλαζονεία μπορεί να δει και να διακρίνει κάτι τέτοιο… και μόνο αυτή…

Σύγκρουση υπάρχει μεταξύ συγκεκριμένων ανθρώπων και από τις δυο πλευρές, οι όποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη σημαντικότητα των ιερών σκοπών και των δυο αυτών φιλοσοφικών σκέψεων.

Θα ήταν λοιπόν λάθος για κάποιον θεολόγο να απαγορεύσει στον επιστήμονα να σκέπτεται και να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα, αλλά και επίσης λάθος για κάθε επιστήμονα να απαγορεύει και να θεωρεί ανάξια λόγου κάθε διαφορετική από εκείνον σκέψη και άποψη.

Θα ήταν επίσης τεράστιο λάθος για κάθε επιστήμονα να απορρίπτει κάθε σκέψεις περί της ύπαρξης Εκείνης της μοναδικής Θεϊκής δύναμης, που δημιούργησε τον κόσμο που μας περιβάλει..

Η επιστήμη σκέφτεται, μελετά, πειραματίζεται, αποδεικνύει και δημοσιεύει τα αποτελέσματα και τα επιχειρήματα της για να στηρίξει αυτές της αποδείξεις… αυτό ορίζει την επιστήμη…

Η επιστήμη απορρίπτει μόνον εκείνο που με επιστημονικά ατράνταχτα επιχειρήματα και πειραματικά αποτελέσματα έχει αποδεδειχθεί και όλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί …αναλυτικά.

Ο επιστήμονας οφείλει να αποδεικνύει και να τεκμηριώνει και μετά να απορρίπτει κάποια ιδέα.. Οιαδήποτε απόρριψη που δεν συνοδεύεται με επιχειρήματα και πειραματικές αποδείξεις είναι άπλα μια προσωπική γνώμη και σκέψη, που δεν είναι αποδεκτή ως στοιχείο για καμία επιστήμη η επιστημονική άποψη η θεωρία …

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο σκέψεων… διότι και οι δύο έχουν κατά βάση τον ίδιο ακριβώς σκοπό… τον άνθρωπο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΑΟΥΝΗΣ
Προτεινουμε......
 http://www.theoryofeverything.eu/salaoynhs-1
  ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα