Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ




Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Έχετε παρατηρήσει πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τις παρούσες στιγμές της ζωής μας, το πολύ πολύτιμο νόμισμα της ζωής, καταναλώνοντας τις λαχταρώντας να είμαστε κάπου αλλού, να κάνουμε κάτι άλλο; Ή σπαταλάμε τις παρούσες στιγμές σε αισθήματα ενοχής για το παρελθόν ή ανησυχώντας για το μέλλον. Η διαφυγή από το παρόν συμβαίνει επειδή ζούμε τη ζωή μας με μια στάση απόρριψης και όχι εκτίμησης. Μπορούμε να διευκολύνουμε αυτό το δίλημμα μαθαίνοντας να προσέχουμε ό, τι συμβαίνει στον εσωτερικό κόσμο των σκέψεων μας.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψυχικής ευεξίας είναι η ικανότητα να είμαστε στην παρούσα στιγμή, πλήρως και χωρίς να σκεφτόμαστε να είμαστε κάπου αλλού. Ο Henry David Thoreau είπε: «Είναι ευλογημένος πάνω από όλους τους θνητούς αυτός που δεν χάνει καμία στιγμή της ζωής που περνάει με το να θυμάται το παρελθόν». Θα ήθελα να προσθέσω, «ή προβλέποντας το μέλλον επίσης». Υπάρχει σίγουρα ένα παρελθόν, αλλά όχι τώρα. Και υπάρχει σίγουρα ένα μέλλον, αλλά όχι τώρα.
Η παρούσα στιγμή μας είναι ένα μυστήριο της οποίας είμαστε μέρος. Το εδώ και τώρα είναι το σημείο όπου όλο το θαύμα της ζωής βρίσκεται κρυμμένο. Και να είστε βέβαιοι γι' αυτό, να προσπαθείτε να ζείτε πλήρως στο παρόν είναι να προσπαθείτε για ό, τι ήδη συμβαίνει. Μπορείτε είτε να κάνουν χρήση αυτών των πολύτιμων στιγμών σε μια κατάσταση εκτίμησης, η οποία είναι εδώ πλήρως τώρα, ή σε μια κατάσταση απόρριψης, ευχόμενοι να ήσασταν οπουδήποτε, εκτός από εδώ. Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, το τώρα είναι όλα όσα υπάρχουν, και όλα όσα έχουν ποτέ υπάρξει.
Εδώ είναι μερικές προτάσεις για να απολαμβάνετε τις παρούσες στιγμές σας:

1. Παρατηρήστε όταν εύχεστε να ήσασταν κάπου αλλού και φέρτε τον εαυτό σας πίσω σε μια κατάσταση εκτίμησης για το πού βρίσκεστε. Να θυμάστε ότι το να μην είστε πλήρως βυθισμένοι στο παρόν δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια που έχετε τη δυνατότητα να σπάσετε τώρα, αυτήν την στιγμή!
2. Ξεφορτωθείτε τις υποτιμητικές σκέψεις. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να υποτιμάει κάποιον ή κάτι στο άμεσο χώρο της παρούσας στιγμής σας, δείτε αν μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με σκέψεις εκτίμησης. Για παράδειγμα, αντί να βαριέστε από μια συζήτηση, αλλάξτε τις σκέψεις σας σε, «Θα περάσω τις επόμενες στιγμές απλά αγαπώντας αυτό το πρόσωπο για το ποιος είναι, και τίποτα περισσότερο». Αυτή η αφαίρεση της κριτικής στάσης, σας φέρνει πίσω στο να είστε ολοκληρωτικά στο παρόν.
3. Αφιερώστε χρόνο στο να διαλογίζεστε. Ο διαλογισμός είναι δύσκολος για πολλούς ανθρώπους, επειδή οι σκέψεις τους είναι πάντα σε κάποιο μακρινό αντικείμενο ή τόπο. Μια μορφή διαλογισμού είναι να ονομάζετε τη σκέψη, καθώς αυτή εμφανίζεται και στη συνέχεια να επιλέγετε να την αφήνετε να φύγει. Αυτή η πρακτική σας βοηθά πρώτα να αποκτήσετε επίγνωση των σκέψεων σας, το οποίο πολλοί από εμάς πρέπει να κάνουμε, ώστε να μπορούμε να επιστρέφουμε στην παρούσα στιγμή.
4. Εξασκηθείτε στο να απολαμβάνετε κάθε φάση του γεύματός σας (και της ημέρας σας!) για αυτό που είναι, αντί να έχετε τις σκέψεις σας στο επιδόρπιο, ενώ τρώτε το ορεκτικό. Όλη η ουσία του μηνύματος εδώ είναι να είστε εδώ τώρα. Υπάρχει πράγματι οποιαδήποτε άλλη θέση για να βρίσκεστε;
(Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Dr Wayne W. Dyer, “I Can See Clearly Now”)


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα