Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Λιπώµατα

ygeia-pathisi-lipomata-386



Αθώα ή ένοχα;
Συνήθως δεν είναι παρά ακίνδυνα εξογκώµατα στο δέρµα µας. Κάποιες φορές όµως απαιτούν την προσοχή µας.
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Κάποιαλιπώµατα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε ακόµα και να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εµφάνισής τους σε γενικές γραµµές παραµένει άγνωστη.

Πότε πρέπει να τα βγάλω; 
Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως. Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.
Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση
Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος. Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.
Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί
Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.
Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης). Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εµφανιστεί ή όχι (µπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέµβαση).
Μάθετε ότι...
• Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρ’όλ’ αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.
• Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.
Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε
να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Μήπως δεν είναι λίπωµα;
Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί. Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.
Επηρεάζουν και την ψυχολογία 
Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να µας εµποδίζουν να νιώσουµε καλά µε την εικόνα µας. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.
 
Της Άρτεµις Καράγιαννη
Με τη συνεργασία του Χαρίλαου Παππή, ∆ιευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκοµείου «ΥΓΕΙΑ»


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα