Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μεγάλη νίκη για τις μέλισσες – Η ΕΕ απαγόρευσε διαδεδομένα παρασιτοκτόνα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει προσωρινά τη χρήση τριών διαδεδομένων παρασιτοκτόνων, υπό τον φόβο ότι βλάπτουν τις μέλισσες.
Η αναστολή της χρήσης θεωρείται μεγάλη νίκη χιλιάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών, οι οποίοι ανησυχούν για τη συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού των μελισσών.
Εκτός αυτού, η απόφαση πλήττει σημαντικά τη βιομηχανία χημικών, η οποία κερδίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων της.

Τη Δευτέρα διεξήχθη ψηφοφορία για το θέμα σε επίπεδο κρατών μελών. Δεκαπέντε κράτη ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών, ωστόσο δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε η τελική απόφαση πέρασε στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε και την απαγόρευση.
Τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύονται παρασκευάζονται από τη γερμανική Bayer και την ελβετική Syngenta.
Η Κομισιόν αποφάσισε την αναστολή χρήσης των παρασιτοκτόνων μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, στην οποία επισημαίνεται ότι τα νεονικοτινοειδή θέτουν σοβαρούς κινδύνους για τις μέλισσες.
Η χρήση των τριών παρασιτοκτόνων αναστέλλεται για δυο χρόνια σε καλλιέργειες με ανθούς, όπως ο αραβόσιτος, το βαμβάκι και το ηλιοτρόπιο, όπου τρέφονται οι μέλισσες.
Σχολιάζοντας την απόφαση η Syngenta υποστήριξε ότι τα παρασιτοκτόνα που απαγορεύτηκαν δεν βλάπτουν την υγεία των μελισσών και πως οι λόγοι μείωσης του πληθυσμού τους είναι άλλοι, ενώ η πεπεισμένη ότι νεονικοτινοειδή είναι ασφαλή για τις μέλισσες δήλωσε και η Bayer.

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα